Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA RATNI ZLOČIN

Rkmanu se u osam godina kazne uračunava i vrijeme u ekstradicijskom pritvoru

sudnica
Tino Juric/PIXSELL/Ilustracija
25.10.2021.
u 13:41

Vrhovni sud mu je žalbu uvažio jer je ustanovljeno da od uhićenja u travnju 2018. pa do izricanja nepravomoćne presude u svibnju 2020. ni dana nije bio na slobodi. Njegov zahtjev da se presuda ukine je odbijen.

Vrhovni sud  djelomično je uvažio žalbu Đorđa Rkmana, koji je u svibnju 2020. na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. On je tražio da mu se u kaznu uračuna  i vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru nakon što je  18. travnja 2018., uhićen u BiH na temelju Interpolove tjeralice i europskog uhidbenog naloga te izručen Hrvatskoj.  Vrhovni sud mu je žalbu uvažio jer je ustanovljeno da od uhićenja u travnju 2018. pa do izricanja nepravomoćne presude u svibnju 2020. ni dana nije bio na slobodi. Njegov zahtjev da se presuda ukine je odbijen.

Rkman je inače zbog tog zločina u odsutnosti 1995. bio osuđen na 20 godina zatvora, a ta je presuda postala pravomoćna 1996. No kada je uhićen 2018. tražio je i dobio obnovu postupka, na što ima pravo jer mu je prvi put suđeno u odsutnosti. Osim njega bilo je optuženo još 18 osoba. Rkman se teretio da kao zapovjednik Štaba TO Šodolovci, zajedno s ostalim okrivljenicima, od točno neutvrđenog dana u srpnju 1991. do 5. svibnja 1992. , u mjestima Ada, Ernestinovo, Koprivna, Markušica, Šodolovci, Podvinje i Laslovo, svi kao pripadnici „šodolovačke skupine“, u više navrata pucao i sudjelovao u pucanju iz minobacača i drugog teškog oružja, bez izbora vojnih ciljeva, po  Đakovu, Kešinci, Koritni, Mrzovićima, Semeljcima, Vladislavcima i Hrastinu. Uslijed granatiranja ukupno je  smrtno stradalo 10, a ranjeno 30 civila, te je nastala velika  šteta na civilnim objektima (kućama, komunalnim, kulturnim i drugim objektima). Rkman se teretio da je znao da njegovi podređeni pucaju po civilnim objektima, no da ništa nije poduzeo da bi to spriječio.

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni je sud naveo da je u obnovljenom postupku optuženiku smanjena kriminalna količina koja mu se stavlja na teret te da je suđen za blaži oblik kaznenog djela

- Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna zatvora od osam godina ispuniti svrhu kažnjavanja. Pravilno je prvostupanjski sud utvrdio sve okolnosti koje su odlučne za individualizaciju kazne i dao im potom pravilan značaj. Olakotnim je cijenjeno da optuženik prije nije osuđivan. Otac je dvoje djece. Otegotnim je cijenjeno nastupanje teških posljedica; smrt dva civila - navedeno je u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
17:53 28.10.2021.

Još će mu morati platiti otštetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije