Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministarstvo za demografiju

Roditelji će imati pravo radno vrijeme prilagoditi sebi i raditi kraće

Obiteljsko vježbanje
Foto: Shutterestock
12.04.2019.
u 20:19

Iz Ministarstva za demografiju ističu da Direktiva treba omogućiti roditeljima da zbog skrbi za djecu svoj raspored rada prilagode osobnim potrebama i željama.

Nakon usvajanja Europske direktive o ravnoteži poslovnog i obiteljskog života koja, uz ostalo, roditeljima jamči fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće gdje god je to moguće, pitali smo Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku što zakonski poduzima kad je o tome riječ ili će se čekati rok od tri godine u kojem su sve članice dužne uskladiti zakone s Direktivom.

Iz Ministarstva za demografiju ističu da Direktiva treba omogućiti roditeljima da zbog skrbi za djecu svoj raspored rada prilagode osobnim potrebama i željama. Cilj je da ostanu na tržištu rada.

– S tim ciljem i s naglaskom na potrebe radnika roditelji bi pod određenim uvjetima trebali imati pravo zatražiti fleksibilne radne uvjete za potrebe prilagodbe svojeg rasporeda radnog vremena, među ostalim, kad je to moguće, radom na daljinu, fleksibilnim radnim vremenom ili smanjenjem radnih sati – ističu u Ministarstvu.

Direktiva predviđa detaljne odredbe za uređivanje novih prava, no kako je pitanje fleksibilnih radnih uvjeta i zakonske regulative u nadležnosti Ministarstva rada, nisu mogli detaljnije govoriti o implementaciji tog dijela Direktive u zakonodavstvo.

Navode da je usklađivanje obiteljskih obveza i rada jedno od prioritetnih društveno-političkih pitanja i da ga je potrebno unaprijediti uz važnu ulogu države i poslodavaca. Direktiva će se prenijeti u naše zakonodavstvo izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Zakona o radu... U naše zakonodavstvo unijet će se i obvezan dopust za očeve nakon rođenja djeteta i niz drugih prava iz Direktive, ali u roku od tri godine.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
Makava
21:28 12.04.2019.

Hahaha hahaha... Hahahahahahahahaha.... Hahahahahahahahahahahah... Dobar vic

DU
Deleted user
23:21 12.04.2019.

Moj prijatelj je bio siguran da ima pravo prolaza preko zebre..... eno ga na Mirogoju...... a stvarno je imao prednost.....

VJ
vjaceslav
20:51 12.04.2019.

i vi u to vjerujete? dobro je rekao jedan moj poznanik - "u sve vjeruju osim u boga!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije