Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA IZVJEŠĆA

Vojnike šalju u Ukrajinu bez obuke? Majka poginulog Rusa: 'Samo su dobili uniformu i mitraljez'

FILE PHOTO: People remove the debris of a theatre building in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/3
21.07.2022.
u 21:36

Ruski vojnici koji su zarobljeni i držani u zatočeničkom kampu u blizini Dnjepra u Ukrajini također su još u svibnju za The Sun kazali da trupe nisu bile obučene

Obitelji poginulih ruskih vojnika tvrde kako su vojnici poslani u borbu u Ukrajinu bez ikakve prethodne vježbe. 

Kako je ranije objavila nezavisna novinska kuća MediaZona, Jevgenij Čubarin (24) u lipnju je poginuo u borbi dok je bio u ukrajinskoj regiji Harkov, samo nekoliko dana nakon što je prebačen u Belgorod koji se nalazi blizu ukrajinske granice, na tromjesečni ugovor s ruskom vojskom.

Njegova majka Nina Čubarina rekla je da joj je sin rekao putem WhatsAppa da su on i drugi regruti dovedeni iz Belgoroda u vojnu bazu u Valujki, da su im dali oružje i uniforme te da su poslani u Ukrajinu, prenosi Newsweek.

- Stigli su, dobili uniformu i mitraljez — i to je to, samo naprijed - ispričala je.

Ruski vojnici koji su zarobljeni i držani u zatočeničkom kampu u blizini Dnjepra u Ukrajini također su još u svibnju za The Sun kazali da trupe nisu bile obučene prije nego što su raspoređene da se bore u Putinovom ratu.

- Mnogi ljudi misle da je to druga vojska na svijetu, ali mi nemamo ništa. Nemamo obuku, nemamo opremu i zločin je to reći u Rusiji, rekao je 26-godišnji vojnik, imenovan Vadim.

- Nije ih briga za svoje muškarce. Tretiraju nas kao pse - dodao je. 

Drugi novaci podijelili su slična iskustva, rekavši da su bili raspoređeni da se bore u Ukrajini uz gotovo nikakvu obuku.

Ivan (31), koji je razgovarao s The Moscow Timesom pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je imao samo pet dana obuke.

U obavještajnom izvješću u ponedjeljak, britansko ministarstvo obrane reklo je da ozloglašena ruska vojna grupa Wagner Group snižava svoje standarde zapošljavanja nakon teških gubitaka pretrpljenih u ratu protiv Ukrajine.

Rusija je koristila Wagnera za pojačanje snaga na prvoj crti i za "ublažavanje manjka u ljudstvu i gubitaka'', rečeno je.

"Wagner snižava standarde zapošljavanja, zapošljava osuđenike i pojedince koji su ranije bili na crnoj listi. Novim regrutima dostupna je vrlo ograničena obuka", priopćilo je ministarstvo.

>> VIDEO Požar u Londonu gutao kuće: Stanovnici evakurirani, izmjerene najviše temperature u povijesti

Ključne riječi

Komentara 58

EZ
ezer
00:00 22.07.2022.

Nema Rusija vremena za obuku vojnika, sve što mobilizira odmah šalje u borbu. Čudno da nisu izvršili opću mobilizaciju i podijelili ljudima oružje. Ipak se plaše opće mobilizacije jer nisu sigurni na koju će stranu rezervisti okrenuti cijevi. Vrlo lako im se može dogoditi rumunjski scenario.

DU
Deleted user
23:45 21.07.2022.

Rusija je manje sofisticirana verzija nacisticke njemacke. Da li treba zaliti ruse? Ne, treba dati Ukrajini svu mogucu pomoc da se obrani i oslobodi i da ima na dohvatu i nisanu Moskvu kako bi se odrzao balans. Moguće je i da će zapad morati uci u sukob i zavrsiti sa rusijom jednako kao i sa nacistickon njemackom. Sve ide u tom smjeru.

BR
Brankko
01:19 22.07.2022.

"zatočenički kamp" = zatočenički/zarobljenički logor. Ako je na engleskom "camp", to ne znači da je i na hrvatskom to kamp. To se tiče i drugih "kampova" koji se pojavljuju u hrvatskim tekstovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije