Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA SLAVI DAN POBJEDE

VIDEO Putin: Zapad se pripremao za još jednu invaziju, zato smo napravili preventivni udar

Foto: Reuters/PIXSELL
1/73
09.05.2022.
u 09:56

Kremlj svoju invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače, naziva "posebnom vojnom operacijom"

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je dugoočekivani govor nakon vojne povorke u Moskvi na kojoj se slavila 77. obljetnica pobjede Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom. Istaknuo je da se Zapad pripremao na invaziju Rusije i da su oni u Ukrajini djelovali preventivno.

VIDEO: Povorka na Crvenom trgu

Putin je na samom početku povorke čestitao okupljenima Dan pobjede. Podsjetio je na borbe Sovjetskog saveza u Drugom svjetskom ratu.  

Pročitajte: Putin ne može proslaviti Dan pobjede kako je planirao: 'I dalje vjeruje da može pobijediti u ratu'

"Tako je i ovih dana. Vi se borite za naše ljude u Donbasu, za sigurnost domovine. Dan pobjede blizu je srcima svih nas. Nema obitelji u Rusiji koja nije osjetila bol velikog domovinskog rata. Ponosni smo na generaciju pobjednika", kazao je Putin. Ispričao je da je Rusija predlagala Zapadu novo sigurnosno rješenje i da je bila odbijena.

"U prosincu prošle godine predložili smo zaključivanje sporazuma o sigurnosnim jamstvima. Rusija je pozvala zapad na iskren dijalog u potrazi za razumnim, kompromisnim rješenjima, da uzmemo u obzir obostrane interese. Ali, sve je bilo uzalud. Članice NATO-a nisu nas željele čuti. Imale su sasvim drukčije planove i to smo mogli vidjeti", dodao je.

On je rekao da je "specijalna vojna operacija", kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu, bila potrebna i pravodobna mjera te je jedina ispravna odluka.

"Zapad se pripremao za još jednu invaziju. Zbog toga smo napravili preventivni udar", ustvrdio je ruski predsjednik. Kazao je da je bilo poziva iz Kijeva za nuklearno oružje, što je "neprihvatljiva prijetnja upravo na našim granicama".

Pročitajte: Kada će Putinov rat ući u završnu fazu i zašto mu treba velika vojna parada

Sve je ukazivalo, dodao je Putin, da je sukob s neonacistima, pristašama Stepana Bandere, koje podržavaju SAD i njihovi partneri, neizbježan, ali da u svijetu ne smije biti mjesta za "krvnike i naciste" te da je dužnost Rusije da čuva sjećanje na one koji su slomili nacizam.

Putin je podsjetio da Rusija slavi "svoje drugove" iz savezničkih vojski, uključujući Englesku, Francusku, SAD i partizane koji su se borili uz Sovjetski savez u Drugom svjetskom ratu. Opisao je taj rat kao "sveti". "Obrana domovine, kad se odlučuje o njezinoj sudbini, uvijek je sveta", objasnio je.  Potom se obratio ruskoj vojsci i "vojnicima iz Donbasa" govoreći kako se oni bore na svojoj zemlji kako bi obranili Rusiju.

U govoru na Crvenom trgu je podsjetio da je NATO proširivao vojnu infrastrukturu, da su u Ukrajinu počele stizati na stotine stranih savjetnika, da je redovito isporučivano najmodernije naoružanje iz zemalja NATO-a.

Naglasio je da će se oni pobrinuti za djecu poginulih vojnika i da je upravo danas potpisao zapovijed o tome te je onda pozvao na minutu šutnje.

1/74

– Rame do ramena, vojnici i časnici stoje ovdje iz mnogih regija naše velike domovine, uključujući i one koji su stigli direktno iz Donbasa, ravno iz ratne zone. Sjećamo se kako je ruski neprijatelj pokušavao koristiti protiv nas bandu međunarodnih terorista. Pokušali su posijati međunacionalno i vjersko neprijateljstvo da nas slome, oslabe iznutra, ali nisu uspjeli. Danas se naši ratnici različitih narodnosti zajedno bore. Štite jedan drugoga od metaka, krhotina i gelera, kao braća, i to je snaga Rusije. Nepobjediva snaga naše multietničke nacije – kazao je Putin.

U govoru je pobudio sjećanje na sovjetsko herojstvo u Dugom svjetskom ratu i svoju vojsku pozvao da ostvare pobjedu. Govor je završio povikom okupljenim vojnicima: "Za Rusiju. Za pobjedu". U svom govoru nije zaboravio više puta istaknuti da se Ukrajina naoružala oružjem NATO-a i da stoga predstavlja prijetnju Rusiji.

U 11-minutnom govoru na 75. dan ofenzive na Ukrajinu nije ništa rekao kako napreduje ruska "specijalna operacija" i nije dao do znanja koliko dugo bi mogla trajati.

Na moskovskome Crvenom trgu u vojnoj povorci sudjeluje oko 11. 000 vojnika. Bili su prikazani tenkovi i druga oprema. Iako je najavljeno da će osam borbenih zrakoplova na nebu oblikovati slovo "Z", što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini, netom prije održavanja povorke to je otkazano zbog loših vremenskih uvjeta.

Osim u Moskvi, gdje se održala najveća povorka, proslava se održava i u brojnim drugim gradovima u Rusiji.

1/7

Iako su mnogi to očekivali, Putin u svojem govoru nije proglasio rat Ukrajini niti je objavio formalnu objavu rata. Isto tako, njegov govor nije uključivao prijetnje nuklearnim oružjem.

Vojna parada u Rusiji već godinama služi kao jasan pokazatelj ruske vojne moći, a s obzirom na situaciju u Ukrajini i odnose s ostatkom svijeta, nitko ne može reći što će sve ruski državni vrh odlučiti pokazati.  U nedjelju, na pripremnim vježbama za današnju paradu, viđene su, doduše, nuklearne rakete SS-18, poznate i pod imenom Sotona. Njih je jučer blagoslovila ruska pravoslavna crkva, piše talijanska La Corriera.

>> VIDEO Kotromanović: Raketiranje Rusa sve je intenzivnije jer žele uništiti najveću prijetnju

Komentara 105

Avatar krcedolac
krcedolac
10:03 09.05.2022.

Zapad napao Ukrajinu!?

MK
Mkukicka
12:01 09.05.2022.

Na žalost ginu narodi koji su najviše dali za pobjedu fašizmu.

PV
prcko.vita
10:31 09.05.2022.

U koliko sati je planiran puč? Hoće li snajperista biti heroj ili će pasti u zaborav?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije