Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raste napetost

Ruska nuklearna podmornica krišom ušla u Mediteran: 'Djeluje u blizini Italije, vrlo je moćna'

Russian Navy Day celebrations
Foto: Yelena Vereshchaka/Newscom/Ilustracija
1/3
05.09.2022.
u 10:02

U međuvremenu je talijanska vlada potvrdila prisutnost podmornice u regiji

Pojavila se informacija da se ruska nuklearna podmornica navodno nalazi na Mediteranu. Prema obrambenom analitičaru H.I. Suttonu, obavještajni podaci otvorenog izvora sugeriraju da ruska nuklearna podmornica djeluje u blizini Italije

Naručena 2013., Severodvinsk se smatra najboljom jurišnom podmornicom u ruskoj mornarici koju odlikuje nevidljivosti i prigušen zvuk pri kretanju. Rečeno je da je to najmoćnija i najnaprednija ruska podmornica, koja ima neusporedivu stealth tehnologiju, aktivnu protutorpednu obranu i protuzračnu sposobnost. Severodvinsk može nositi do 40 krstarećih raketa Kalibr za kopneni napad s dometom od 1600 milja – a svaka od njih mogla bi imati nuklearnu glavu. Vjeruje se da je ovo raspoređivanje povezano s rastućim napetostima u odnosima sa Zapadom oko rata u Ukrajini, piše International Business Times.

Prema izvješćima, nije jasno koliko dugo podmornica djeluje u regiji. Vjerojatno je ondje raspoređena kako bi zamijenila krstaricu klase Slava Maršal Ustinov, koja je napustila regiju 24. kolovoza i primijećena je kako plovi prema Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema Suttonu, kretanje Ustinova prema Ujedinjenom Kraljevstvu vjerojatno je bio manevar kako bi druga podmornica ušla u Mediteran.

U međuvremenu je talijanska vlada potvrdila prisutnost podmornice u regiji. Odgovarajući na prijavu o prisutnosti podmornice u Sredozemnom moru, Italija je rekla da su "kretanja ruskih jedinica u Sredozemnom moru poznata", napominjući da "podmornica o kojoj je riječ vrši tranzit u međunarodnim vodama ne narušavajući suverenitet obalnog područja". 

Komentara 36

TA
Tarantula
10:07 05.09.2022.

Kakve sam sreće umjesto liginji ja bih prije upecao ovu podmornicu....

Avatar Hazl113
Hazl113
10:28 05.09.2022.

Krišim ušla u Mediteran!? Prati se nju od prvog dana i nije jedina. Samo neka i dalje budu takvi naslovi.

SI
Sinatra
10:35 05.09.2022.

Sveukupna prisutnost ruske flote u mediteranu u slučaju eskalacije sukoba sa NATO, mjerit će se u minutama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije