Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak u nato

Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj: 'Nećemo to jednostavno prihvatiti. Sve će se radikalno promijeniti'

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.05.2022.
u 09:38

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dviju zemalja u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u Savezu

Finska i Švedska donijele su odluku da uđu u NATO unatoč tome što je ruski predsjednik Vladimir Putin u priopćenju upozorio da će takvi planovi "negativno utjecati na njihove odnose".

Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, u Moskvi je izrazio bijes zbog vijesti kako se čini da će Švedska i Finska ući u NATO. "Nitko ne bi trebao imati iluzije da će Rusija jednostavno prihvatiti ulazak Švedske i Finske u NATO", rekao je, dodavši da sigurnost te dvije zemlje "neće biti ojačana" tim potezom. "Globalna situacija će se radikalno promijeniti nakon odluke Švedske", dodao je.

>> VIDEO Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj: 'Nećemo to jednostavno prihvatiti. Sve će se radikalno promijeniti'

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da rat u Ukrajini sve više uvlači Washington u sukob s Moskvom. Dodao je da je situacija "iznimno opasna".

Podsjetimo, Finska je u nedjelju objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, kao i Švedska. Premijerka Švedske Magdalena Andersson rekla je da će u ponedjeljak zatražiti široku potporu parlamenta za podnošenje zahtjeva za pristupanje NATO-u, nakon što je njezina stranka objavila da podupire ulazak u Savez.

Švedski vladajući socijaldemokrati u nedjelju su objavili da podupiru ulazak zemlje u NATO, prekidajući desetljećima dugo protivljenje tom potezu nakon ruske invazije na Ukrajinu i stvarajući veliku većinu u parlamentu u korist članstva.

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dviju zemalja u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u Savezu. Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom i u kojemu su dosad ubijene tisuće stanovnika, a raseljeni milijuni, potaknuo je val potpore javnosti za članstvom u NATO-u u objema zemljama.

Finski predsjednik Sauli Niinisto u nedjelju je potvrdio namjeru te zemlje da aplicira za članstvo, kazavši da će od toga koristi imati cijela regija. 

Video: Unatoč Putinovim prijetnjama Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u!

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
11:35 16.05.2022.

Kako rece Stipe:"A ko vas pita?"

FU
Fusnota
13:13 16.05.2022.

Spremni su za specijalne operacije. Uz objašnjenje samo ste krivi, slušate druge a ne nas. Psihoza, nadmoć prelazi u osjećaj da smo glupi

CF
centar for
13:35 16.05.2022.

rusija je velesila samo po tome što ima nuklearno oružje, ali ne shvaćaju da ga imaju i druge zemlje samo što ne prijete njime svaki dan! po svemu ostalome je srednje razvijena država s BDP-om manjim od italije, a sad će zbog snakcija i izolacije postati nebitna u svjetskim okvirima i što prije maknu putina bit će bolje za njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije