Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rusija i NATO će se i dalje samo mjerkati

Moskva nema izbora do razgibavati mišiće i pokazivati zube bez izazivanja stvarnih sukoba
11. siječnja 2015. u 07:50 68 komentara 1803 prikaza
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL

Najvjerojatniji je scenarij da će se i dalje nastaviti bliski susreti na nebu i pod morem (75 %)

U posljednjih nekoliko mjeseci bliski susreti ruskih zrakoplova s lovcima zemalja NATO saveza toliko su učestali da bi površni promatrač zaključio kako je hladni rat u najžešćoj fazi. Slično je i sa susretima ispod mora, jer ruske podmornice sve češće zalaze u međunarodne vode. Ali i teritorijalne vode drugih zemalja poput nedavnog slučaja kada je Švedska danima bezuspješno lovila rusku podmornicu u svojim fjordovima.

Ruska prisutnost na Atlantiku i uz obale zemalja zapadne Europe sve je češća, paralelno s podizanjem napetosti i međusobnim uvođenjem sankcija. Ruska plovila u toplim morima znak su i simbol nove, ponovo jake Rusije koja je u svakom pogledu ponovo svjetska velesila. Koliko gospodarskom, toliko i vojnom. Upravo je zato prilikom analize događanja u prošloj godini zaključeno da je najizgledniji scenarij da će se ti “hladnoratovski susreti” ispod mora i u zraku nastaviti i ove godine. Najmanje 75 posto vjerojatnosti odnosi se upravo na takav razvoj događaja, bez obzira na to u kakvim gospodarskim prilikama Rusija bila i koliko novca za obranu imala na raspolaganju.

NATO je u novoj ruskoj vojnoj doktrini označen kao glavni neprijatelj, a Moskva nema izbora do razgibavati mišiće i pokazivati zube bez izazivanja stvarnih sukoba. A bliskim i brzim letovima svojih strateških bombardera uz obale Velike Britanije, Kanade ili SAD-a to najbolje ostvaruje.  

Na ukidanje “izleta” Putina može prisiliti samo gospodarski kolaps (23 %)

Apsolutno povlačenje ruske mornarice i njezinih podmornica iz Mediterana i s obala Atlantskog oceana u blizini zemalja NATO saveza znatno je manje vjerojatan scenarij. Gotovo jedina stvar koja bi Rusiju na to mogla prisiliti su mjere štednje i potpuni gospodarski kolaps u kakvom je zemlja bila tijekom devedesetih godina, u vrijeme Borisa Jeljcina. Znajući da je Rusija, unatoč sankcijama i niskoj cijeni nafte, ekonomski samodovoljna, ali i da ima više od 500 milijardi dolara deviznih rezervi, takvom se scenariju ne daje previše šansi.  

Vladimir Putin ekonomska analiza Putin nije ograničeni ni ludi diktator. On je opasniji od njih jer zna što hoće Vladimir Putin RUSKI PREDSJEDNIK Putin potpisao novu vojnu doktrinu: NATO najveća prijetnja

Totalni sukob može izbiti samo greškom lokalnog kapetana (2 %)

Izbijanje nuklearnog rata između Rusije i Zapada najmanje je vjerojatno, ali ne i potpuno nemoguće. Izbijanje nuklearnog sukoba vjerojatno ne bi bila posljedica činjenice da će netko u Moskvi ili Washingtonu aktivirati nuklearne rakete, već samostalne akcije nekog od kapetana plovila koja takve rakete nose.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 • plotto:

  Rusija je itekako samodovoljna.Ne znam što to SAD proizvodi ,osim što cionisti kontroliraju najveću štampariju novca bez pokrića.Vanjski dug SAD je preko 186000 milijardi usd,a cijenu tog duga plaća cijeli svijet,Dakle govorimo o državi koja je prebogata resursima i o ... prikaži još!o državi koja je bankrotirala,ali bankrot je na teretu cijelog svijet.Čitam ove procionističke komentatore ( man-ove) koji po dobrom starom običaju obmanjuju javnost svojim cionističkim lažima.

 • Avatar spira
  spira:

  žućo . . .ono što je najvažnije da sve ruske firme koje su bila jednim delo i prozapadne, više nisu. Sve ruske firme su sada 100% ruske . Pa sav prihod ostaje u Rusiji ... prikaži još!rihod ostaje u Rusiji

 • Deleted user:

  Rusija je velika, moćna i snažna zemlja, praktično neuništiva djelovanjem izvan Rusije. Glave joj mogu doći jedino ''mangupi'' u njihovim (ruskim) redovima. No dok je Car Putin na vlasti takvo nešto je nemoguće. Dakle, Zapadu preostaje jedino čekati kraj Putinove ... prikaži još! vladavine i nadanje da će se ponovno pojaviti netko kao Jeljcin. A za tako nešto će se načekati.