Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suzbijanje prosvjeda

Ruske snage mogle bi biti raspoređene u Bjelorusiji da 'čuvaju javni red'

prosvjedi u Bjelorusiji
Foto: REUTERS
1/3
18.12.2020.
u 14:34

Europska unija kaže da izbori održani 9. kolovoza, na kojima je on ponovno po službenim rezultatima dobio najveći broj glasova, "nisu bili ni slobodni niti pošteni". Bjeloruska oporba osporava rezultate predsjedničkih izbora tvrdeći da su bili namješteni i poziva Lukašenka da odstupi s vlasti

Snage ruske Nacionalne garde mogle bi biti raspoređene u Bjelorusiji da "čuvaju javni red" u sklopu dogovora od petka koji je objavila bjeloruska vlada. Od spornih izbora prije pet mjeseci svaki vikend se u toj zemlji održavaju masovni prosvjedi.

Rusija je u susjedstvu najbliži bjeloruski saveznik. Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je poslati snage za održavanje reda u Bjelorusiju bude li potrebno suzbiti prosvjede. Predsjednik Aleksandar Lukašenko (66) vodi bivšu sovjetsku republiku u istočnoj Europi koja graniči s članicama EU-a Poljskom, Litvom i Latvijom više od četvrt stoljeća.

Europska unija kaže da izbori održani 9. kolovoza, na kojima je on ponovno po službenim rezultatima dobio najveći broj glasova, "nisu bili ni slobodni niti pošteni". Bjeloruska oporba osporava rezultate predsjedničkih izbora tvrdeći da su bili namješteni i poziva Lukašenka da odstupi s vlasti.

Nakon izbora izbili su masovni prosvjedi koje bjeloruske vlasti odlučno guše pritvarajući na stotine prosvjednika. Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da se disidente u zatvoru muči i ponižava.

Europska unija uvela je sankcije protiv bjeloruskih dužnosnika za koje je utvrđeno da su odgovorni za represiju i zastrašivanje mirnih prosvjednika, članova oporbe i novinara nakon predsjedničkih izbora, kao i za nepravilnosti u izbornom procesu, uključujući Lukašenka i njegova sina Viktora.

Ključne riječi

Komentara 12

DA
DarthVader
20:41 18.12.2020.

Taj Putin je ocito jos veci diktator od Lukasenka Kod istocnih slavena nikad demokracija nece biti. Mentalno su tome nedorasli.

DE
desperadikus
18:51 18.12.2020.

Samo uvjesti Americki izborni sustav i elektorske glasove svuda u svjetu. Pokazalo se da Ameri mnogo lakse biraju tudje prijedsednike nego svoje.Ha ha

Avatar Belski
Belski
10:22 19.12.2020.

Lukašenko jest sirovi trupac ča se tiče politike, ali ono ča bi se dovaljalo va Belorusiju sa zapada (Biden & Soros Co.) bilo bi deset put gore za Beloruse. To triba suzbiti sa vsimi sredstvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije