Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje napetosti

Dalić kod Sberbanka agitirala za dobavljače

Martina Dalić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
06.04.2018.
u 11:06

Za večerom okupila Sberbank, Zagrebačku banku, Knighthead i dobavljače

Pregovori između vjerovnika Agrokora u četvrtak su se odvijali u konstruktivnom tonu, a kako se može čuti, napetost je popustila. Sada se dogovaraju o detaljima sporazuma koji će biti osnova za nagodbu, a plan je izvanredne uprave da se dokument potpiše do 10. travnja.

S jedne su strane financijski vjerovnici koji će svoje dugove naplatiti udjelima u Agrokoru, a s druge strane dobavljači kojima je u interesu naplatiti što veći iznos duga u gotovini.

Okupila vjerovnike

U medijaciju između dvaju tabora umiješala se i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je, kako doznajemo, u srijedu za večerom okupila najveće vjerovnike – Sberbank, Zagrebačku banku i Knighthead Capital – te predstavnike dobavljača. Navodno se na stol vratila opcija po kojoj bi se dobavljačima Konzuma, koji su i naplatili najmanji dio graničnog duga, isplatilo još 80 milijuna eura u gotovini, ali u iduće četiri godine. Pričekat će s naplatom jer im je kao protuteža ponuđena zaštita u obliku sigurnog plasmana robe na police Konzuma. Naime, proizvodne kompanije granični su dug isplatile u visokom postotku, a Konzumovi dobavljači ostali su na nižim postotcima naplate. Dodatnom isplatom položaj Konzumovih dobavljača bi se uravnotežio, odnosno i oni bi došli na postotak naplate oko 60 posto. Nije točno dogovoreno koliko će se duga podmiriti u kojoj godini, to će ovisiti o poslovanju Konzuma.

Podsjetimo, dobavljači su naplatili nešto više od 490 milijuna eura svog duga, pri čemu je na granični dug otišlo oko 302 milijuna eura. Ostalo je još oko 150 milijuna eura graničnog duga pa bi s novih 80 milijuna eura bilo plaćeno 85 posto graničnog duga. S druge strane, starog je duga podmireno oko 188 milijuna eura, što je oko polovice ukupnog duga. Tvrtke dobavljači koje su imale mjenice bez razlučnih prava nisu dobile ni kune i teško će naplatiti svoje tražbine.

Novac nisu dobili ni obvezničari ni banke, ali što više isplate dobavljače, to će im manje udjela u kompanijama u nagodbi morati prepustiti. Dobavljači su pak svjesni da im, s obzirom na razinu duga, pretvaranje dugova u kapital ne odgovara jer bi dobili mizerne udjele. Ukupno svi dobavljači, naime, imaju još naplatiti manje od 340 milijuna eura duga, a samo Sberbank ima tri puta veće tražbine. Zato nastoje za sebe izboriti najbolju poziciju, a očito da u tome imaju i podršku Vlade. Ipak trebaju oprezno procijeniti do kada će koristiti svoj utjecaj proizašao iz činjenice da čine okosnicu domaće ekonomije kako ne bi ugrozili dugoročnu suradnju s novim vlasnicima maloprodajnog lanca Agrokora.

Odgovor Sinčiću

Vlada je u četvrtak u odgovoru saborskom zastupniku Ivanu Viliboru Sinčiću potvrdila da je u Agrokoru broj zaposlenika smanjen za 2300. Desetog travnja 2017. u koncernu Agrokor radilo je oko 52.500 djelatnika, objasnila je Sinčiću u odgovoru Vlada.

Komentara 5

SJ
Sve je uzalud
11:18 06.04.2018.

.................Dalička se nije nadala scenariju sa Sberbankom......................nije slano.............sve je krenulo drugim tokom.............nema nazad.......

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
11:41 06.04.2018.

Tko to kaže, tko to laže, da se u Lijepoj našoj ne dogadja ništa novo, na jednoj strani odnosno da se povjest ne ponavlja, na drugoj strani. Apostolica Martina BBh se vraća u stara totalitarna (izgleda dobra) vremena i čuvenom komunističkom agitpropu. To je odlika svih vjerodomoljubnih članova Vlade da za svoju državu, domicilne dvonožne papkare i samorazumljivo za svoj dom, su spremni pojesti svaki produkt metabolizma neugodnog mirisa. Pogotovo sada, po silnim kritikama Apostolica Martina gine za dobrobit svih navedenih vrijednosti. Medjutim njena najbolja volja i stamena obrana neće pomoći njenim štićenicima, kao ni buli gaće.

Avatar indigo25
indigo25
14:59 06.04.2018.

A di je Gazda???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije