Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Srbiji

Rusi će podržati Nikolićevu kampanju s 20 milijuna eura

Putin Nikolić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
19.02.2017.
u 08:45

Iz SNS-a poručuju da raskola u stranci nema, no Vučićeve i Nikolićeve pristaše već se obračunavaju na Facebooku i Twitteru

Rijetki su u Srbiji vjerovali u ovakav rasplet političke situacije i da će doći do sukoba i otimanja za vlast između nekadašnjih suboraca, aktualnog premijera Aleksandra Vučića i aktualnog predsjednika Tomislava Nikolića.

Sve je izvjesnije da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neće odustati od kandidature za još jedan mandat iako je Glavni odbor SNS-a izabrao Aleksandra Vučića za predsjedničkog kandidata. Unatoč tome što je potpredsjednik Glavnog odbora SNS-a Milenko Jovanov kazao da neće doći ni do kakvog raskola unutar Srpske napredne stranke ako se i Nikolić kandidira za predsjednika Srbije, analitičari su uvjereni da je raskol neizbježan. Naime, na društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru, već je počeo pravi rat Vučićevih i Nikolićevih pristaša koji ne štede ni riječi ni uvrede.

Pristaše Nikolića, osim vrijeđanja Vučića, najviše su se obrušili na dužnosnike vladajuće Srpske napredne stranke optužujući ih za veleizdaju. Svakako da će ovi predsjednički izbori biti pravi test popularnosti Vučića i njegovih ekonomskih reformi koje je podržao MMF kao i njegova nastojanja da zemlju sa 7,3 milijuna stanovnika približi Europskoj uniji. Isto tako, ovi izbori jasno će pokazati volju građana Srbije žele li da pobijedi Nikolić, što bi značilo da Srbija kreće još više prema Rusiji, ili će glasovati za Vučića i time se opredijeliti za brže napredovanje Srbije prema članstvu u EU.

Nikolićev sin uz Vučića

Vladimir Filipović, novinar beogradskog Blica, smatra kako se predsjednik Tomislav Nikolić našao nezavidnoj situaciji, gurnut u sjenu Aleksandra Vučića, iza kojeg je stala cjelokupna stranka, pa čak i Nikolićev sin Radomir.

– Proteklih mjeseci nerijetko se događalo da neki ministri, članovi SNS-a, otvoreno i javno kritiziraju predsjednika Nikolića. Kao što je i rekao u svom nedavnom govoru, “bio je vrijeđan, ponižavan i omalovažavan”, te stoga nije isključeno da je posrijedi uzdrmani ponos. Ipak je on osnovao stranku i od nje za četiri godine napravio najjaču političku opciju u zemlji, a sada je iz nje praktički izguran – kaže Vladimir ističući kako uz to postoje i informacije da je od Aleksandra Vučića tražio premijersku fotelju i povratak na mjesto predsjednika stranke u zamjenu da odustane od kandidature.

Putinov kandidat

Iako se predsjednik Nikolić na početku i zbog stava Moskve žestoko želio kandidirati za još jedan mandat, a potom je potpuno odustao i bio spreman dignuti ruke od svega osim sinu osigurati poziciju, uz dodatnu sugestiju Rusa, vraća se u igru i postavlja visoke zahtjeve.

– Nemoguće je da je Nikolić mogao povući tako hrabar potez i izravno se usprotiviti svom stranačkom kolegi i najmoćnijem čovjeku u Srbiji bez podrške izvana. Ta podrška najvjerojatnije stiže iz Kremlja s obzirom na to da je Nikolić najveći zastupnik ruske politike u Srbiji. Činjenica i da je, prije medija u Srbiji, ruski Sputnik prvi potvrdio informaciju o kandidaturi, doprinosi toj tvrdnji. Kako doznaje “Blic”, za njegovu predizbornu mašineriju Rusi su spremni dati i 20 milijuna eura – napomenuo je Vladimir.

Iako gotovo sve ankete u Srbiji pokazuju da bi Vučić u prvom krugu mogao osvojiti više od 50 posto glasova, drugi krug nije isključen. – Vrlo je vjerojatno da, ako se Nikolić kandidira, Srbiju očekuje drugi krug izbora, jer će Vučiću biti teško ostvariti apsolutnu većinu u prvom krugu. A onda je sve moguće s obzirom na to da narod bira između dva čovjeka – smatra Vladimir Filipović.  

>>'Ne znam postoji li ijedan Srbin koji ne bi išao u rat'

>>Nikolić odbacuje optužbe o zveckanju oružjem, ali je 'spreman ići u rat'

Komentara 6

DU
Deleted user
11:04 19.02.2017.

Ako pobijedi Toma Grobar, to će dakle biti jasan dokaz da je on ruski plaćenik. Pa to se znalo i prije.

TR
trolokva
13:38 19.02.2017.

Sto dalje od nas to bolje.

BE
berava
17:36 19.02.2017.

Srbi kakuckaju po forumima i komentarima kako oni nisu za ulazak u EU,dakle trebao bi Toma Grobar odnijeti puno glasova,vidjet cemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije