Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRIJATELJSKI STAV

Rusi su ogorčeni. Poslali poruku Hrvatskoj na 30. obljetnicu diplomatskih odnosa: 'Nanosite ozbiljnu štetu'

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a meeting with Russian President Vladimir Putin in Moscow
SPUTNIK/REUTERS
25.05.2022.
u 19:17

Za žaljenje je to što su hrvatske vlasti posljednjih mjeseci odlučile zauzeti izrazito neprijateljski stav prema Rusiji, napominju iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatska i Rusija su prije 30. godina uspostavile diplomatske odnose, pa je tim povodom rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo priopćenje kojem navode kako su razočarani neprijateljskim djelovanjem hrvatskih vlasti posljednjih mjeseci, ali se vesele povratku obostrano korisnoj suradnji u budućnosti.

“Za žaljenje je to što su hrvatske vlasti posljednjih mjeseci odlučile zauzeti izrazito neprijateljski stav prema Rusiji, što je u oštroj suprotnosti s postignutom kvalitetom naših bilateralnih veza te uništava njihovo vezivno tkivo i nanosi ozbiljnu štetu iskonskim interesima naroda dviju zemalja”

Rusko ministarstvo je također izrazilo uvjerenje da će u Zagrebu prevladati zdrav razum, a "Hrvatska će se vratiti na put konstruktivnog dijaloga i obostrano korisne suradnje, temeljene, između ostalog, na svijesti o geopolitičkim realnostima i istinskim nacionalnim interesima", javlja ruska državna agencija TASS.

VIDEO: Preživjeli iz ukrajinskog gradića nakon granatiranja: 'Molila sam Boga da me poštedi!"

Priopćenje sličnog sadržaja upućeno je i Sloveniji.

Posljedice invazije na Ukrajinu

Odnosi između Hrvatske i Ruske Federacije su znatno narušeni od početka ruske invazije na Ukrajinu, što su hrvatske vlasti osudile.
Hrvatska je u travnju objavila da protjeruje 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja. Hrvatska se time pridružila nizu europskih zemalja koje su učinile isto "zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu", priopćio je tada MVEP.

Nije dugo trebalo čekati na reakciju iz Rusije.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske izvijestilo nas je 11. travnja o odluci o reduciranju ukupnog broja osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu te je naredilo da 24 djelatnika ruske diplomatske misije napuste zemlju. Oštro protestiramo protiv ovog izrazito neprijateljskog, nemotiviranog koraka koji ima poguban učinak na čitav niz rusko-hrvatskih odnosa. Odgovornost za posljedice ovog proturuskog djelovanja u potpunosti je na hrvatskoj strani. Poduzet ćemo protumjere - objavljeno je na službenoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

VIDEO: Tuča u Međimurju

Ključne riječi

Komentara 72

YE
yelloman
19:43 25.05.2022.

Rusi bi palili rusili i ubijali i da prodju bez ikakve osude i da se svi ostali prave da se nista ne dogadja.

ST
Starotopoljanin
19:58 25.05.2022.

Vidi vidi kako komunisti podrzavaju teroristicku rusiju,i daju joj za.ptavo da tazbijaju otimaju i ibijaju uktajinu i ukrajinski narod.

Avatar madcap
madcap
19:38 25.05.2022.

To je lako popravit. Povucite vojsku iz Ukrajine, vratite se mirodopskoj politici i opet ćemo biti prijatelji. Dotle nemamo posla s vama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije