Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR NA SANKCIJE

Rusija uzvraća udarac: Uveli sankcije Bidenu, Hillary Clinton, kanadskom premijeru Justinu Trudeau...

Foto: REUTERS/PIXSELL/MasterClass/SPUTNIK
1/3
15.03.2022.
u 17:43

Na popisu je i Hunter Biden, sin američkog predsjednika.

Rusija je uvela sankcije protiv američkog predsjednika Joea Bidena, državnog tajnika Antonyja Blinkena i drugih američkih dužnosnika, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u utorak.

- U odgovoru na seriju sankcija, od 15. ožujka ruska lista uključuje predsjednika J. Bidena, državnog tajnika A. Blinkena, ministra obrane L. Austina i generala M. Mileyja, druge američke dužnosnike te poznate Amerikance - navodi se u izjavi, prenosi CNN.

Na popisu se nalazi bivša državna tajnica Hillary Clinton, glasnogovornica Bijele Kuće Jen Psaki, sin Joea Bidena Hunter Biden i drugi.

Osim američkih dužnosnika, naknadno je objavljeno kako su nametnute sankcije i kanadskom premijeru Justinu Trudeau, ministrici vanjskih poslova Melanie Joly te ministrici obrane Anitu Anand.

VIDEO: Ruski projektil može doći do Londona u pet minuta, Rusi navode da ga se ne može detektirati

Uvođenje sankcija

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, SAD kao i države članice Europske unije uvele su niz sankcija protiv Rusije, ali i članova njihove političke i gospodarske elite za koje se smatra da pripadaju najbližem krugu ruskog predsjednika Vladimira Putina

Nakon što su protiv njegove zemlje donesene brojne sankcije, Putin je naložio svojoj Vladi da napravi popis proizvoda i sirovina kojima će biti ograničen uvoz i izvoz iz zemlje. Međutim, to nije spriječilo SAD, Europska unija i druge zemlje da nastave uvoditi nove sankcije i proširivati popis sankcioniranih Rusa s obzirom na to da nije došlo do rata u Ukrajini.

Velika Britanija, primjerice, objavila je danas da će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju i uvesti novu carinu od 35 posto na 900 milijuna funti vrijedan ruski uvoz, uključujući votku, metale, gnojiva i drugu robu.

Posebno veliki udarac je bio američki embargo na uvoz ruske nafte, plina i ugljena, kao i najave iz Europske unije prema kojoj je njihov cilj smanjiti ovisnost Unije o ruskih energeticima za dvije trećine do kraja godine. Znatni problem za rusko gospodarstvo je i odlazak brojnih multinacionalnih kompanija iz Rusije, a posljedicu toga ruske vlasti nastoje spriječiti tako što su najavile moguću nacionalizaciju.

VIDEO: Vilu ruskog oligarha u Londonu okupirali skvoteri: S balkona se vijori ukrajinska zastava.

Komentara 61

ME
medvedgrad
16:54 15.03.2022.

Zabranili uvoz Lada u Ameriku hahaha

VI
vidum
17:09 15.03.2022.

Obožavam ove sankcije. Neće pogoditi nikoga. Za razliku od onih koje se uvode Rusima, a pogađaju svakoga.

FA
fajlpz
16:38 15.03.2022.

Šta neće moć kupovat votku?Ajde putleru ne sramoti se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije