Naslovnica Vijesti Svijet

'Rusija otkriva i likvidira ključne centre otpora'

Gradonačelnik-tajkun Genadij Kernes bio je s Janukovičem, a onda je stao na stranu Kijeva
28. travnja 2014. u 22:01 8 komentara 2403 prikaza
Genadij Kernes
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/3

Gradonačelnik Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini, bori se za život jer je oko podne ustrijeljen s leđa dok je, po ustaljenom rasporedu, vozio bicikl. Genadij Kernes je 54-godišnji tajkun, minioligarh, koji je vodio politiku između dvije suprotstavljene strane u Ukrajini, prvo je podržavao narančastu revoluciju 2004. godine.

Protivnik Majdana

Zatim je prešao u protivnički tabor, u Stranku regija Viktora Janukoviča, krajem 2010. postaje gradonačelnik. Nisu mu se svidjeli prosvjedi na Majdanu, ali je nakon Janukovičeva bijega davao domoljubne izjave, ističući kako Harkiv, 1,5-milijunski grad samo 40 kilometara od ruske granice, treba ostati dio Ukrajine, a tvrdio je i da je žrtva Janukovičeve korupcijske mreže. Od Harkiva, nekad i glavnog grada Ukrajine, planirao je napraviti grad s liste najboljih mjesta za život, gradio je rekreacijske parkove, a i sam se bavio rekreativno sportom. Harkivski novinar Zurab Alasania okrivio je Rusiju za napad na gradonačelnika.

– Ruska Federacija otkriva i likvidira ključne centre otpora – kazao je Alasania Guardianu. Dok cijeli svijet broji ruske vojnike na ukrajinskoj granici, službenu Moskvu zabrinjava broj ukrajinskih vojnika u Ukrajini.

Genadij Kernes Ukrajinska kriza Gradonačelnik Harkova pogođen iz puške. Bori se za život!

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije navodi da bi "brojnost ukrajinskih vojnika u jugoistočnoj Ukrajini (11 tisuća vojnika, 160 tenkova, 230 oklopnih vozila i 150 artiljerijskih sustava) trebala izazvati duboku zabrinutost OESS-a".

Ponižavaju zarobljenike

Rusija ništa ne govori je li zabrinuta zbog novog vojnog zauzimanja još jednog objekta, jer 30 naoružanih proruskih separatista zauzelo je policijsku postaju u Konstatinovsku, 40 kilometara od proruskog uporišta Slavjanska. U Donjecku su separatisti novinarima pokazali trojicu zarobljenih ukrajinskih specijalaca, članova jedinice Alfa. Zarobljenici imaju krvave poveze preko očiju, a pred novinare su izvedeni bez hlača. I dalje se vode pregovori o oslobađanju zarobljenih članova misije OESS-a.

SAD: Sankcije i za Igora Sečina, šefa Rosnjefta

Kao kaznu za ulogu Rusije u daljnjoj eskalaciji sukoba u Ukrajini, SAD su u ponedjeljak dodale sedmero ljudi i 17 kompanija na listu onih koje pogađaju sankcije, a EU je dodao 15 imena na svoju, zasebnu listu. I dok će nova imena s liste EU biti objavljena tek danas, na američkoj listi nalazi se i Igor Sečin, direktor moćne ruske energetske kompanije Rosnjeft koji je ranije služio u kabinetu predsjednika Vladimira Putina. Vlasnik 20 posto Rosnjefta je britanski BP. Diplomati EU jučer su najavljivali da neće sankcionirati Putinove najbliže suradnike jer je europski pravni sustav puno rigorozniji od američkog pa se može dogoditi, kao u ranijim slučajevima sankcija protiv osoba bliskih iranskom ili sirijskom režimu, da netko od neopravdano kažnjenih osoba dobije spor pred sudom EU. Iako su lideri EU najavili da će, u slučaju daljnjih znakova ruske agresije na Ukrajinu, uvesti gospodarske sankcije protiv Rusije, još uvijek nema nikakvih naznaka da će se to zaista i dogoditi. Kandidat za ukrajinskog predsjednika Porošenko kaže da će od listopada plin u Ukrajinu stizati iz Slovačke. (T. K.)

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • Avatar jigaboo
  jigaboo:

  'Rusija otkriva i likvidira ključne centre otpora' .. I ko vam je ovo rekao. CNN ili komesar u americkoj ambasadi.

 • Deleted user:

  Jedno nam mora svima biti jasno,proslo je vreme fasisticke dominacije,jer Rusi nikad vise nece dozvoliti da im fasisti ubiju 25 milijona zitelja,i nece nikad vise dozvoliti,da netko njih napdne,oni ce prvi poceti s napadima u slucaju opasnosti po drzavne inetrese,a ... prikaži još! ova kaljuza ce uskoro pasti,i pitanje je vremena kad ce Rusi umarsirati u kaljuzu zvana Ukrajina.

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Tko je pucao na ovog covjeka se ne zna, ali po starom dobrom Staljinistickoj metodi koju je sada prihvatio zapad, odmah se optuzuju Rusi, normalno bez dokaza. Sada ce biti premlaceni prvi koga uhvate (li mozda "water boarded" po staroj ... prikaži još! dobroj inkvizicijskoj tradiciji koju su ponovno uskrsli nasi zapadni "demokrati" kao sto smo imali prilike vidjeti zadnjih desetak godina ) da "prizna" kako je to on napravio. U Kijevu su se rastrcali Viktorija Nuland, senator John McCain, direktor CIA-a John Brennan, Secretary of State John Kerry i podpredsjednik Joe Biden, medutim nema nikakvih dokaza (ha, ha, ha...) da SAD stoji iza puca u Kijevu, dok niti jedan Ruski duznosnik nije stavio nogu u Ukrajinu, medjutim postoje "neoborivi dokazi" (koje normalno nitko ne iznosi) kako su Rusi ti koji destabiliziraju Ukrajinu. Nivo ispiranja mozga je stvarno dosao do vrhunca.