Naslovnica Vijesti Hrvatska

Roditelji preminule Nore Šitum moraju platiti gotovo 200 tisuća kuna sudskih troškova

Vrhovni sud donio je odluku u korist udruge Hrabro dijete još prije više od dvije godine, a udruga je tek jučer pokrenula ovrhu.
13. listopada 2017. u 09:15 30 komentara 9507 prikaza
Ivica Šitum i Đana Atanasovska
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ivica Šitum i Đana Atanasovska, roditelji preminule djevojčice Nore, morat će platiti gotovo 200 tisuća kuna zbog izgubljene tužbe.

šitum rijječ suda Ivica Šitum: Po pravdu ćemo morati u Europu

Šitum je na svojoj Facebook-stranici objavio kako su ovršeni za 200 tisuća kuna sudskih troškova.

– Evo upravo smo saznali da idućih desetak godina radimo za plaće kriminalcima iz udruge Hrabro dijete. Ovršeni smo za 200 000 kn sudskih troškova. Hvala sudovima u NG i Slavonskom Brodu na uspješnoj suradnji s organiziranim kriminalom – napisao je Šitum na Facebooku.

Vrhovni sud donio je odluku u korist udruge Hrabro dijete još prije više od dvije godine, a udruga je tek jučer pokrenula ovrhu. 

Vrhovni sud je početkom siječnja 2015. godine odlučio da će s više od 4 milijuna kuna od humanitarne akcije za Noru Šitum do daljnjeg raspolagati udruga ''Hrabro dijete''.

Sud je prihvatio stajalište Županijskog suda u Slavonskom Brodu koji je dobio tužbeni zahtjev Đane Atanasovske i Ivice Šituma koji su tražili isplatu 4,39 milijuna kuna plus kamate. U obrazloženju se navodi kako sredstva ne predstavljaju ostavinsku imovinu korisnika, odnosno nisu nasljediva.

O slučaju se oglasio i poznati novinar i urednik Robert Zuber.

Robert Zuber se o cijelom slučaju osvrnuo i u razgovoru za Večernji list.

- Napravio sam ono što sam smatrao da je ljudski i stojim i dalje iza svoje izjave da je ovo osveta udruge Hrabro dijete, jer kako drukčije objasniti  da su se na ovaj čin odlučili samo dva tjedna nakon premijere dokumentarnog filma "Život od milijun dolara". Teško je povjerovati u njihovu tvrdnju da  iz humanih razloga nisu ovrhu pokrenuli već drugi dan nakon pravomoćne presude, ali indicije govore da udruga Hrabro dijete nije ovrhu nije pokrenula tada jer bi tako riskirali da Ustavni sud prihvati žalbu obitelji Šitum i u toj situaciji bi obitelji Šitum morali vratiti ovršeno. Udruga je u ovoj situaciji napravila samo humanu gestu prema sebi samima jer bi u suprotnom bili u situaciji da ovršeno novac moraju vratiti - kaže nam Zuber.

Zuber kaže kako je tijekom četiri godine, koliko se dokumentarac snimao, a kasnije i u jednoj radijskoj emisiji nudio Jasminki Žužić, predsjednici udruge "Hrabro dijete" da idaju odgovore na određena pitanja te im je nudio i da zajedno naprave premijeru u Novoj Gradišci, ali na sve molbe su se oglušili.  Naglašava kako je obitelj Šitum kažnjena jer je napravila ono što su trebale učini institucije- pokrenuli su spor, jer je to bio jedini način da se uđe u dokumentaciju udruge i provjeri kako se raspolagalo novcem prikupljenim za liječenje male Nore.

Šokantna je informacija koju Zuber prikazuje u filmu i potvrđuje to i dokumentima, da je udruga Hrabro dijete sedam mjeseci nakon Norine smrti produžila akciju prikupljanja novaca za njeno liječenje, a taj dokument nigdje nije priložen kao dokaz. Ministar Bošnjaković je nakon premijere dokumentarca obećao reviziju ovog slučaju, ali do danas po tom pitanju ništa nije napravljeno. 

hrabro dijete, jasminka žužić (1) Odbijena žalba Šitumovih Novac od akcije za Noru ostaje udruzi Hrabro dijete

 

Đana Atanasovska pomoć za noru Odbijena tužba obitelji Šitum: Moraju platiti sudske troškove 155 tisuća kuna

VIP izdvaja za Vas

  • billynik:

    E sad neka ih Hrabro dijete tuži za uvredu pa neka plate još više. Bolesnici, svi smo suosjećali s njima i pomagali a oni su od te tragedije htjeli stvoriti biznis.

  • holborn:

    Ljudi uglavnom tesko prihvacaju kako su humanitarne akcije namijenjene placanju troskova lijecenja pojedinca duboko nemoralne i nehumane, prema svim onim oboljelim koji nisu imali pristup medijima, i koji se nastavljaju lijeciti kako im HZZO daje (valja spomenuti da je u ... prikaži još! slucajevima kada zaista nekoga treba poslati na lijecenje u inozemstvo HZZO vrlo siroke ruke, osobno iskustvo). Dakle zbog roditeljske marketinske sposobnosti, Nora je dobila sansu za eksperimentalno lijecenje u Philadelphiji, a Dora, Lora itd moraju ostati u Klaicevoj. Ako to nije duboko neposteno i nepravedno, sto jest?

  • antitotalitarist:

    svaki put kad naletim na ove ljude mi se smuci, prozivjeli su tragediju a nakon toga krenuli u bitku za novac. majka i dalje nasminkana i isfrizirana kao i cijelo vrijeme, nasli su tog bijednog zubera da snimi propagandni pamflet ... prikaži još! i sad pozivaju javnost da izvrsi pritisak na pravosudje. nece ici, platite dug koji ste napravili tuzbom zbog koje druge stvari i stvarni problemi stoje na cekanju.