Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.01.2015. u 12:00

Franak je kao valuta pretvoren u fetiš sigurnosti i već je godinama iracionalno precijenjen, što je sada kulminiralo, a na kraju će cijenu platiti sami Švicarci.

"Ovo je tsunami kako za izvoznu industriju tako i za turizam te konačno za cijelu Švicarsku". Tim je riječima svoj bijes na uzlet franka iskalio švicarski menadžer Nick Hayek, šef proizvođača satova Swatch. Prejak franak slabi Švicarsku jer smanjuje proizvodnju i jača ekonomiju eurozone, koja će povećati proizvodnju i zaposlenost kako bi zadovoljila povećanu potražnju Švicaraca za svojom, sve jeftinijom robom.

Mnogi švicarski i europski analitičari već najavljuju da će jaki franak gurnuti Švicarsku u recesiju već u ovoj godini. Švicarska je zemlja okružena članicama eurozone i njezina je ekonomija isprepletena s ekonomijama zemalja EU. Unatoč tome, Švicarska ponosno i tvrdoglavo inzistira na valutno-političkoj autonomiji. Franak je kao valuta pretvoren u fetiš sigurnosti i već je godinama iracionalno precijenjen, što je sada kulminiralo, a na kraju će cijenu platiti sami Švicarci.

Rješenje za krizu nastalu rastom franka jednostavno je – Švicarska mora ući u eurozonu! Prihvaćanjem eura Švicarska bi iskoristila sve svoje kapacitete i postala još bogatija, upravo kao i Njemačka koja je najviše od svih profitirala prelaskom s marke na euro.

>>Franak i dalje raste, od sutra će biti iznad 7,5 kuna!

>>Franak: Jedino rješenje je ukidanje valutne klauzule, Lalovac: Banke su spremne pomoći

Komentara 26

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
13:00 17.01.2015.

Možda švicarski političari maštaju o EUR-u ali Švicarci će to spriječiti referendumom koštalo koliko koštalo. Oni su ponosni svojom valutom, nezavisnošću i neutralnosti a ne kao neki dvije tri godine nakon rata za nezavisnost poletili drugom gazdi. Živjela Švicarska.

DU
Deleted user
13:04 17.01.2015.

"Svicarska mora uci u Euro-zonu"Ili se Euro-zona mora raspasti...........prije ce biti ovo drugo rjesenje,jer to Amerika ni Rusija nikad nece dozvoliti.................

Avatar RoSSerb
RoSSerb
14:11 17.01.2015.

Antonio tekst ti je bezvredan, sraman po tvoju inteligenciju i nevoravtno da se čak i na večernjem ovako šta može napisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije