Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUDA ANEKSIJE

Rusija upotrijebila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti, Kina suzdržana

vijeće sigurnosti
Reuters/PIXSELL
30.09.2022.
u 22:44

Tekst koji su pripremile Sjedinjene Države i Albanija dobio je 10 glasova za, a četiri zemlje su bile suzdržane - Kina, Indija, Brazil i Gabon. Rusija je bila jedina koja je glasala protiv rezolucije

Rusija je u petak upotrijebila veto kako bi spriječila usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje aneksija četiriju ukrajinskih regija, dok su Kina i još tri države članice bile suzdržane.

Tekst koji su pripremile Sjedinjene Države i Albanija dobio je 10 glasova za, a četiri zemlje su bile suzdržane - Kina, Indija, Brazil i Gabon. Rusija je bila jedina koja je glasala protiv rezolucije.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield predstavila je rezoluciju koja poziva zemlje članice da ne priznaju nikakav promijenjeni status u Ukrajini i traži od Rusije da povuče svoje trupe.

Washington je signalizirao da će tekst nakon Vijeća sigurnosti biti predstavljen i Općoj skupštini gdje niti jedna od 193 države članice nema pravo veta.

Rusija je u petak anektirala četiri ukrajinske regije što je potez koji su osudile zapadne zemlje.

VIDEO Putin priznao ukrajinski Herson i Zaporižje kao neovisne države

Komentara 25

DU
Deleted user
00:20 01.10.2022.

amerika i albanija su pripremile tekst?

PR
prahrvat
06:37 01.10.2022.

Ovi referendumi u Luhansku, Mariupolju itd. - to je posve isto kao da je 1992. bio referendum u Vukovaru o priključenju Srbiji.

PR
prahrvat
06:40 01.10.2022.

U Ukrajini je, kao i u Hrvatskoj, bio referendum 1991. i u svim je tim istočnim regijama postotak za neovisnu Ukrajinu bio oko 95%. Istjeraš 5 milijuna ljudi, srušiš, ubijaš pa organiziraš glasanje s puškom na ulazu, sramota i samrtt ljudskosti. Isti takav krvavi pokušaj odcepljenja srpskog sveta prošli smo i mi sa SAO Krajinom, isto tako kao "ugroženog" naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije