Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.05.2022. u 09:32

Kad bi Putin bio racionalniji političar, ne bi prijetio svakome tko mu se nađe na putu; isprovocirao je u jednome susjedstvu nešto što na drugome nije dobio

Ulazak Finske i Švedske u NATO u sadašnjim ratnim uvjetima toliko mijenja strateške odnose snaga u Europi da su u pravu i Zoran Milanović, koji bi to spriječio kad bi mogao, i Andrej Plenković, koji bi to ubrzao kad bi o njemu ovisilo.

Hrvatsku će se, naravno, pitati, ali ona nema potencijal da išta promijeni, čak da može držati BiH za taoca. Jednostavno, rat u Ukrajini došao je do točke kad ugrožava susjede. Rusija sije strah svuda oko sebe. Ako se ne mogu osloboditi ruske opasnosti, Finci i Šveđani moraju se osigurati da će ih Amerika, sa svojim saveznicima, izravno braniti, budu li napadnute. Neće im samo slati oružje da se sami brane, bit će u jačoj poziciji nego Ukrajinci, jer će ih, ustreba li, štititi saveznici. Hoće li to razdražiti Putina ili će ga uplašiti, možda i smiriti, spada u domenu neizvjesnosti njegova nepredvidivog ratovanja.

Sa zapadnoga gledišta sve je kristalno čisto, i u tome bi se, što se Hrvatske tiče, mogle prekinuti unutrašnje borbe. Finska i Švedska zaslužuju razumijevanje ako su same zaključile da im vojna neutralnost ne jamči mir. S ruskoga gledišta, njihova zemlja nije ništa dobila ako će joj NATO doći na granicu dulju nego što je granica s Ukrajinom. Sad je prekasno o tome voditi računa: Putin je prvi prešao Rubikon; počinje žeti ono što sam sije. Rusija će dodatno oslabiti svoje pozicije ako Finska i Švedska pristupe NATO-u.

Drugi će se prestrojiti. Erdoğan je osjetio da bi mogao nešto ušićariti pa prijeti nekim rezervama koje, vjerojatno, na međunarodnim burzama vrijede više od izbornoga zakona u BiH. Kad bi govorila jednim glasom, možda bi i Hrvatsku ozbiljnije shvaćali diplomatski prekupci. Dok jedno brdo udara u klin, a drugo u ploču, Hrvatska prijeti praznom puškom. Dođe li do nove eskalacije u sukobu oko Ukrajine, Finska i Švedska najmanje će biti krive zato što misle na sebe.

Kad bi Putin bio racionalniji političar, ne bi prijetio svakome tko mu se nađe na putu; isprovocirao je u jednome susjedstvu nešto što na drugome nije dobio. Jedva podnosi jedan rat da bi pokretao drugi. Ako ga ne opsjedaju najgore misli. Rusija je već sad gubitnik. Tko će dobiti, neće se vidjeti dok se u Moskvi, ovako ili onako, ne stvori kritična masa koja će sve probleme sigurnosti staviti na stol i odustati od rata.

VIDEO Unatoč Putinovim prijetnjama Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u!

Ključne riječi

Komentara 3

IK
ikbmibm
21:26 16.05.2022.

Galiću ne drzi BIH kao taoce,kako i pišete., nego Bošnjaci drze hrvate,kao taoce,ne bi li dobili đamahiriju u srcu Europe. Srećom postoji Daytonski sporazum.

DU
Deleted user
16:47 16.05.2022.

to je ratni zločinac

JW
Jim West
12:07 16.05.2022.

Jako je jednostavno; Putin je rekao da napada Ukrajinu jer se želi pridružiti NATO-u. Sad mora napasti i denacificirati Finsku i Švedsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije