Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

'Roditelji u Vukovaru se s pravom pitaju čije je dijete sljedeće, tko će idući imati frakturu lubanje'

Pogled iz zraka na vodotoranj - simbol Vukovara
Luka Stanzl/PIXSELL
14.01.2024.
u 18:48

Ususret obilježavanja Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja prisjećamo se činjenice da je Republika Hrvatska 15. siječnja 1998. godine vratila hrvatski teritorij bez ijednog izgubljenog ljudskog života.

Biljana Gaća, članica Predsjedništva SDP-a Hrvatske i predsjednica SDP-a Vukovar, ističe kako je ovaj dan važno slaviti u čast mira i povijesnog procesa koji je spriječio nove ljudske žrtve, omogućio povratak prognanicima u svoje domove, kao početak sveobuhvatne obnove zajednice.

-U to vrijeme uspjeh ovog procesa ovisio je najprije o ljudima i njihovoj želji da se sve okonča u miru. I na tome im hvala. Smatram da smo mirnu reintegraciju dužni u ime mira slaviti jednako kao i druge državne praznike, čime bismo zaista pokazali da nam je stalo do mira i shvatili da taj proces, nažalost, još nije gotov. Na njemu trebamo raditi. Mirna reintegracija naglo je prekinuta, a nesustavno bavljenje ljudima i njihovim traumama dovelo je do toga da negativne posljedice osjećamo i danas - rekla je Gaća.

Kaže kako je politika podjela, brojanje krvnih zrnaca, "razdvajanje" djece vrtićke i školske dobi, stvaranje nacionalističkog diskursa u posljednjih desetak godina dovelo do toga da nasilje postaje produkt, odnosno posljedica takvih politika. Dodaje kako u Vukovaru godinama gledamo grafite koji predstavljaju govor mržnje i s jedne i s druge strane, slušamo o verbalnom nasilju, svjedočimo izljevima mržnje i na kraju, nažalost, sve učestalijim slučajevima s teškim tjelesnim ozljedama. Prema njenim riječima roditelji u Vukovaru danas se s pravom pitaju čije je dijete sljedeće, tko će idući imati frakturu lubanje i polomljena rebra? Tome se što prije mora stati na kraj, a za to najveću odgovornost imaju državne i gradske vlasti, kao i obrazovni sustav te u konačnici kućni odgoj.

VEZANI ČLANCI 

- Dok svatko od nas za sebe procjenjuje što Vukovaru treba ili ne treba, za što je u Vukovaru vrijeme ili nije, smatram da se možemo složiti barem oko toga da je Vukovaru trenutno najpotrebnija sigurnost te gospodarski razvoj, mogućnost zaposlenja kao vrlo važan čimbenik revitalizacije vukovarske zajednice. Ako nam je to zajednički cilj, itekako ćemo morati paziti što govorimo, kako se ponašamo i koju poruku šaljemo javnosti te na kraju – koju poruku šaljemo sami o sebi. 'Znam da vukovarska zajednica može pokazati pravu sliku o sebi, a to nije slika nasilja, mržnje i podjela', zaključila je Gaća.

VIDEO Nove ogromne gužve u trgovačkim centrima

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Moodleen
Moodleen
19:17 14.01.2024.

A devedesetprve se to nisu pitali? To je njima bilo normalno kad su stradavala hrvatska djeca, malo jače nego ovih par šamara?

Avatar argus100
argus100
20:08 14.01.2024.

Pa nije baš tako,,, nekada se većinom govorila ekavica ali to je druga priča koju oni koji ovdje nisu odrasli, ne mogu shvatiti. Tek se poslije godina vremenskog otklona može sagledati perfidnost mjera koje su se provodile. Recimo, današnji Hrvatski radio Vukovar je recimo u15 sati svaki dan emitirao vijesti "udruženih radio stanica Srbije". Nevjerojatno ali istinito. Sustavno su zapošljavani prosvjetni radnici iz Srbije, koji su, naravno, predavali na ekavici. I malo po malo,,, projekat je davao rezultate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije