Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobavljači tvrde da Rusi od Agrokora žele napraviti d.o.o.

Agrokor: Takav prijedlog nije bio na stolu
05. travnja 2018. u 20:13 9 komentara 1426 prikaza
Fabris Peruško
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Rok koji je sebi postavio izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško za dogovor o nacrtu nagodbe vjerovnika udaljen je tek nekoliko dana, a pozicije među vjerovnicima poprilično su udaljene.

Antonio Alvarez III. trebao je provesti kompaniju kroz proces rekonstruiranja FELJTON Alvarez nije imao vremena provesti svoj poslovni plan

Financijski vjerovnici žele se koncentrirati na dogovor o udjelima u takozvanom novom Agrokoru, odnosno kompaniji u koju će biti upisani kao suvlasnici na temelju pretvaranja dugova u kapital. Iz krugova dobavljača može se čuti da su ruski vjerovnici, točnije Sberbank, predložili da nova holding kompanija bude registrirana kao društvo s ograničenom odgovornošću. Domaće tvrtke, kažu, oštro su se tome suprotstavile jer žele osigurati veću razinu transparentnosti rada nove kompanije koju garantira listanost na burzi kapitala.

Međutim u Agrokoru tvrde da takav prijedlog nikad nije bio na stolu. Dobavljači su djelomično isplaćeni pa im eventualno pretvaranje dugova u kapital garantira tek manjinski udjel koji nije dovoljan da utječu na imenovanja u kompaniji. No i ako bude dioničko društvo, dobavljači neće imati veliki utjecaj. Kako im je plaćeno više od 490 milijuna eura duga, a podmirene tražbine neće imati pravo glasa, njihova glasačka snaga pala je na samo nekoliko posto pa američki fondovi i ruske banke uz domaće financijske vjerovnike mogu sami izglasati nagodbu. Dobavljači u svojim rukama pak imaju ključnu polugu, a to je opskrba robom Konzuma i ostatka maloprodaje i veleprodaje Agrokorove mreže. Tu polugu zasad ne namjeravaju koristiti, ali je opcija ako ne bude druge. Dobavljači inzistiraju na podmirenju što većeg dijela graničnog duga, ali i na osiguranju buduće robe. Prijedlog o tome da će im se preostalih oko 150 milijuna eura graničnog duga jednim dijelom platiti kroz iduće četiri godine unutar kojih su osigurani i plasmani na policama navodno je povučen sa stola. Izvori nam tvrde da je dogovoreno da će se platiti još 80 milijuna eura graničnog duga i to vjerovnicima Konzuma. Tu su financijski vjerovnici navodno povukli crtu.

Taj bi iznos značio da su dobavljači u gotovini naplatili više od 60 posto potraživanja, a da bi im nagodbom postotak naplate mogao dosegnuti i 85 posto. Dobavljači pak tvrde da je tih 60 posto prosjek, koji se odnosi i na dobavljače proizvodnih tvrtki koji su potpuno isplaćeni, a bune se i da su multinacionalne tvrtke potpuno podmirene. Pomoć su tražili i od potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ali ona se ne može miješati u odluke koje mogu donijeti samo vjerovnici. Peruško u međuvremenu traži novac za refinanciranje roll-up kredita koji na naplatu stiže u lipnju, a možda bude tražio i novog savjetnika za maloprodaju. Naime, dosadašnji savjetnik Teo Vujčić kojeg je Ante Ramljak pozicionirao podnio je u srijedu ostavku. Iz Agrokora su priopćili da je riječo sporazumnom raskidu ugovora i da Vujčić odlazi zbog osobnih razloga. Hoće li se interesi usuglasiti do 10.travnja, do obljetnice rada izvanredne uprave, ostaje vidjeti, ali već tjedan poslije, točnije 18. travnja, Peruško i Martina Dalić morat će odgovarati na pitanja članovima saborskog Odbora za gospodarstvo. Sjednica je prvotno planirana za 5. travnja, ali je predsjednik Odbora, HSLS-ov Darinko Kosor, pojasnio je da je odgođena jer nacrt nagodbe još nije gotov.

Agrokor Javnost dugo nije znala da propada stup naše ekonomije zaplet Bivši Ramljakov savjetnik Teo Vujčić podnio ostavku na sve dužnosti u Agrokoru! Martina Dalić Rok za nagodbu pred vratima Dobavljači kod Dalić tražili model naplate graničnog duga
Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
  • Mukowsky:

    Da imamo državnika, a ne ćatu na mjestu premijera, sve bi se to riješilo još prije ljeta prošle godine.

  • golub Vaso:

    Agrokor je klinički mrtav, recite to više narodu

  • adler77:

    Najbolje j. d. o. o