Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rusima posao od 207 milijuna kuna

Remont će Ministarstvo obrane platiti tijekom tri godine: u 2017. 96 milijuna kuna, u 2018. 60, a u 2019. gotovo 51 milijun kuna
17. studenoga 2017. u 08:34 8 komentara 4822 prikaza
Helikopter Mi-8
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vlada premijera Plenkovića učinila je jučer prvi značajniji korak u otopljavanju odnosa s Putinovom Rusijom. Vlada je amenovala da Ministarstvo obrane na remont deset helikoptera Mi-171Sh potroši gotovo 207 milijuna kuna.

MORH: Vladina odluka o financiranju remonta helikoptera Mi-171 Sh

Iako je Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica nositelj tog posla, remont će, kako se neslužbeno čuje, obaviti  ruska tvrtka Vertoleti Russia. Ni Vlada ni MORH nisu objavili tko je ZTC-u isporučitelj usluge premda je ZTC proveo natječaj, a MORH odabrao isporučitelja usluge remonta.

Natječaj za remont helikoptera, koji se koriste u mirovnim operacijama, za hitni medicinski prijevoz itd., ZTC je raspisao prije godinu dana. Ponude su stigle iz Slovačke, Bjelorusije, Rusije, Poljske, Ukrajine, a kako su helikopteri ruske proizvodnje (ruska strana ustupila ih je prije 10 godina Hrvatskoj zbog duga Sovjetskog Saveza Jugoslaviji), uobičajeno je da prvi remont radi onaj tko ih je proizveo. Slučajno ili ne, baš uoči sjednice jučer je u Vladi bio ruski veleposlanik Anvar Azimov koji je upravo remont helikoptera spominjao kao jedno od otvorenih pitanja između Hrvatske i Rusije.

Helikopter Mi-8
1 / 45
morh vježba

U Vladi ga je primio Zvonimir Frka Petešić, šef kabineta premijera Plenkovića. Realizaciju posla, očito, s Rusima treba promatrati i u kontekstu posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Remont će Ministarstvo obrane platiti tijekom tri godine: u 2017. 96 milijuna kuna, u 2018. 60, a u 2019. gotovo 51 milijun kuna. S remontom helikoptera se kasnilo jer su posljednji prizemljeni još u svibnju. Mediji su još u kolovozu ove godine objavili da je MORH izabrao rusku tvrtku za izvođenje remonta. Postupak nabave, pisali su mediji, proveo je Samostalni sektor za postupke javne nabave MORH-a, dok je odabir izvođača bio u domeni ZTC-a. Iako je ministar obrane Damir Krstičević na sjednici Vlade rekao kako se posao sklapa s hrvatskom tvrtkom koja će koristiti usluge isporučitelja, u ZTC-u će se provesti tek manji dio remonta.

Veći dio posla obavit će ruski partneri. Budući da je EU nakon krimske krize uveo sankcije Rusiji, Hrvatska je morala politički pripremiti teren kako se remont helikoptera ne bi doživio kao kršenje sankcija.

Premijer, vođen i politikom europučana, nije simpatizer Rusije, uostalom na razini EU Rusija je ocijenjena kao zemlja koja dezinformacijama i hibridnim ratom nastoji ostvariti svoje interese. Hrvatsku je s Rusijom, tj. ruskim bankama povezao i Agrokor, a aktiviranjem lex Agrokor sada se s tim dugovima “bori” izvanredna uprava tog koncerna.

KRIZNA ŽARIŠTA Nikad više hrvatskih vojnika i novca za mirovne misije diljem svijeta vojska Za vojne obveznike Ne želite se odazvati pozivu iz MORH-a? Evo koji su razlozi opravdani Jačanje obrane Do kraja 2017. na vojnu vježbu 9000 pričuvnika
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • Max65:

  I nakon tolike investicije opet cemo koristiti vojne helikoptere i budzet OSRH za prijevoz izgubljenih ili ozljedenih turista s Velebita koji za to ne dobivaju papreni racun jer odlaze u japankama,bez karte, kompasa, vode ili vodica...itd. Kada ce kao i ... prikaži još! u svakoj normalnoj zemlji sluzba spasavanja u RH dobiti svoje helikoptere i budzet ??

 • ????:

  Uz F-16 iz Izraela bi mogli zbog zatopljavanja odnosa i koji SU-57 iz Rusije naručiti, 50-ak milijuna dolara im je cijena.

 • Avatar tiselmilanvukovic
  tiselmilanvukovic:

  To su dobri i korisni helikopteri.Trba ih redovito održavati.Šteta je da propadaju.Čak ih i Amerikanci koriste.