Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.04.2018. u 22:17

Dogovor postignut uoči rasprave o nepovjerenju Martini Dalić pa je tajming za nju savršen

Vuk sit i koza cijela! Ta izreka najbolji je opis postignutog dogovora Agrokorovih vjerovnika.

Povratak Rusa za stol bila je prekretnica u procesu punom neizvjesnosti, a najveću ulogu u tome imala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u razgovorima s predsjednikom Vladimirom Putinom omekšala ruske pozicije.

Pružanje ruke suradnje osiguralo je povratak Sberbanka, a to je pak dalo legitimnost cijelom lex Agrokor te umanjilo prijetnje međunarodnih i financijski zahtjevnih tužbi. Najveći pojedinačni vjerovnik Sberbank imat će i najveći utjecaj u novoj kompaniji, što je i puno logičnije nego da glavnu ulogu igraju fondovi koji su naknadno ušli u igru.

Dobavljači, među kojima su najutjecajnije domaće tvrtke i okosnica domaće prehrambene industrije, zadovoljni su postignutim jer su osigurali visok postotak naplate i police u cijeloj regiji. Međutim, dobavljačima nije ništa palo u ruke već su se borili za svoju poziciju pa sad priznaju da su nakon svega i poprilično umorni. Bilo je puno prepiranja, nadmetanja, vjerovnici su se dijelili u tabore i gledali preko nišana. Unatoč svijesti da se moraju dogovoriti, vjerovnici su uoči dogovora poprilično zaoštrili svoje pozicije i tu je uskočila potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja je smirivala strasti pa na kraju i okupila vjerovnike za stol kako bi ih nagnala na dogovor. U uspjeh nagodbe u Agrokoru Dalić je uložila svoj politički kapital, a rješavanjem krize spasila je obraz.

Dogovor se postigao taman uoči rasprave o nepovjerenju Martini Dalić pa je tajming dogovora za nju savršen. Kriza je uklonjena iz političkog spektra, ali samo na kratki rok. Ostaju otvorena pitanja o tome kako će se voditi koncern, tko će njime upravljati i na koji će način novi sustav upravljanja utjecati na domaću ekonomiju. Na Agrokor je oslonjena većina domaće poljoprivrede i prehrambene industrije pa će u idućim godinama, što će opet biti zadatak Plenkovićeve Vlade, biti ključno stvoriti kvalitetan odnos s novim vlasnicima i pružiti im dobrodošlicu.

Komentara 4

Avatar southman
southman
09:48 08.04.2018.

Da je ostala do kraja moralno čista nije. Da je odradila dobar posao jeste. Hvala Bogu da ovu situaciju u Agrokoru nisu rješavali SDP-ovi "stručnjaci" Grčić i ostali !!

DU
Deleted user
05:04 10.04.2018.

cijela hrvatska u sustini je agrokor to su napravili od drzave dalicka i dalici raznih vrsta ....jos koju godinu pa ce i groblja dati u koncesiju strancima ....koja ekonmska strucnjakinja trebalo bi je predloziti za nobelovu nagradu za ekonomiju a plenkicku za mir u ukrajini....

BA
balance
11:21 08.04.2018.

Marina i mainstream mediji na aparatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije