Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GEORGE SOROS:

'Ruska invazija je možda početak trećeg svjetskog rata i naša civilizacija je možda neće preživjeti'

george soros
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
24.05.2022.
u 22:35

Soros je rekao da je Putin dobio Xijev pristanak na rusku invaziju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu početkom veljače

Ruska invazija na Ukrajinu prijeti da bude "početak trećeg svjetskog rata" koji bi mogao značiti kraj civilizacije, upozorio je filantrop i bivši financijer George Soros. U žestokom napadu na ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog Xi Jinpinga na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, Soros je upozorio da su autokratski režimi u usponu i da globalno gospodarstvo ide u depresiju. Žestoko je kritizirao i bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog ugođavanja Moskvi i Pekingu.

"Invazija je možda bila početak trećeg svjetskog rata i naša civilizacija je možda neće preživjeti. Invazija na Ukrajinu nije došla iz vedra neba. Svijet je sve više uključen u borbu između dva sustava upravljanja koji su međusobno dijametralno suprotni: otvorenog društva i zatvorenog društva", rekao je, javlja Guardian

Danas Kina i Rusija predstavljaju najveću prijetnju otvorenom društvu, poručio je. 

Soros, koji je predvodio špekulativni financijski napad koji je prije 30 godina izbacio funtu iz europskog tečajnog mehanizma, rekao je da je Europa dobro odgovorila na krizu koju je pokrenula ruska invazija. “Bit će potrebno dosta vremena da se razrade detalji, ali čini se da se Europa kreće u pravom smjeru. Odgovorila je na invaziju Ukrajine s većom brzinom, jedinstvom i snagom nego ikada prije u svojoj povijesti", kazao je.

“Ali europska ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i dalje je pretjerana, uglavnom zbog merkantilističke politike koju je provodila bivša kancelarka Angela Merkel. Sklopila je posebne poslove s Rusijom za opskrbu plinom i učinila Kinu najvećim njemačkim izvoznim tržištem. To je Njemačku učinilo najboljom ekonomijom u Europi, ali sada se mora platiti visoka cijena. Njemačku ekonomiju treba preorijentirati. A to će potrajati dugo", dodao je. 

Soros je rekao da je Putin dobio Xijev pristanak na rusku invaziju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu početkom veljače. No, inzistirao je na tome da kineski vođa nije tako jak koliko je vjerovao.

“Xi krije tajnu. Nikada nije rekao kineskom narodu da je cijepljen cjepivom koje je dizajnirano za izvornu varijantu iz Wuhana i nudi vrlo malo zaštite od novih varijanti.” Soros je rekao da Xi nije bio u stanju to reći jer je bio u delikatnom trenutku u svojoj karijeri. "Njegov drugi mandat istječe u jesen 2022. i želi biti imenovan na treći mandat bez presedana, čime će na kraju postati doživotni vladar", poručio je. 

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE

Video: Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina

Komentara 60

PR
prajdali100
22:48 24.05.2022.

Koliko ovaj lik ima godina? Meni izgleda starije od Broja 1 a onaj pamti i bitke Grka i Perzijanaca.

Avatar ZLO
ZLO
00:23 25.05.2022.

Ovaj je jedan od kreatora situacije u Ukraini, i sad je kao zabrinut.

ZO
zoranos
23:05 24.05.2022.

Filantrop koji je to kao postao krvavim novcem stečenim mešetarenjem u kojem je osiromašio gomilu ljudi! Interesantno da se filantropima nazivaju gotovo svi veći montrumi 20. i 21. stoljeća. Eto to je slika svijeta u kojem živimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije