Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINA PREUZELA KONTROLU

Rusija poriče masovna ubojstva u oslobođenoj Buči: 'Radi se o provokaciji'

Razoreni ukrajinski gradovi Buča te Irpin
Foto: Raphael Lafargue
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.04.2022.
u 18:45

Ukrajina je optužila ruske vojnike za ubojstvo stotine civila na ulicama Buče, a brojni zapadni lideri osudili su postupanja Rusije

Rusko ministarstvo obrane poriče ubojstva civila u razorenom gradu Buči, povodom fotografija koje su objavljene u gradu.

Govoreći o fotografijama tijela pronađenih na ulicama grada koje je objavila Ukrajina, ministarstvo je priopćilo kako se radi o ''provokaciji'', argumentirajući da su svi vojnici grad napustili još u srijedu.

"Dok je taj grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga nijedan njegov stanovnik nije bio izložen nasilju", navodi ministarstvo u priopćenju.

Dodaje da je ruska vojska civilima na tom području raspodijelila 452 tone humanitarne pomoći.

Ministarstvo je dodalo da su svi stanovnici "mogli slobodno otići" iz tog mjesta "na sjever", dok su južna predgrađa grada "bila na meti danonoćne paljbe ukrajinskih postrojbi".

U priopćenju se usto tvrdi da su snimke trupala na ulicama grada "još jedna predstava kijevskog režima za zapadna glasila".

Razoreni ukrajinski gradovi Buča te Irpin
1/9

Ukrajina je optužila ruske vojnike za ubojstvo stotine civila na ulicama Buče, a brojni zapadni lideri osudili su postupanja Rusije. 

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da su fotografije velikog broja ubijenih Ukrajinaca u Buči mučne, te da će oni koji su ih počinili odgovarati za ratni zločin. 

„Najvažnije je da ne otupimo na to. Ne smijemo to normalizirati. Ovo je realnost onoga što se događa svaki dan dok traje brutalnost Rusije nad Ukrajinom“. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da su  zločini u Buči "užasni" i "brutalnosti takve kakva nije više u Europi desetljećima".

"Apsolutno je neprihvatljivo da su civili mete, da su ubijani i tim je važnije da se što prije okona taj rat", rekao je Stoltenberg također govoreći za CNN.

Ukrajinski grad Buča oslobođen prošlog tjedna dobio je pozornost brojnih lidera nakon što su objavljene fotografije mrtvih tijela na ulicama grada. Novinari AFP-a s terena su izbrojali najmanje 20 tijela, među kojima su neki i imali ruke zavezane na leđima.

Danas je ranije i šef lokalne spasilačke ekipe izvijestio kako je otkrivena i masovna grobnica u kojoj su zakopana tijela 57 osoba, a neki su samo djelomično zakopani iza crkve u gradu. 

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Svijet zgrožen pokoljem u Buči, traži se istraga: 'Rusi su napravili masakr, gori su od ISIS-a'

Komentara 25

Avatar Kukulkan
Kukulkan
19:21 03.04.2022.

Sami humanitarci i kuhari

Avatar petrolio
petrolio
19:49 03.04.2022.

rusija je sve do zadnjeg dana poricala da spremaju napad na ukrajinu...rusija je i kad je napala ukrajinu tvrdila da nije....kad su razarali nihove bolnice i škole poricali su da to rade i tvrdili da se ukrajinci sami ubijaju! da rusi ne lažu više nego srbi, možda bi im čovjek nekad nešto i povjerovao, ovako....

DU
Deleted user
18:25 03.04.2022.

Došli Rusi saditi maćuhice, a ovi od oduševljenja se samoubili. Sad će nam u tom stilu domaći ljubitelji sadnje cvijeća sve objasniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije