Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVOKACIJA?

Rusija optužila SAD da raketnim pokusom potiče napetosti

Projektil - ilustracija
Foto: SERGEY PIVOVAROv/REUTERS/PIXSELL
1/2
20.08.2019.
u 12:45

Sjedinjene Države službeno su se povukle iz sporazuma s Rusijom o ograničenju nuklearnih snaga kratkog i srednjeg dometa (INF) nakon što su optužile Moskvu za kršenje tog sporazuma.

Rusija je optužila Sjedinjene Države u utorak za poticanje vojnih napetosti testiranjem krstarećeg projektila lansiranog s kopna, no dodala je da neće biti uvučena u utrku u naoružanju, izvijestila je novinska agencija TASS.

Pentagon je u ponedjeljak rekao da je testirao krstareću raketu koji pogađaju ciljeve na udaljenosti većoj od 500 kilometara, u prvoj takvoj operaciji nakon što se SAD ovaj mjesec povukao iz nuklearnog sporazuma.

Sjedinjene Države službeno su se povukle iz sporazuma s Rusijom o ograničenju nuklearnih snaga kratkog i srednjeg dometa (INF) nakon što su optužile Moskvu za kršenje tog sporazuma. Kremlj je odbacio te optužbe.

Foto: Reuters/PIXSELL

Američko pokusno ispaljivanje raketa bilo je zabranjeno prema sporazumu.

"Nažalost, Sjedinjene Države očito su krenule u smjeru jačanja vojnih napetosti. Nećemo podleći provokacijama", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova  Sergej Rjabkov.

"Nećemo dopustiti da budemo uvučeni u skupu utrku u naoružanju", dodao je.

Sporazum INF zabranjuje projektile dometa između 500-5500 kilometara, smanjujući objema zemljama mogućnost izvođenja iznenadnih nuklearnih napada.

Rjabkov je rekao da unatoč pokusu, Rusija ne namjerava raspoređivati nove projektile osim ako to prvi ne učini SAD.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Idler 3
Idler 3
13:57 20.08.2019.

Gdo je ovdje nori ? Rusima eksplodirala raketa pa kakti nebuju se dali navleč od mrskih Amera ???

RI
river
14:34 20.08.2019.

Problem je u tome sto Trump nije dobio dozvolu od Putina za istrazivanje raketnog sistema za americku vojsku

MA
marsovac
13:09 20.08.2019.

rusi su svoju raketu na atomski ????pogon s kojom se urce da je non-plus-ultra napravili u roku tri tjedna,..........ha, ha, ha,............Amerikanci nisu svetci,..bez daljnjega,..........problem su rusi a i kinezi. I jedni i drugi su okupirali tudje drzave ili podrucja,....i onda ih anektirali. Kinezi imaju jaku ekonomiju,.......rusi mogu samo zveckati oruzjem,.....ha, ha, ha,......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije