Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vandalizam

Rodi otkinuli kljun i 'očerupali' trup i vrat

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
02.03.2014.
u 18:49

Na sreću , oštećenja koja su tada nastala ubrzo su sanirana

Trodimenzionalna velika figura petmetarske rode autora Dražena Grozdanovića, koju je Turistička zajednica Grada Slavonskog Broda u sklopu ekološkog projekta "Cvjetna dobrodošlica" početkom listopada prošle godine postavila na travnatu površinu uz raskrižje Svačićeve i Vukovarske ulice, ponovo je pod okriljem noći postala meta zlonamjernih huligan a . Nekoliko dana prije Nove godine nekome je zasmetala skulptura bijele rode od metalnih cijevi i staklene vune koju su članovi udruge "Sv. Antun" iz Batrine poklonili gradskoj Turističkoj zajednici, a ona građanima Broda, pa je svoj prizemni bijes iskalio na još prizemniji način, "očerupavši" rodi raskošni rep.

Na sreću , oštećenja koja su tada nastala ubrzo su sanirana. Projekt "Cvjetna dobrodošlica" kojeg a je financirala Hrvatska turistička zajednice i stajao je nešto više od 25 tisuća kuna noćas je iznova bezrazložno devastiran. Tragovi bahatog , destruktivnog i besćutnog ponašanja vidljivi su posvuda u malenom cvjetnom parku oko skulpture. Izgaženi su nasadi proljetnica koje su uskoro trebale procvjetati .

Djelomično je počupana živa ograda od šimšira i grmovi hibiskusa, a svojevrsnoj turističkoj atrakciji, pet metarskoj rodi ovaj put su otkinuli kljun i zabili ga u prekopanu gredicu, te poprilično oštetili vuneni trup i vrat, a gomilu otkinute staklene vune razbacali uokolo. Nesretna skulptura rode na žalost nije jedino devastirano kulturno dobro. Prije nekoliko godina na šetalištu uz Savu ukraden je veliki brončani reljef "Cravatten Statt", djelo akademskog kipara Petra Ujevića i još nije pronađen.

- Rodu smo postavili kako bi svijetu ispričala priču o ljubavi i vjernosti, dvjema prekrasnim ljudskim osobinama koje su ovom gradu podarile dvije ptice - rekao je Dražen Grozdanović iz udruge "Sveti Antun" prilikom postavljanja rode koja je u Brod "doletjela" iz Batrine. Nažalost, roda u Brodu svjedoči i o nekim drugim, puno ružnijim ljudskim osobinama...

>> Slikar namjerno razbio vazu Aija Weiweija vrijednu milijun dolara

Ključne riječi

Komentara 4

EV
evropljanin
15:16 03.03.2014.

sramotno .svi koji ste sudjelovali u toj barbarskoj akciji zelim vam da vam se osuse ruke. stid vas bilo .

KE
kejzimir
12:37 03.03.2014.

to vam je učinila ČAPLJA i to zbog ljubomore, naime čaplja je u naletu ljubomore očerupala rodu jer je čaplja stari zaštitni znak Broda. Pa pita se čaplja tko je stavio rodu ne nju za zaštitni znak.

BA
baniček
22:57 03.03.2014.

ali to nije prava roda, čemu tolika panika zbog svega? ne razumijem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije