Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik SDSS-a

Pupovac: 'Neki ljude nazivaju gayevima, a dali bi one stvari kad bi dobili koji glas više'

Zagreb: Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vije?a
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
14.01.2024.
u 15:41

Govoreći o koaliciji s HDZ-om, Milorad Pupovac kaže kako sigurno ima građana srpske nacionalnosti koji njome nisu zadovoljni. "Međutim, najveći dio naših birača razumije da naša odluka nije usmjerena da čuvamo nešto što ne valja, nego da sačuvamo društvo od gorega i da se ne uništava ono što valja", ističe

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac govorio je o nasilju u Vukovaru te istaknuo: "Po svemu što smo dosad čuli i što se ranijih godina događalo, može se reći ili poći od pretpostavke da je riječ o zločinu iz mržnje". Kazao je to u intervjuu za N1 gdje se osvrnuo i na koaliciju s HDZ-om, izbor glavnog državnog odvjetnika te druge teme. 

"Apsolutno je prelilo čašu jer Vukovar je talac, građani Vukovara su taoci određene politike s kojom su počeli obračuni navijačkih grupa u funkciji međuetničkog sukobljavanja i to je počelo s aktualnim gradonačelnikom. Bilo je spontanih sukoba kao u nizu mjesta, ali organiziranog politički sponzoriranog nije bilo. Nitko ranije tome nije pridonosio nego oni koji žive na ratnim politikama, a politici produbljivanja međuetničkih sukoba, distanci i mržnje, stalnim traženjem razloga da su Srbi višak u tom gradu, traženjem krivaca u kojima su Srbi krivci i onda se ispostavi da zapravo ta politika pretvara grad Vukovar u grad slučaj", kazao je te dodao: 

“Postoje ekstremizacije na našoj političkoj sceni. Ako nekome prijetite da ćete ga baciti u Dunav jer dolazi položiti vijenac za sve žrtve, a vi to ne želite, dovodite ekstremiste iz braniteljske populacije koja nose ekstremističko znamenje i dovodite navijače i pripremate ih za to da izvedu takvu radnju, oni će reći da nisu takvi, ali ako tako postupaju, što su drugo? Nije samo ekavica, nego suzbijanje ekstremističkog ponašanja navijača bez obzira kojeg kluba, to mora postati briga države. Možda napadnu nekoga tko govori dalmatinskim dijalektom".

VIDEO Ujedinjeni roditelji u Vukovaru prosvjedovali: Ne moramo se voljeti, ali moramo znati da smo u gradu sigurni

Tome se, kako navodi, ne posvećuje dovoljno pažnje. "S jedne strane su huligani, a s druge naši dečki. Razlog je populizam i pokoji glas na izborima. Neki ljude nazivaju gayevima, a dali bi one stvari kad bi dobili koji glas više. Dali bi dupe da bi mogli dobiti koji glas više, a druge će optuživati za ne znam što, seksualnu sklonost. Tako to rade i u drugim okolnostima bez osjećaja odgovornosti za javni i društveni moral”, kazao je Pupovac. 

Govoreći o koaliciji s HDZ-om, kaže kako sigurno ima građana srpske nacionalnosti koji njome nisu zadovoljni. "Međutim, najveći dio naših birača razumije da naša odluka nije usmjerena da čuvamo nešto što ne valja, nego da sačuvamo društvo od gorega i da se ne uništava ono što valja", ističe.

Osvrnuo se na slabosti Plenkovićeve vlade te rekao: "Sigurno ih ima više. Jedna od slabosti s kojima se nosimo jesu kadrovski potencijali. Nesretan i nespretan izbor ministara, članova Vlade, nešto je što predstavlja slabiju stranu naše Vlade. To objektivno Vladu slabi". Potvrdio je kako ga brinu korupcijski skandali te ističe kako je "neophodno napraviti i političku selekciju i u postupanju više nego što je dosad napravljeno".

VEZANI ČLANCI:

Na pitanje hoće li podržati kandidata za glavnog državnog odvjetnika kojeg predloži Andrej Plenković, Pupovac kaže: "Ovisi tko će biti. Želimo razgovarati prije nego što dođe do prijedloga".

“Odnosi snaga nisu nebitna stvar i u razgovorima. Nisu nevažni ni u koalicijskom djelovanju, prema tome ponekad ti odnosi snaga imaju utjecaja na ishode naših razgovora. U ovom pitanju koje je važno za koaliciju, vladu, djelovanje DORH-a, mislim da trebamo razgovarati neopterećeni odnosom snaga s razmjenom argumenata s procjenom što je najbolje za DORH. Ne bih volio da ovo izgleda kao izvlačenje što ću reći niti kao objašnjenje – nije odnos snaga samo unutar vladajuće koalicije nešto što ima utjecaja na postupanje i odluke, nego i odnos snaga na političkoj sceni. Biti u poziciji dežurnog krivca za stvari koje se događaju u Hrvatskoj i biti pripadnik nepopularne manjine, nije ugodna stvar”, rekao je te odgovorio na pitanje je li nakon izbora određena koalicija s Plenković ili su otvorene i druge opcije. 

“U interesu nam je na izborima dobiti najmanje tri mandata i da zadržimo birače i da imamo što je moguće snažniji legitimitet naših mandata. Nitko ne zna kako će izgledati izbori bez obzira na projekcije, rizici postoje uvijek pa i kod ovih. A kako će izgledati rezultati, možemo samo pretpostavljati”, odgovara Pupovac. 

Ključne riječi

Komentara 22

AN
Andrenilator
16:05 14.01.2024.

I pupovac daje one stvari za glasove

ČI
Čife
16:13 14.01.2024.

Pupovac čak ne prelazi izborni prag a opet je u saboru zbog zakona o manjinama da Pupovac dobije 5 glasova opet bi bio u saboru to je nedopustivo

Avatar Crni labud
Crni labud
18:03 14.01.2024.

Nije ga on prozvao zato što je "gej". Prozvao ga je zato što je hadezeovac i gej a to je ogromna razlika. A Pupovac ga ne brani zato što je gej nego upravo zato što je hadezeovac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije