Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Visoki ukrajinski dužnosnik: Rusija planira veliku eskalaciju rata, najteže borbe tek dolaze

A Ukrainian serviceman looks on in Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
31.01.2023.
u 23:05

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Južnu Koreju da pojača vojnu potporu Ukrajini, navodeći druge zemlje koje su promijenile svoju politiku nedavanja oružja zemljama u sukobu nakon ruske invazije

Ruske snage objavile su u ponedjeljak da su postigle napredak na istoku Ukrajine, najveći zadnjih mjeseci, nakon nemilosrdnih borbi koje su pokazale da Moskva želi postići uspjeh na bojištu unatoč velikim gubicima. Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Južnu Koreju da pojača vojnu potporu Ukrajini, navodeći druge zemlje koje su promijenile svoju politiku nedavanja oružja zemljama u sukobu nakon ruske invazije.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja:

23:00 - Rusija planira veliku eskalaciju rata možda čak i u sljedeća dva do tri tjedna, rekao je Oleksiy Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine za Sky News. Kazao je da najteže borbe tek dolaze i rekao da će sljedećih nekoliko mjeseci biti ključni u odlučivanju o tijeku rata.


22:30 - Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarat će o ruskom ratu u Ukrajini s kineskim dužnosnicima tijekom putovanja u Kinu 5. i 6. veljače, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Kirby je rekao novinarima da su razgovori o brojnim pitanjima, poput onoga o vojskama dviju zemalja i klimatskim promjenama, ostavljena po strani kad je Kina prosvjedovala protiv posjeta predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu u kolovozu prošle godine.

Blinken će ova pitanja ponovno "otvoriti i revitalizirati", rekao je Kirby.

"Znam da se veseli tome da se pozabavi svim ovim pitanjima i naravno da će rat u Ukrajini biti jedno od tih pitanja o kojima će tajnik razgovarati dok je tamo", rekao je Kirby.


21:35 - SAD je u utorak optužio Rusiju da je prekršila sporazum Novi START, posljednji posthladnoratovski stup kontrole nuklearnog oružja između dvije zemlje, rekavši da Moskva odbija dopustiti inspekcijske aktivnosti na svome teritoriju.

Sporazum je stupio na snagu 2011. godine te je produžen u 2021. godini na dodatnih pet godina. Ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu rasporediti, kao i raspoređivanje projektila i bombardera na kopnu i pod morem koji ih isporučuju.

Dvije zemlje, koje su tijekom Hladnog rata bile ograničene mrežom sporazuma o kontroli oružja, i dalje posjeduju oko 90 posto svih svjetskih nuklearnih bojevih glava.

Washington je bio voljan da očuva sporazum no odnosi s Moskvom najgori su u nekoliko desetljeća zbog ruske invazije Ukrajine, elementa koji bi mogao zakomplicirati pokušaje administracije američkog predsjednika Joea Bidena da održi i postigne novi sporazum.

"Rusko odbijanje da omogući inspekcijske aktivnosti sprječava SAD od ostvarivanja važnih prava prema sporazumu i prijeti održivosti američko-ruske kontrole nuklearnog oružja", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Moskva je u kolovozu obustavila suradnju s inspektorima, okrivivši za to ograničenja putovanja koja je nametnuo Washington i njegovi saveznici nakon što su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu, no tvrdila je da je i dalje predana poštivanju odredbi sporazuma.

U ponedjeljak je Rusija rekla SAD-u da bi sporazum mogao isteći 2026. godine bez zamjene jer Washington pokušava nanijeti "strateški poraz" Moskvi u Ukrajini.

Kad je upitan može li zamisliti da ne bude sporazuma o kontroli nuklearnog oružja nakon 2026. godine, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je državnoj novinskoj agenciji RIA: "To je prilično moguć scenarij."


19:25 - Rusija je od jeseni ilegalno mobilizirala oko 9000 građana, rekao je glavni tužitelj Igor Krasnov na sastanku s predsjednikom Vladimirom Putinom. No pretpostavlja se da je ilegalno mobilizirano još više ljudi, koji se nikada nisu vratili. U rat je pozvano 300 tisuća ljudi diljem cijele Rusije. 

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je Bjelorusija spremna ponuditi više pomoći Rusiji u ratu protiv Ukrajine. Ta zemlja još nije poslala niti jednu svoju vojnu postrojbu u Ukrajinu, ali je dopustila Rusiji da dio svoje invazije izvede s njezinog teritorija. Također, ruska i bjeloruska vojska ovog su mjeseca imale zajedničke vojne vježbe na bjeloruskom teritoriju. 

SAD je optužio Rusiju da se ne pridržava svojih obveza o kontroli nuklearnog naoružanja jer ne dopušta inspektorima da posjete njezine lokacije nuklearnog oružja. Prema sporazumu New Start iz 2010. ruski i američki inspektori mogu međusobno posjećivati lokacije nuklearnog oružja. Rusko odbijanje američke inspekcije spriječava SAD u ostvarivanju važnih prava i prijeti održivosti američko-ruske kontrole nuklearnog oružja, rekao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva.


16:55 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je da će Ukrajina dobiti 120 do 140 zapadnih tenkova od koalicije 12 zemalja. Pojasnio je da će dobiti njemačke tenkove Leopard 2, britanske Challengere 2 i američke M1 Abramse, a nadaju se i francuskim tenkovima Leclerc. Dodao je da Kijev radi na tome da još zemalja pošalje tenkove.

Zapadni dužnosnik rekao je u brifingu da vojni gubici s obje strane u ratu iznose oko 200 tisuća, sa sličnim brojem ubijenih i ranjenih s obje strane. Ipak, veći je broj ubijenih Rusa s obzirom da su oni bili u ofenzivi pa su pretrpjeli više žrtava od Ukrajinaca, objasnio je. 

Francuski ministar obrane Sébastien Lecornu potvrdio je da će Francuska Ukrajini poslati 12 dodatnih haubica Caesar. Na sastanku s ukrajinskim kolegom Oleksiyem Reznikovim raspravljao je i o obuci ukrajinskih pilota za upravljanje francuskim borbenim avionima, no zasad nikakva odluka nije donesena. 

Glasnogovornik ukrajinske vojske Serhii Cherevtyi rekao je da je istočni ukrajinski grad Bakhmut jedan od ključnih pravaca ruskih napada i da se čini sve da bi se spriječilo ruske snage da blokiraju kretanje ukrajinskih jedinica. 


14:01 - Poljska je u utorak rekla da se ne vode pregovori o slanju borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini, a ni Britanija ne vjeruje da bi to bilo praktično, prenose agencije.

Moguće slanje poljskih borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini nije tema "službenih pregovora", rekao je u utorak zamjenik poljskog ministra obrane, dan nakon što je i SAD odbio slanje tih zrakoplova Kijevu, prenosi AFP.

"Za sada ne postoje službeni pregovori o slanju poljskih F-16 Ukrajini", rekao je Wojciech Skurkiewicz. "To pitanje ne postoji".

Poljska ima 48 zrakoplova F-16 američke proizvodnje.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u ponedjeljak da će "svi njihovi postupci u cilju jačanja ukrajinskih obrambenih snaga biti koordinirani s partnerima iz NATO-a". 

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak se kategorički usprotivio ideji slanja američkih zrakoplova F-16 Ukrajini.

"Ne", odgovorio je Biden novinaru u Bijeloj kući s tim u vezi.

Berlin je također kategorički odbio slanje borbenih zrakoplova, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron oprezno rekao da "ništa nije isključeno", uvjeravajući da ga to Ukrajinci još nisu zatražili. 

Macron je razgovarao s nizozemskim premijerom Markom Rutteom koji je rekao da ne postoji "tabu" u vezi tog pitanja, ali i da bi to bio "velik korak". 

Britanija je rekla da to ne bi bilo praktično.

"Britanski borbeni zrakoplovi jako su sofisticirani i potrebni su mjeseci da bi se naučilo letjeti. S obzirom na to, vjerujemo da nije praktično slati te zrakoplove Ukrajini", rekao je glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka u utorak, prenosi Reuters. 

"Nastavit ćemo razgovarati s našim saveznicima o pristupu koji mislimo da je ispravan", dodao je.


13:15 - Ruske snage napredovale su ovaj tjedan nekoliko stotina metara u novom značajnijem napadu na grad u jugoistočnoj Ukrajini, no britanski dužnosnici ne očekuju da će doći do nekog velikog pomaka na terenu, prenosi u utorak Reuters. I dok ruska strana tvrdi da je tim napredovanjem osigurala sigurnu poziciju u rudarskom gradu Vuhledar, Kijev potvrđuje da se vode teške borbe, ali da su ukrajinske snage odbile ruski napad i nanijele velike gubitke svom neprijatelju.

Prema britanskom ministarstvu obrane, obavještajni podaci govore da Rusi napadaju grad s brigadom od nekoliko tisuća vojnika te su napredovali nekoliko stotina metara od rijeke Kaslahač koja je mjesecima bila linija razdvajanja.

Foto: NACHO DOCE/REUTERS

"Postoji realna mogućnost da će ruske snage nastaviti prodirati u to područje, ali nije izgledno da će ostvariti značajnu promjenu na terenu", tvrde britanski izvori.

Rusi napadom na Vuhledar, tvrde Britanci, žele također odvratiti ukrajinske snage od Bahmuta, grada koji je više na sjeveru i koji je glavna meta ruske ofenzive već mjesecima.

Reuters ne može neovisno potvrditi stanje na bojištu.

Vuhledar leži na najjužnijoj točki istočne bojišnice u Ukrajini i gleda na željezničke linije kojima se opskrbljuju ruske snage na susjednoj južnoj fronti.

Vojni stručnjaci su mišljenja da je Rusija odlučna zauzeti što više teritorija u narednih nekoliko mjeseci, prije nego Kijev dobije na raspolaganje obećane njemačke i američke tenkove i oklopna vozila kako bi pokrenuo protuofenzivu.

Uz tenkove, Kijev je nastavio tražiti dodatno naoružanje, uključujući i borbene zrakoplove F-16, no američki predsjednik je odgovorio s jednostavnim "Ne". Zapad se međutim razilazi oko tog pitanja i još nema konačne odluke.

Za sada ni jedna strana nije osigurala kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom.


11:57 - Dmitrij Medvedev, dugogodišnji saveznik Vladimira Putina i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, pohvalio se na Telegramu da ''sankcije imaju mali učinak na rusko gospodarstvo''.

''Neprijateljske zemlje nemaju hrabrosti priznati da su njihove “paklene” sankcije neslavno propale. Ne rade. Velika većina industrijskih proizvoda i robe široke potrošnje zamijenjena je vlastitim, ruskim, a nedostajuće – azijskim markama. Funkcionira i paralelni uvoz iz kojeg dobivamo iste zapadne brendove, a njihovi vlasnici ništa. Dakle, sve je kao i uvijek: Amerikanci zarađuju na poniženoj Europi. Shrvana Europa trpi i gubi novac. Istodobno, čak i MMF predviđa gospodarski rast Rusije u ovoj godini'', napisao je..

Medvedev je također napisao da će Rusija nastaviti koristiti zapadno intelektualno vlasništvo "bez ikakvih licenci i plaćanja tantijema ... za sve, od filmova do industrijskog softvera".

Potom je pohvalio one koji imaju piratski softver, napisavši "zahvala onima koji su razvili razne programe za nelicenciranu upotrebu svojih skupih intelektualnih proizvoda" i postavio animirani emoji trola koji se smije.


11:52 - Zalaganje Litve da Zapad isporuči borbene zrakoplove Ukrajini dokaz su "ekstremno agresivnog stava" baltičkih država, poručio je u današnjoj izjavi Kremlj.

U izjavi se dodalo da bi "glavne europske zemlje" trebale biti protuteža ovom stavu.

Najnovije dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da SAD neće Ukrajini dati borbene zrakoplove F-16.


10:22 - Boris Johnson, britanski premijer u vrijeme početka ruske invazije na Ukrajinu, govoreći za BBC-jev dokumentarni serijal, izjavio je da mu je u telefonskom razgovoru pred početak napada ruski predsjednik Vladimir Putin prijetio nuklearnim raketama.

>> VIŠE OVDJE


9:52 - Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u utorak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog izjave da se Krim nikada neće vratiti pod ukrajinsku kontrolu, nazvavši njegov komentar "neprihvatljivim". Rusija je zauzela Krim 2014.

>> VIŠE OVDJE


8:55 - Mala je vjerojatnost da Rusija ima dovoljno slobodnih trupa u istočnoj regiji Donjecka da "postigne operativno značajan proboj", izvijestilo je britansko ministarstvo obrane.

Dodalo se da iako postoji "mogućnost" da će Rusija "nastaviti ostvarivati ​​lokalne dobitke" u području oko Bakhmuta, malo je vjerojatno da će to označiti kritičnu promjenu.

"Ruski zapovjednici vjerojatno namjeravaju razviti novu osovinu napredovanja u Donjecku oblast koju drže Ukrajinci i odvratiti ukrajinske snage od Bakhmuta'', navodi se.


7:15 - SAD neće osigurati borbene zrakoplove F-16 koje je Ukrajina tražila u borbi protiv Rusije, rekao je u ponedjeljak predsjednik Joe Biden.

Ukrajina je zatražila zapadne borbene zrakoplove četvrte generacije kao što je F-16 nakon što su države prošlog tjedna osigurale isporuke glavnih borbenih tenkova, rekao je u petak savjetnik ukrajinskog ministra obrane. Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga rekao je da će njihovim pilotima trebati oko pola godine za obuku na takvim borbenim zrakoplovima.

Upitan hoće li Sjedinjene Države osigurati avione, Biden je novinarima u Bijeloj kući rekao: "Ne".

Kratka razmjena poruka uslijedila je nedugo nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se Rusija počela osvetiti za ukrajinski otpor invaziji.


7:03 - Rusija i Bjelorusija započele su jednotjednu vježbu obuke osoblja za zajedničko zapovjedništvo svoje regionalne grupacije snaga, priopćilo je u utorak bjelorusko ministarstvo obrane.

Obuka je dio priprema za zajedničke vježbe koje će dvije zemlje održati u Rusiji u rujnu, dodalo je bjelorusko ministarstvo u svom priopćenju.

Bjelorusija je provodila razne vojne vježbe od invazije Moskve na Ukrajinu, one neovisne i zajedničke s Rusijom, pojačavajući te vježbe novim oružjem i vojnom opremom.

Neslužbeni vojni kanali za praćenje na Telegramu izvijestili su da je vojna oprema, uključujući lovce, helikoptere i transportne zrakoplove, otpremljena iz Rusije u Bjelorusiju od početka godine -- s osam lovaca i četiri teretna zrakoplova samo u nedjelju.

>> VIDEO Nove cijene goriva: Od idućeg tjedna poskupljuju benzin i dizel?

Ključne riječi

Komentara 47

Avatar Bloodymir
Bloodymir
14:21 01.02.2023.

rusko eskaliranje rata u Ukrajini pomiče granice zapadne pomoći. na početku zapad je rekao: da streljivo, ali ne i topništvo...pa: da topništvo, ali ne HIMARS....pa: da HIMARS, ali ne i oklopnjaci....pa: da Bradleys, ali ne leopard i Abrams!..pa da leopard i Abrams, ali ne F-16...pa ...

Avatar Ukrajinci su heroji
Ukrajinci su heroji
07:39 01.02.2023.

Španjolska planira Ukrajini prebaciti 4 do 6 obnovljenih tenkova Leopard 2A4 u skoroj budućnosti, piše El Pais. Ukupno se za isporuku priprema do 53 tenka ovog tipa, ali brzina ovisi o trenutnom stanju u kojem se nalaze.

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
14:17 01.02.2023.

Postotak državne potrošnje 2023. koji će ići na obranu: Rusija: 53,6% AD: 14,8% ... ovoliko rusko ulaganje u rat uništit će i jako unazaditi već posrnulo rusko gospodarstvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije