Naslovnica Vijesti Svijet

Rusija i Kina zatražile sjednicu Vijeća sigurnosti o razmještanju američkih raketa

Pentagon je u ponedjeljak priopćio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu koja je pogodila cilj preletjevši više od 500 km, što je prvo takvo testiranje otkako su se Sjedinjene Države povukle iz Sporazuma o zabrani nuklearnoga oružja srednjega dometa
22. kolovoza 2019. u 07:44 3 komentara 457 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rusija i Kina zatražile su sjednicu Vijeća sigurnosti u četvrtak zbog "izjava američkih dužnosnika" o planovima za razvoj i razmještanje raketa srednjega dometa".

Iako joj je središte u Moskvi, s programima na engleskom, španjolskom, francuskom, njemačkom, arapskom i ruskom djeluje kao televizijska postaja za publiku izvan Rusije Televizija RT Večernji u 'ruskom CNN-u': Slobodno govore o svemu osim o zbivanjima u Rusiji

Moskva i Peking, prema pozivu dostupnom Reutersu, žele da se petnaesteročlano vijeće sastane na temu "prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti" te su zatražile da UN-ov šef za pitanja razoružavanja Izumi Nakamitsu tom tijelu podnese izvještaj.

Pentagon je u ponedjeljak priopćio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu koja je pogodila cilj preletjevši više od 500 km, što je prvo takvo testiranje otkako su se Sjedinjene Države povukle iz Sporazuma o zabrani nuklearnoga oružja srednjega dometa (INF) sklopljenoga u vrijeme hladnoga rata.

Američki ministar obrane Mark Esper u intervjuu za Fox News u srijedu je, na pitanje je li cilj toga testiranja poslati poruku Kini, Rusiji ili Sjevernoj Koreji, odgovorio da SAD žele biti sigurne da imaju kapacitete kojima mogu spriječiti kinesko loše ponašanje i, bude li potrebno, upotrijebiti oružje srednjega dometa.

Esper je tijekom posjeta Australiji rekao da se slaže s razmještanjem raketa srednjega dometa u Aziji u razmjerno kratkom roku.

Černobil RUSKE BAZE UTIHNULE Nuklearnu eksploziju Rusi prikrivaju kao što su Černobil? ' I dalje nastoje sakriti istinu'

Na pitanje o nesreći na testiranju rakete u Rusiji ovoga mjeseca, za koje američki dužnosnici vjeruju da je povezano s ruskim programom nadzvučnih krstarećih raketa, Esper je odgovorio da Rusija očito pokušava proširiti svoj strateški nuklearni arsenal, dodavši da bi takvo novo oružje moralo biti uključeno u svaki budući sporazum o smanjenju strateškoga naoružanja.

"Rusija trenutačno možda ima krstareće rakete srednjega dometa s nuklearnim glavama okrenute prema Europi, a to nije dobro", rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da su SAD u položaju da razmjeste novu krstareću raketu u Rumunjskoj ili u Poljskoj, što je scenarij za koji on smatra de će Moskva na njega morati odgovoriti.

SAD je priopćio da nema planova za razmještanjem novih raketa u Europi.

Projektil - ilustracija PROVOKACIJA? Rusija optužila SAD da raketnim pokusom potiče napetosti

Ovotjedno američko testiranje bilo bi zabranjeno po INF-u, koji je zabranjivao rakete dometa između 310 i 3400 milja, smanjujući sposobnost SAD-a i Rusije da u kratkom roku pokrenu nuklearni napad. Kina nije bila dio INF-a i ima velik arsenal raketa srednjega dometa. Washington se službeno povukao iz sporazuma s Rusijom postignutog u kolovozu 1987., zaključivši da Moskva krši sporazum, što je Kremlj opovrgnuo.

Glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je u četvrtak kako američki test pokazuje da SAD počinju novu utrku u naoružanju i sukobima, što će imati ozbiljan negativni utjecaj na regionalnu i globalnu sigurnost. Sjevernokorejski glasnogovornik rekao je u četvrtak da su američki testovi i planovi o razmještanju zrakoplova F-35 i ofenzivne vojne opreme oko Korejskoga poluotoka "opasan" potez koji će "pokrenuti novi hladni rat" na tom području.

Na pitanje smatra li prikladnim da Washington i dalje traži pregovore s Pyongyangom, nakon uzastopnih nedavnih testiranja raketa kratkoga dometa, Esper je odgovorio da SAD najviše brinu sjevernokorejske rakete dugoga dometa, čije je testiranje zamrznuto od 2017. godine.

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  un treba raspustiti. totalno nebitna organizacija, bez ikakvih stvarnih ovlasti. ukinuti pravo veta, pa da napokon svijet riješi neke probleme sa par problematičnih država, koje sad imaju jake zaštitnike, pa ih ni jedna un rezolucija ne dotakne. znamo o kome ... prikaži još! govorimo. a ovo sa raketama... amerikanci su djelomično u pravu kad govore da nije dobro da se sporazumi o ograničavanju raketa tiču samo rusa i amerikanaca, a da recimo kine u tome nema, a ima zanimljiv arsenal. al otvaranjem ove kutije otvorili su problem koji do sada nisu imali, niti ga razmatrali. u novom sporazumu, do kojeg će ipak doći, jer je svima u interesu, kako politički tako i ekonomski (sigurnosni nije nikad ni bio, jer u slučaju nuklearnog napada nije moguće isključiti protuudar, a onda u vodu padaju sve riječi o sigurnosti i zaštiti svoje domovine, plus da se u igru uvijek u takvim slučajevima uključuju i igrači sa strane). u novom sporazumu naći će se i zemlje koje su dosad uspješno se skrivale, i to nije samo kina, već je tu i indija, japan, pakistan, iran, ali i francuska, engleska, njemačka. rus dosta lukavo spominje rumunjsku i poljsku, kao zemlje u kojoj su već instalirane rampe s kojih je moguće ispaljivati ove rakete. puno toga će se ovaj put naći na stolu, a tu prednost i snaga amerike nestaje. nova karta svijeta i sfere utjecaja su već nacrtane, samo ih treba prihvatiti.

 • Avatar GRDASIC
  GRDASIC:

  Jasno je da niti RUSIJA NITI SAD nemaju namjeru direktno ratovati na svojim teritorijima glavne mete bit će ZEMLJE NATO SAVEZA.

 • Toni66:

  Rusija i Kina zatražile sjednicu Vijeća sigurnosti o razmještanju američkih raketa.. Narvno daje to vickast igra i priće za djecu i naivne . Šta vidimo o čemu je riječ sve više i više i sve ubojitije i masovnije se svijet ... prikaži još! naoružava = Sprema za odbranu ( niti USA nema ministra za NAPAD nema ga cijeli zapad ! ) Amerika se brani u Afganistanu već 18 godina u Iraku sutra u S. Koreji to nisu napadi i rat koji se nekome objavi .. To je sve demokratiziranej civiliziranje recimo okolnih država da Izrael mirno spava jer svi okolo su zločesti teroristi dok zna se. No bilo kako bilo . Za sda ako gledamo prijatelje cijeli NATO i zapad je za zapad. onda su brojčano ekonmski i vojno daleko iznad KIne i Rusije zajedno . Pitanje je kuda to sve vodi i zašto nije moguće nači moderno pravo novo riješenje u civilizaciji . Eksperti ne vojni su napisali i dokazali da samo sa 1/10 potrošenog u ratu protiv Sirije ili Afganistana bi se tamo uveo red i mir blagostanje . A i nebi sadašnje generacije koje odrastaju od terorista djeca rođaci postojali ... Nego niko kraja naoružanju i napetostima što je zasigurno priprema za sljedeći ali svjetski koji se vodi Atomskim oružjem i to če biti totalno uništenje garantirano 70 -80 % stanovništva ako ne i totalno sve .. Ovo što Rusi i Kinezi hoče je smješna bla bla . Čuti radi noružavaj se spremj se sa što više po mogućnosti Hidrogenskih za neprijateljske gradove i to samo rakete koje iz svemira lete