Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZNAK PROSVJEDA

Slikar namjerno razbio vazu Aija Weiweija vrijednu milijun dolara

Ai Weiwei
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
18.02.2014.
u 07:35

"Učinio sam to za lokalne umjetnike u Miamiju čiji radovi nikad nisu izloženi u ovdašnjim muzejima"

Umjetnik iz Miamija namjerno je uništio milijun dolara vrijednu vazu poznatog kineskog disidenta i umjetnika Aija Weiweija, prenosi Miami New Times.

Poznati lokalni slikar Maximo Caminero u nedjelju je uništio vazu izloženu u Umjetničkom muzeju Perez u Miamiju (PAMM) zato što taj muzej, tvrdi, izlaže samo radove stranih umjetnika.

- Učinio sam to za lokalne umjetnike u Miamiju čiji radovi nikad nisu izloženi u ovdašnjim muzejima - rekao je 51-godišnji Caminero.

- Potrošili su milijune na međunarodne umjetnike. Stalno se ponavlja ista politička situacija. Ovdje sam 30 godina i uvijek je isto - rekao je Caminero.

Prema policijskom izvješću, zaštitarka u PAMM-u vidjela je Caminera kako podiže vazu. Kad mu je rekla da je spusti, Caminero je u znak prosvjeda bacio i razbio vazu. Caminero sada tvrdi da nije znao da je Weiweijev rad vrijedan milijun dolara. Riječ je o starim vazama koje je Weiwei obojio jarkim bojama.

- Nisam znao da toliko vrijedi. Jako mi je žao - rekao je Caminero, dodajući da je to bio spontan potez.

- Bio sam u PAMM-u i iza vaza vidio fotografije Aija Weiweija na kojima baca drevnu kinesku vazu i razbija je. Doživio sam to kao Weiweijev poticaj da mu se pridružim u činu prosvjednog performansa - rekao je Caminero.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije