Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Reiner može ostati profesor, ali ne i primati punu plaću, Podolnjaku 1000 kuna manje

Mostov Robert Podolnjak pitao je može li kao saborski zastupnik nastaviti primati 1000 kuna naknade kao vijećnik Gradskog vijeća Varaždina
20. siječnja 2016. u 15:58 9 komentara 2419 prikaza
Robert Podolnjak i Željko Reiner

Tehnički ministar obrazovanja Vedran Mornar prekršio je načela obavljanja javne dužnosti kada je dozvolio da njegov boravak u Koreji plati Samsung, no za to nije kažnjen jer zakon ne propisuje sankcije.

Naime, ministar Mornar je shvatio da mu je smještaj već plaćen kada je pred odlazak iz hotela došao na recepciju platiti račun službenom karticom. Odmah po povratku iz Koreje, Mornar je zatražio da se Samsungu refundira novac te da Ministarstvo plati račun pa je Povjerenstvo zaključilo da nije primio nedozvoljeni dar. Ipak, u Povjerenstvu naglašavaju da je Mornar trebao znati tko plaća smještaj i to provjeriti prije odlaska na put.

– Kao ministar moram imati povjerenje u svoje službe i ako mi kažu da me u Koreji u zračnoj luci dočekuje veleposlanica, nisam smatrao da trebam osobno provjeriti tko plaća smještaj. Mislim da tu odgovornost snose službe ministarstva, a ne ministar – objasnio je Mornar koji se i osobno došao očitovati na sjednicu Povjerenstva.

Bivši zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik je pak zaradio opomenu Povjerenstva jer je uz dužnost zamjenika ministra obavljao funkciju šefa Upravnog vijeća HZZO-a. Povjerenstvo ga je zbog toga već kaznilo novčano prije dvije godine jer je tada osim zamjenika ministra, predsjednika vijeća HZZO-a, bio i član upravnog vijeća KB Sestre milosrdnice i KBC Split. Nakon kazne Cesarik je razriješen iz upravnih vijeća bolnica, no iako je zatražio i razrješenje iz HZZO-a, Vlada to nije napravila. Cesarik je u svom obrazloženju Povjerenstvu napisao da ne zna zašto to Vlada nije napravila, no Povjerenstvo mu je zamjerilo što nije bio dovoljno proaktivan i nije sam dao ostavku u HZZO-u.

Novi predsjednik Sabora Željko Reiner je pak od Povjerenstva tražio mišljenje smije li uz svoju novu dužnost nastaviti s radom kao pročelnik Zavoda na KBC-u Rebro i kao profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Povjerenstvo je utvrdilo da može nastaviti raditi tu povremenu edukativnu djelatnost i za to primati naknadu, no ako to ispadne kao redovito zanimanje, onda ne može primati punu plaću, već samo razliku plaće.

I Mostov Robert Podolnjak pitao je može li kao saborski zastupnik nastaviti primati 1000 kuna naknade kao vijećnik Gradskog vijeća Varaždina. Povjerenstvo je utvrdilo da može i dalje biti vijećnik, ali ne može primati naknadu za obavljanje druge javne dužnosti.

>> Povjerenstvo istražuje Kolindu Grabar-Kitarović. Predsjednica: Prekoračili su svoje ovlasti

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • Avatar emilsalis
  emilsalis:

  Ako je zeleo biti profesor i direktor Rebra trebao je tamo i ostati .Na 2 stolice se ne sedi iz jako prakticnih razloga......

 • Zvonko60:

  Kak bu živeli

 • Deleted user:

  Ova agencija je žali bože prostora koji zauzimaju,nitko nikad kriv niti ima sankcija,Josipović dok je bio predsjednik naj prije je ozaknonio ZAMP pa nakon toga redovito primo naknde od te organizacije dok je primao punu plaću kao predsjednik? MOST evo ... prikaži još! vam još jedan zadatak,uspostvite agenciju koja ima zube i način kako da provede pravdu i zakone.