Naslovnica Vijesti Svijet

Rusiji valja rasformirati FSB, pa ući u NATO i Europsku uniju!

Rusija bi u budućnosti trebala ući u NATO i Europsku uniju, smanjiti vojsku, rasformirati postojeći MUP i FSB (nasljednika KGB-a), vratiti izravne izbore za guvernera i četverogodišnji predsjednički mandat...
05. veljače 2010. u 15:24 24 komentara 4 prikaza
putin
Foto: AFP
Pogledajte galeriju 1/2

Navedene teze ne dolaze iz neke zapadne vlade ili kakva rusofobnog političkog think tanka u Poljskoj ili Engleskoj. Stižu iz moskovskog INSOR-a - Instituta za suvremeni razvitak, u čijem upraviteljskom odboru sjedi ni manje ni više nego Dmitrij Medvedev, ruski predsjednik. Izvještaj predstavljen u srijedu prostire se na šezdesetak stranica i nosi naziv „Rusija 21. stoljeća: model poželjne sutrašnjice“. Na njemu je radio niz ekonomista i drugih znanstvenika INSOR-a, kojeg mediji nazivaju "mozgovnim centrom" Medvedeva.

No ono što odmah upada u oči jest činjenica da je niz osnovnih premisa iz izvještaja podnesenog predsjedniku u potpunoj opreci s ključnim elementima aktualne "Strategije 2020." – dugoročne razvojne sheme poznate i kao "Putinov plan". Stoga je promptno reagirala vladajuća stranka, Putinova Ujedinjena Rusija. Njezini zastupnici u Dumi kazali su kako takve tendencije mogu naštetiti gospodarstvu i vratiti zemlju u turbulentne 90-e.

Autori studije zagovaraju korijensku političku modernizaciju zemlje, tvrdeći da je bez toga nemoguće ekonomsko osuvremenjivanje Rusije.

Među najradikalnijim prijedlozima INSOR-a jest ukidanje FSB-a i umjesto njega stvaranje Kontraobavještajne službe te Službe za zaštitu ustava, koja bi bila zadužena za borbu protiv terorizma i separatizma. Moscow Times piše da je predloženi model sličan njemačkome. U Putinovoj eri jačanja birokracije i državne kontrole, iz djelokruga tajne i javne policije u Rusiji se izdigla kasta tzv. silovika, političkih tvrdolinijaša netransparentnih u radu i utjecajima, ali s golemim interesima u biznisu.

Svjetska javnost, a i dobar dio ruske, i dalje doživljavaju Medvedeva kao slabog predsjednika i politički nesamostalnoga Putinova lutka, dok njegove kritike sustava i apele za reformama mnogi nazivaju "kozmetičkima". Zanimljivu teoriju dao je politolog Stanislav Belkovski, koji tvrdi kako je ovo samo Medvedevov PR izvještaj koji će odjeknuti na Zapadu, dok ni Medvedev niti Putin ne namjeravaju podržati stvarnu demokratizaciju Rusije.

– Znaju da su takvi eksperimenti u prošlosti završavali neuspjehom. Nikola II. je likvidiran, a Mihail Gorbačov je izgubio i posao i državu – komentirao je Belkovski.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas