Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretekli Veliku britaniju

Rusi odmah iza SAD-a po proizvodnji oružja

Sajam oružja u Egiptu
Foto: Reuters/Pixsell
10.12.2018.
u 13:47

U Sipriju također napominju da njihove brojke ne uključuju Kinu za koju podaci nisu bili dostupni

Rusija je pretekla Veliku Britaniju u proizvodnji oružja te postala drugi proizvođač oružja u svijetu, nakon SAD-a, objavio je u ponedjeljak Stockholmski institut za međunarodna mirovna istraživanja (Sipri).

"Ruske kompanije bilježe značajan rast prodaje oružja od 2011. godine, što je u skladu s povećanom ruskom potrošnjom za nabavu oružja radi modernizacije oružanih snaga”, konstatira u priopćenju glavni istraživač Siprija Siemon Wezeman.

Na Siprijevoj listi 100 vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju oružja i vojne usluge u 2017. godini nalazi se 10 ruskih kompanija s udjelom u prodaji od 9,5 posto i ukupnim prihodima od 37,7 milijardi dolara.

Time je Rusija zasjela na drugo mjesto ljestvice vodećih proizvođača oružja u svijetu, istisnuvši Britaniju koja je držala to mjesto od 2002. godine.

SAD je prvom mjestu s 42 tvrtke i povećanjem njihovih prihoda za dva posto, na 226,6 milijardi dolara. Američki je udio u prodaji oružja i usluga 100 vodećih svjetskih kompanija u 2017. bio nešto veći od polovine i iznosio je 57 posto.

"Američke kompanije imaju izravne koristi od kontinuirane potražnje američkog ministarstva obrane za oružjem", konstatira direktorica Siprijevog programa za oružje i potrošnju na oružane snage.

Američka kompanija Lockheed Martin zadržala je u 2017. poziciju najvećeg proizvođača oružja u svijetu s prihodima od 44,9 milijardi dolara, pokazuju Siprijevi podaci.

Galerija - Veliki sajam oružja u Egiptu: 400 kompanija izložilo oklopna vozila, puške, zlatne pištolje...

Sajam oružja u Egiptu
1/12

Prvi puta se na listi 10 najvećih proizvođača pojavila ruska tvrtka Almaz-Antey, koja je povećala prihode za 17 posto, na 8,6 milijardi dolara.

Britanija je kao najveći proizvođač oružja u zapadnoj Europi na trećem mjesecu s ukupnim prihodima od 35,7 milijardi dolara.

Britanska tvrtka BAE Systems nalazi se na četvrtom mjestu Siprijeve liste 100 vodećih kompanija.

U institutu izdvajaju i 24-postotni skok prihoda turskih proizvođača oružja, što po njima odražava ambicije Ankare da "razvije industriju oružja kako bi podmirila rastuću potražnju za oružjem i smanjila ovisnost o stranim dobavljačima", rekao je Siprijev istraživač Pieter Wezeman.

U Sipriju također napominju da njihove brojke ne uključuju Kinu za koju podaci nisu bili dostupni.

>> Pogledajte kako će se ratovati za 50 godina

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar superhik74
superhik74
17:14 10.12.2018.

Pa zato su im i uveli "sankcije" isto kao sto su uhapsili zensku iz kineske tvrtke Huawei, sve zbog "slobodnog trzisnog natjecanja". Kada ne mogu kvalitetom proizvoda onda financijskom pokusaju silom ali ni to vise ne radi s obzirom da su u biti u bankrotu. Nedovno su utvrdili da je u Pentagonu netragom nestalo 21 triljun (tocno napisano : 21 tisucu milijardi) dolara. Sitna "greska" u racunovodstvu. Skup je taj ISIS.

Avatar Foton
Foton
14:58 10.12.2018.

Tebi bas nede matematika. Amerika prodaje 224 milijarde dolara, a Rusija 37 milijardi, to je nekih 6 puta vise. Ne znam jesi li to primjetio.

Avatar nekakav
nekakav
13:21 11.12.2018.

miješaju se brojke o težini ugovora i stvarnim prodajama. pravih brojki nema, to je činjenica. dal smo mi kupili one velike dronove (neki ih zovu helikopterima, kiowe...) ili su nam 'poklonjeni'? dal je francuska rusima prodala mistrale, ili egiptu, po kojoj cijeni... amerikanac na svim poljima gubi silnu premoć, i to pokušava sad trump zaustaviti, usporiti, i to isključivo sankcijama, prijetnjama i ucjenama. to je jednokratna mjera, uspijeva samo jednom, a kasnije se svi opamete i osiguraju od ovakvih stvari. ako je netko zaboravio, ili mu nije poznato, velik dio svijeta (to su znate zemlje tipa indije, kine, brazila, rusije, irana, pakistana...) iz međusobne trgovine izbacuje dolar, znači dolar se neće kupovati da bi se nešto od nekoga vani kupilo, niti prodavati da bi se nešto doma kupilo... ovaj udar amerika neće preživjeti bez većih posljedica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije