Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud potvrdio

Radočaju osam godina zatvora za ratne zločine: Šakama i palicom žrtvu tukli do smrti

Uhićen uhićenje lisice priveden privođenje zločinac lopov razbojnik
Davor Javorović/PIXSELL
18.10.2021.
u 11:27

Vrhovni sud ističe da je prvostupanjski sud Radočaju pravilno kao olakotnu okolnost cijenio prijašnju neosuđivanost dok mu je kao otegotna okolnost cijenjena ustrajnost, okrutnost i nečovječnost u zlostavljanju i maltretiranju civila.

 Vrhovni sud odbio je žalbu optuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je Dane Radočaj zvani Jablan u odsutnosti osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila u Udbini u kolovozu 1991. godine.

Najviši sud je, navodeći samo inicijale osuđenika, precizirao da je Radočaj, zajedno s još petoricom pravomoćno osuđenih pripadnika jedinice za specijalne namjene tzv. milicije SAO Krajine, 23. kolovoza 1991. u prostorije nogometnog kluba Krbava u Udbini, gdje im je bio štab, priveo Ćazima Vilića, njegovog brata Jasmina i bratića Alu Vilića gdje su ih zastrašivanjem i zlostavljanjem htjeli natjerati na iseljenje.

Osuđenici su, dodao je sud, pustili Jasmina Vilića, dok su Ćazima Vilića svi naizmjence tukli šakama i gumenom palicom po glavi i tijelu do smrti. Trojica Radočajevih supočinitelja su mrtvo tijelo Ćazima Vilića i još živog, lisicama vezanog, Alu Vilića utovarili u automobil i odvezli do Krečana, gdje su hicima iz pištolja ubili i Alu Vilića. Tijela obojice su, nadodao je sud, prekrili granama i otišli, a sutradan su se četvorica supočinitelja vratili i tijela ubijenih civila prenijeli i bacili u obližnju jamu.

Vrhovni sud ističe da je prvostupanjski sud Radočaju pravilno kao olakotnu okolnost cijenio prijašnju neosuđivanost dok mu je kao otegotna okolnost cijenjena ustrajnost, okrutnost i nečovječnost u zlostavljanju i maltretiranju civila.

''Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenog djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu za počinjenje djela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano'', zaključio je najviši sud.

Optužnica za ovaj slučaj podignuta je u srpnju 2008. godine, a presuda je donesena u travnju 2016. na Županijskom sudu u Rijeci. Tom presudom Dane Radočaj zvan Gajota i Nikola Ćuruvija su osuđeni na po 15 godina zatvora svaki, Đorđe Kosanović na 12 godina zatvora, Radoslav Korać na 10 godina zatvora, Dragan Galović na pet godina zatvora dok su Damir Radočaj i Dane Radočaj zvan Jablan bili oslobođeni optužbi.

Vrhovni sud je u studeno 2019. potvrdio osuđujući dio presude te ukinuo oslobađajući. Damir Radočaj je u međuvremenu preminuo, a Dane Radočaj je u ponovljenom postupku u odsutnosti nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Video - 'Čuli smo da žene peku kolače i časte pićem srpske snage. Rekao sam bit će gadno, skupljajte sve'

Komentara 1

GO
goran2hr
15:13 18.10.2021.

Ta suđenja u odsustvu teža su glupost. Država plaća to sve, čak i odvjetnika optuženog, a sve to skupa ne znači ništa. Ako nekim čudom ikada i bude uhićen u Hrvatskoj, ima pravo na ponovno suđenje i ovo zapravo ne znači ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije