Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sputnjik ne priznaju mnoge zemlje

Rusi dolaze na besplatno cijepljenje u Hrvatsku: Evo što im sve nude u atraktivnim aranžmanima

Foto: MIKHAIL JAPARIDZE/Newscom/PIXSELL
1/2
01.11.2021.
u 22:50

Ruska turistička agencija Russian Express uvela je ture za cijepljenje za Hrvatsku krajem rujna i od tada je potražnja sve veća. Ruski državljani mogu primiti Pfizer, Modernu ili Johnson & Johnson, koji se dobiva u samo jednoj dozi, i to besplatno i bez prethodne registracije. Boravak od četiri dana mogu upotpuniti turističkim razgledavanjem, a aranžman iznosi 439 eura.

Svakoga tjedna 60-ak ruskih državljana stiže u Hrvatsku s jednim ciljem – cijepiti se protiv COVID-19. Mogu birati hoće li to učiniti u Zagrebu ili Puli, a boravak od najčešće četiri dana mogu upotpuniti turističkim razgledavanjem. Hrvatska je, tako, postala najpopularnije odredište u Europskoj uniji za “ture za cijepljenje” za rusko tržište.

Razlog je jednostavan: u Rusiji se mogu cijepiti samo ruskim cjepivom koje ne priznaju mnoge EU i svjetske države, u Hrvatskoj je cijepljenje besplatno, a imaju na raspolaganju sva cjepiva koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, što uključuje i Johnson & Johnson, koje se prima u samo jednoj dozi pa ruski turisti ne moraju ponovno putovati po drugu dozu, što sa sobom povlači i dvostruke troškove. Nakon cijepljenja dobivaju EU COVID potvrdu koja im jamči putovanja po Europi i svijetu.

Najprije dolazili u Srbiju

Ruska turistička agencija Russian Express uvela je ture za cijepljene za Hrvatsku krajem rujna i od tada je potražnja sve veća. Dotad su se Rusi “zapadnim” cjepivima cijepili u velikom broju u Srbiji, no COVID potvrda, ali i ponuda Johnson & Johnson cjepiva, koje se prima u jednoj dozi te iznimno laka procedura te izravne zrakoplovne veze odnijela je prevagu na hrvatsku stranu, unatoč tomu što za Hrvatsku trebaju vize.

Odmah nakon javnog poziva na cijepljenje u Hrvatskoj, u Rusiji su počele kolati informacije o mogućnosti cijepljenja. Na mnogim forumima počele su se dijeliti upute kako primiri Pfizer, Modernu, Johnson & Johnson i to besplatno, bez prethodne registracije: “Samo dođete na punkt i stanete u red, cijepe vas, a onda pričekate 15 minuta da ne bude neželjenih reakcija.”

Nije dugo trebalo da putničke agencije prepoznaju interes i ponude cjepivo-ture, kako ih nazivaju u agenciji Russian Express. Na njihovoj web-stranci, ture u Hrvatsku izdvojene su kao jedna od najatraktivnijih ponuda.

– Državljani Rusije cijepljeni su uglavnom cjepivom Sputnjik V, koje nije odobrila Svjetska zdravstvena organizacija. Iz tog razloga nije im moguć ulazak u neke europske zemlje. Stoga ljudi traže opcije za cijepljenje cjepivom koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, a kako se u Hrvatskoj tim cjepivima mogu cijepiti besplatno i stranci, odlučili smo ponuditi takav turistički proizvod – cjepivo-tura.

Takve smo ture ponudili za rezervaciju krajem rujna i potražnja je velika – kažu za Večernji iz Russian Expressa.

Agencija nudi standardni turistički paket koji uključuje putovanje zrakoplovom do Pule ili Zagreba, transfer, zdravstveno osiguranje i hotelski smještaj, uz dodatnu uslugu pratnje na cjepni punkt. Tura za jednu osobu košta oko 36.000 ruskih rubalja (oko 439,09 eura) ovisno o odabranom hotelu i broju dana na putovanju. Preporučuju ostanak od četiri dana kako bi – pojave li se nuspojave nakon primitka cjepiva – mogli u miru pričekati da se one povuku, ali i iskoristiti vrijeme za turističko uživanje u Hrvatskoj, kažu nam u agenciji.

>> VIDEO Prosvjednici protiv cijepljenja izvijesili transparent ispred glavnog ulaza Velesajma

 

Žele se kretati svijetom

Putovanja u svrhu cijepljenja zapadnim cjepivom tražena su među onima koji se žele nesmetano kretati svijetom. Mnogi korisnici takvih putovanja u pravilu imaju potvrdu o cijepljenju Sputnjikom V, pojasnio je Dmitrij Gorin, potpredsjednik Udruženja turoperatora Rusije. No to cjepivo ne priznaju mnoge EU države, ali Hrvatska nije među njima pa medicinski turisti mogu ući u našu zemlju, uz vizu koja je potrebna svim ruskim državljanima.

– Naglasak je na humanitarnom cilju putovanja. Na njega se odlučuju osobe koje trebaju primiti cjepivo zapadnog proizvođača zbog studija, posla, obitelji ili iz zdravstvenih razloga. A među turistima su oni koji su u početku bili cijepljeni Sputnjikom V, a sada provode revakcinaciju zapadnim cjepivima kako bi planirali svoja putovanja, uključujući i turistička, u otvorene zemlje. Granice se otvaraju vrlo sporo, čak i one zemlje koje su sada otvorene, uvode najmanje pet dana karantene. Nije preporučljivo biti u karanteni pet dana. Cjepivo omogućuje nesmetan početak putovanja odmah nakon kupnje karte i rezervacije hotela – objašnjava Gorin.

Prema istraživanju, podjednak broj ruskih turista koji se odlučuju na cijepljenje zapadnim cjepivima, to čini zbog zdravstvenih kao i zbog turističkih razloga. Europska agencija za lijekove, kao ni SZO, naime, dosad nije odobrila upotrebu Sputnjika V, bez obzira na to što je proces evaluacije počeo u proljeće.

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar xnomenx
xnomenx
23:14 01.11.2021.

sad sam bas pozitivno iznenadjen, cijepiva su besplatna,veliko hvala proizvodjacima pfizeru, modernu i Johnson & Johnsonu. bas su me iznenadila da cijepivo daju besplatno. mheee mheeeeee

LE
LeonardoGoldman
23:29 01.11.2021.

Kako zalosno, dolaze po Covid potvrdu, a ne po zdravlje. I neka netko ovo demantira!

Avatar babinjak1984
babinjak1984
22:58 01.11.2021.

Došla 3 Rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije