Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR LAVROV

Rusija spremna raskinuti odnose s EU: 'Ako želite mir, morate biti spremni na rat'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
12.02.2021.
u 10:29

Odnosi između Rusije i Zapada ponovno su postali zategnuti nakon uhićenja Alekseja Navaljnog

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna prekinuti odnose s Europskom unijom ako EU odluči Rusiji nametnuti ekonomske sankcije, prema isječku iz intervjua koji je u petak objavljen na internetskoj stranici ministarstva.

Odnosi između Rusije i Zapada ponovno su postali zategnuti nakon uhićenja kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, što je potaknulo razgovore o mogućim novim sankcijama.

Tri europska diplomata rekla su Reutersu u četvrtak da će Europska unija vjerojatno zabraniti putovanja i zamrznuti imovinu saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, vjerojatno već ovaj mjesec, nakon što su Francuska i Njemačka signalizirale da su spremne na taj korak.

Pritisak za uvođenjem sankcija narastao je nakon što je Moskva razbjesnila europske zemlje prošli tjedan protjerivanjem troje diplomata  - iz Njemačke, Poljske i Švedske, a da to nije rekla Visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, koji je bio u posjetu Moskvi. Pariz i London kažu da mora uslijediti odgovor.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u intervjuu koji će u cijelosti biti objavljen kasnije u petak, upitan je treba li Moskva raskinuti odnose sa samom Europskom unijom.

"Krećemo od činjenice da smo spremni na to. U slučaju da ponovno dođe do sankcija u nekim sektorima koji predstavljaju rizike za našu ekonomiju, uključujući i neke osjetljive sfere", rekao je Lavrov.

"Ne želimo se izolirati iz globalnog života, no moramo na to biti spremni. Ako želite mir, budite pripravni na rat", rekao je.

Komentara 24

ZA
Zapadnjak
10:50 12.02.2021.

Rusija digla uloge i eskalirala i EU ce se povuci, na kraju sankcija nece biti ili ce biti gotovo nepostojece, ako pogledate zadnjih 10 godina necete naci nijednu EU vanjskopoliticku pobjedu, jedbostavno svi su svjesni da EU samo prica, ali da djela ne stoje iza te price, posebno kad su u pitanju djela koja ukljucuju neku vrstu konflikta, suprotstavljanja, posebno ako je s druge strane netko ratoboran tko pokazuje da je spreman dici uloge, npr turska, rusija, kina, pa i SAD recimo u ovom cirkusu oko izlaska iz sporazuma s Iranom... stvar je vrlo jednostavna, bleferstvo moze proci povremeno, ali ako zelite da vas dugorocno shvacaju ozbiljno, iza rijeci moraju stajati i djela; meni se cini da toga u EU nema, i da se eu bavi blefiranjem vec nekoliko desetljeca... sve to ne znaci da ne mozemo imati dobar standard, visoku kupovnu moc itd, ali u vanjskoj politici nas od velikih rijetko tko shvaca ozbiljno, vjerojatno se i smiju Ursuli, Borellu, Mogherini prije njega i njima slicnima...

MP
miroslav.petkovic.7564
11:10 12.02.2021.

Sinoc slusam na TV u Moskvi, njemci kazu Rusi,nemojte nas ostavit da se smrzavamo. Vidite kakva je ovo zima. Inace Europa je potrosila vise Ruskog plina 60% a Njemacka i vise.Jedino su Zeleni protiv Sjevernog toka koji ce se izgraditit u skoro vrjeme. Zima je pokazala sve cari i sad ce Ruski plin kupovat vise. Sad kupujte iz skriljaka nitko nikom ne smeta Rusija ne uvodi sankcije. Nas narod zasuja Ruski konzulat hoce SPUTNJIK V ali im nedaju politicari treba se Briselu dopast.

SI
sisavac
11:10 12.02.2021.

na koga će onda eu diplomati lajati, kad im rusi prestanu odgovarati... eu niti riječi nije rekla kad su ameri počeli pojačavati broj vojnika i tehnike uz ruske granice, a na rusko pojačavanje svoje vojske uz svoju granicu, reagirali kao da rusija prijeti, provocira, da je ona agresivna. pa nisu ameri sadili cvjetne gredice uz rusku granicu. sukobi tek počinju, i podmetanje. onog trena kad rusima zbilja bude prekipjelo, a atmosfera kod njih je baš takva, prekinuti će oni malo više toga. radi sankcija uništava im se sistemska industrija, ugrožava svemirski program, zabranjuje i otežava pristup novim tehnologijama, zbog ipak nedokazanih sumnji u dopingiranje sportaša od strane države tu zemlju neće moći predstavljati sportaši ni na jednom natjecanju u iduće dvije godine (no, ti sportaši žive vani, treniraju vani, testirani su vani, gotovo ni jedan nikad nije bio dopingiran, za razliku od cjelokupne norveške reprezentacije u biatlonu, gdje su svi teški astmatičari pa smiju uzimati lijekove, mada nigdje u zdravstvenom kartonu nemaju dijagnozu astme, onaj biciklist armstrong, čitava plejada američki trkača..). oni, rusi, su spremni raskinuti malo više toga. oni su pod sankcijama zapada od 2013.-e. radi krima? hajte, to je izlika. kosovo je vojnim putem otrgnuto od srbije, a krim je imao referendum, baš kako ga un predviđa. 90% stanovnika su rusi, bili i ostali, krim je 50 godina bio dar ukrajinca hruščova ukrajini, koja ga nikad nije prihvatila. sad kad bi ga unovčila amerima, je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije