Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
širenje nato saveza

Estonija: Švedsko i finsko članstvo u NATO-u povećalo bi sigurnost na Baltiku

Russian President Vladimir Putin meets with Finnish President Sauli Niinisto in Moscow
Foto: SPUTNIK
1/4
16.05.2022.
u 08:35

Podsjećamo, finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je u nedjelju da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu.

Ulazak Švedske i Finske u NATO savez povećao bi sigurnost na Baltiku, rekla je estonska ministrica vanjskih poslova Eva-Maria Liimets.

- Kada vidimo da u našem susjedstvu i druge demokratske zemlje pripadaju NATO-u, to bi značilo da možemo imati šire zajedničke vježbe i također više obrambene suradnje - rekla je Liimets u Berlinu, gdje je tijekom vikenda sudjelovala na sastanku s kolegama iz drugih država članica saveza.

Liimets je rekla da se nada da će Švedska, Finska i Turska prevladati razlike u mišljenjima glede ulaska nordijskih zemalja u savez, dodajući da je atmosfera na sastanku u Berlina bila puna podrške.

- Vidjeli smo neke razlike, no također smo vidjeli spremnost tih zemalja da prevladaju razlike - kazala je Liimets.

Estonija cijeni što NATO jača svoju prisutnost na Baltiku, no također bi htjela da saveznici počnu jačati i svoju obranu, a ne samo prisutnost.

- To bi značilo da bismo imali snažniju prisutnost kopnenih snaga, no također i zračne i pomorske obrane - dodala je.

Podsjećamo, finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je u nedjelju da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu. Govoreći zajedno s finskim predsjednikom u Helsinkiju, finska premijerka Sanna Marin rekla je da se nada da će parlament potvrditi odluku o podnošenju zahtjeva za pridruživanje NATO-u u sljedećih nekoliko dana. Ona je izjavila da su oboje bili u bliskom kontaktu sa zemljama članicama NATO-a i da im sam NATO zahvaljuje na dosadašnjoj potpori.

Turska je spremna razgovarati s Finskom i sa Švedskom o njihovoj kandidaturi za NATO i o razlozima zbog kojih se Turska protivi tom proširenju, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

- Velika većina turskog naroda je protiv ulaska tih zemalja koje podupiru terorističku organizaciju PKK (Radnička stranka Kurdistana) i oni od nas traže da zaustavimo njihovo pristupanje - rekao je ministar uoči sastanka NATO-a u Berlinu.

VIDEO Unatoč Putinovim prijetnjama Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u!

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije