Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šef klinike za porode otkriva zbog čega nekad rodilje odluče da više ne žele rađati

- Mi moramo osigurati da žene imaju bolje uvjete rađanja i bolja iskustva s poroda jer je naša dužnost da im uz zdravo dijete i zdravu rodilju porod ostane u dobrom sjećanju
28. kolovoza 2018. u 10:53 18 komentara 6114 prikaza
KBC Merkur
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U prvih šest mjeseci ove godine u hrvatskim su rodilištima bila 17.553 poroda zbog čega je projekcija da će 2018. postati prvom godinom u kojoj će biti rođeno manje od 36 tisuća beba. Lani je rođeno 36.556 djece što je najmanje od 1991. godine.

Ognjen Bagatin Ognjen Bagatin Pacijenti su u privatnom zdravstvu prošle godine ostavili više od 3 mlrd. kuna

Na lošu demografsku sliku može utjecati i medicinska struka, poručuje prof. dr. sc. Ratko Matijević navodeći da je peti uzrok zašto se žene ne odlučuju na još jedan porod loše iskustvo ranijeg poroda. S predstojnikom Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur razgovarali smo o promjenama koje liječnici, tj. zdravstveni sustav mogu učiniti, iskustvu poroda koji se sada personalizira i prilagođava rodilji kojoj se nudi suradnja.

Važna podrška uprave

– Svaki segment treba napraviti svoje; politika, ekonomija, ali i medicina. Sigurnost i kvaliteta skrbi za majku i dijete na prvome su mjestu, ali ne smijemo ignorirati da trećina žena iz istraživanja koje su napravile Rode zbog lošeg iskustva na porodu ozbiljno razmišlja o tome želi li uopće više imati djece.

Lucija Brnjac Na pola puta do Rijeke 'Porod u helikopteru pamtit ću čitav život'

Mi kao medicinska struka ne možemo utjecati na poreze, na naknade, ali trebamo i možemo ovaj uzrok smanjiti na najmanju moguću mjeru. Mi moramo osigurati da žene imaju bolje uvjete rađanja i bolja iskustva s poroda jer je naša dužnost da im uz zdravo dijete i zdravu rodilju porod ostane u dobrom sjećanju – govori dr. Matijević ističući kao ključan koncept personalizirane medicine i u svojoj struci.

Medicina usmjerena prema pojedincu u njegovu poslu znači, tumači, da od rodilje žele dobiti partnera u porodu koji daje sugestije o brojnim stvarima, koja donosi nemedicinske odluke o svom porodu.

– A mi moramo osigurati da se osjećaju ugodno, u skladu s modernom medicinskom praksom. To se zove plan poroda koji žene pripremaju kod kuće, a mi se trudimo poštovati ga koliko je to moguće. Na Merkuru imamo i radionice za trudnice gdje žene bivaju upoznate s onim što ih čeka na samom porodu, help-line za dojenje ako imaju problema s dojenjem, na porodu može biti osoba od povjerenja bez ikakvih uvjeta, tečajeva, plaćanja itd.

porod Emotivan trenutak Svi su mislili da otac plače zbog rođenja sina, no sada je otkriven pravi razlog

Tu veliku zaslugu imaju naše primalje koje taj posao obavljaju dobrovoljno i bez naknade – nabraja taj liječnik što sve znači personalizirana medicina pri porodu.

Vjeruje da je to koncept na kojem se mora ustrajati što potkrepljuje podacima po kojima je u klinici koju vodi lani bilo 250 poroda više nego prije tri godine, njih 1809 te da su sa 16. kolovoza ove godine imali 1212 poroda. Prema toj projekciji, kako kaže, rast će do gotovo dvije tisuće poroda što je značajno s obzirom na opću demografsku situaciju.

– Jedno rodilište pokazuje da se može. Posebno je važna podrška uprave bolnice koja ima razumijevanja za troškove koje taj povećan broj nosi. Zavod za anesteziju koji osigurava 24 sata dostupnog anesteziologa, epiduralna se analgezija može dobiti 24 sata, a imamo i sve manje poroda carskim rezom u općoj anesteziji.

Milan Kujundžić u domeni HZZO-a U svakoj bolnici jednaka usluga, onaj tko želi ‘više’ to će morati platiti?

Sve je to rezultat timskog rada liječnika, primalja, sestara, pomoćnog osoblja i naše rodilje su to prepoznale jer je stopa prvorotkinja kod nas prešla 50 posto, među kojima ima žena koje kod nas nisu ni vodile trudnoću niti terenski pripadaju bolnici Merkur – objašnjava dr. Matijević.

Činjenica je i da se za majčinstvo dosta kasno odlučuje. S godinama, osim manjih mogućnosti za trudnoću, rastu i komplikacije, a trenutačno kao vodeću kod nas navodi gestacijski dijabetes. Šećerna bolest u trudnoći sve je učestalija dijelom i jer su se, objašnjava, snizile ciljne vrijednosti. Aktualna je tema i abortus za koji dogodine slijede i zakonske izmjene. Na Merkuru se, kaže dr. Matijević, poštuje izbor liječnika koji imaju priziv savjesti i koji ne obavljaju pobačaje.

Čekaonica Pretjeruje li se? U bolnici pacijenta neće zvati po imenu, nego po rednom broju?

Zakon treba modernizirati

– Zakon dozvoljava pobačaj što mi moramo prihvatiti, ali drago mi je reći da je pobačaja sve manje. Postojeći zakon treba modernizirati – kaže taj predstojnik klinike koji ima iskustvo rada u britanskom zdravstvenom sustavu za koji kaže da nije posebno bolji od hrvatskog te da našem zdravstvu treba modernizacija, ali ne opreme, nego upravljanja.

– U okviru sredstava koje mi izdvajamo Hrvatska ima dobro zdravstvo, a želim vjerovati da će svi projekti i programi o kojima se govori u konačnici rezultirati boljom kvalitetom i dostupnosti.

>> Pogledajte video kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka?

[video: 23023 / Kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka?]
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Kada budem u običnoj reklami koje gledamo svaki dan na TVu vidio da neka prosječna obitelj ima 3,4 ili više djece onda možda i bude zaista prave volje a ne samo načelne. Danas je slučaj da se sa takvim obiteljima ... prikaži još!a ovi napredni i progresivni samo sprdaju ili pak nađu neke disfunkcionalnu brojnu obitelj i onda nju predstavljaju kao tipičnu mnogobrojnu obitelj...

 • AnkaAnka:

  U toj bolnici sam rodila i ne bih se nikad vratila. Prošlo je godina, ali od svega osoblje je bilo užasno neljubazno, a o toploj vodi za tuširanje moglo se sanjati.

 • malena1983:

  Još malo pa ide i moj porod, nadam se da će sve proći dobro, da će mi netko pokazati kako dojiti dijete a ne ostaviti me samu. Imam puno strahova, nadam se da će paziti na bebu i mene.