Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.03.2018. u 06:20

U 18 godina vladavine Putin je Rusiju izvukao iz duboke gospodarske i društvene krize

Iako je Vladimir Putin na čelu Rusije, bilo kao predsjednik, bilo kao premijer, već gotovo dva desetljeća, ruski ga se građani nisu zasitili. Pokazali su to i jučerašnji izbori koji su bili samo formalnost kako bi Putin dobio novi šestogodišnji mandat u Kremlju.

Jer pravog protukandidata nije ni bilo. Iako je na zapadu Vladimir Putin stigmatiziran kao svojevrsno zlo i ekspanzionist koji silom širi rusku dominaciju i utjecaj, činjenica je da prosječni Rus danas živi bolje nego ikada.

U tih osamnaest godina, koliko je prošlo od trenutka kada se Jeljcin povukao s vlasti ostavivši na čelu države svog dotadašnjeg pomoćnika, Putin nije samo izgradio standard prosječnog građanina, već je i izvukao zemlju iz duboke gospodarske, političke i društvene krize. U kratko je vrijeme “isušio močvaru” ruskog kriminala, svrgnuo s trona oligarhe koji su do tada bili stvarni vladari zemlje, konsolidirao gospodarstvo i vojsku. Ponovo je vratio Rusiju na globalnu geopolitičku pozornicu kao ravnopravnu velesilu. Da bi potpuno osigurao svoju pobjedu na izborima, Putin je zabranio kandidaturu Alekseju Navalnom, jedinom stvarnom vođi opozicije koji je mogao koliko-toliko načeti Putinov izborni rezultat.

No ni sam Navalni, kojemu je kandidatura zabranjena zbog dviju zatvorskih osuda u vezi s financijskim malverzacijama, nije mogao osvojiti više od desetak posto glasova. Ostali kandidati opozicije, koja čak nema ni poslanike u ruskoj Dumi, samo su svojevrsni ukras izbornog procesa, dekor bez stvarne svrhe i utjecaja. Tijekom sljedećih šest godina u Kremlju Putin će, zasigurno, pokušati ostvariti svoj ultimativni cilj.

Zacementirati utjecaj Moskve u ruskom geopolitičkom dvorištu, odnosno zemljama nekadašnjeg SSSR-a, s izuzetkom baltičkih zemalja, proširiti utjecaj na zemlje zapadnog Balkana te oslabiti SAD kao najjaču zemlju svijeta. Posljednji korak te misije počeo je prije nekoliko godina na bojištu Sirije, a ne treba sumnjati da će Putin sada pokazivati ruske mišiće sve češće i češće. 

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
09:18 19.03.2018.

ajd, mogli ste bili barem malo fer, pa reći da je rusija zahvaljujući zapadu 90-ih godina bila u glibu i totalnoj propasti, jer svi savjeti i 'pomoći' zapada rusiji, kao novoj državi, su bili ponižavajući za rusiju i razarajući za rusko društvo. sve dok se iz rusije nekažnjeno iznosilo na stotine milijardi dolara je rusija bila prijatelj zapada, ali kad su rusi rekli stop, odonda su rusi problem, najednom je zemlja koja za vojsku izdvaja 13 puta manje od nato saveza postala problem sigurnosti! nije problem sigurnosti dovlačenje mehanizacije i raketa na ruske granice, ali jesu vojne vježbe rusa u rusiji. nije problem povećavanje broja vojnika nato-a, ali je problem premještanje jedne divizije ruske vojske sa urala na zapad zemlje, u sklopu planova starih 15 godina, o kojima nato zna sve u detalje. rusiji se ne daje pravo na vlastite interese, prikazuje ju se kao najveći problem ovog svijeta, a to je zemlja koja nije napala ni jednu zapadnu zemlju u svojoj povijesti, za razliku od zapadnih koje su svakih 70 godina jurišale na rusiju. rusi kao veliki i moćni narod kroz cijelu svoju povijest, imaju pravo na svoje sfere utjecaja, na svoj način života i pravo da ga brane. jer vi američko pravo na obranu njihovih vrijednosti i sferu utjecaja u koju smo i mi upali bez naše dozvole, prikazujete kao nešto dobro i pozitivno. amerika je jako jako daleko od nas, i nek tamo operira. putin i zapad, što je to uopće zapad danas? amerika. to nije engleska, njemačka, francuska, italija.

BI
billynik
12:24 19.03.2018.

Barem donekle realan tekst što od ovog pisakarala nisam očekivao.

DI
Direkt
09:20 19.03.2018.

Sada će se raspisati Nino, Ivkošić i ostali prepametni ,,kolumnisti,,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije