Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova teorija

Rimski Panteon zapravo je veliki sunčani sat

panteon
Press Association/PIXSELL
01.08.2011.
u 11:34

Točno u podne na proljetni ekvinocij sunčeva svjetlost prolaskom kroz okulus osvjetljava Panteonov impozantni ulaz

To je jedna od najočuvanijih građevina staroga Rima, 2000 godina staro svjedočanstvo neizmjerne moći i bogatstva carstva. Ali tajne i laži uvijek su obavijale pitanja o neobičnom dizajnu Panteona, ogromnom hramu koji je sagrađen po naredbi cara Hadrijana. Stručnjaci su, pokušavajući otkriti tajnu Panteona, javlja Telegraph, došli do vrlo intrigantne teorije: hram je sagrađen po principu sunčanog sata. Naime, zraka sunčeve svjetlosti obasjala bi njegov kolosalni ulaz u trenutku vladarova ulaska u građevinu.

Konstruiran po naredbi cara Hadrijana i završen 128. godine, Panteon ima hemisfernu kupolu "probušenu" rupom promjera 9 metara nazvanom okulus. Okulus je jedini izvor prirodnog svjetla u hramu. Giulio Magli, povjesničar specijaliziran za antičke građevine, i Robert Hannah, stipendist sa Sveučilišta Otago u Novom Zelandu, otkrili su da točno u podne na proljetni ekvinocij sunčeva svjetlost prolaskom kroz okulus osvjetljava Panteonov impozantni ulaz.

Dvojac na svojoj teoriji radi od 2009. godine, ali tek su nedavno svoja otkrića iznijeli u javnost. Precizni izračuni potrebni za pozicioniranje i konstrukciju Panteona pokazali su kako se veličina i oblik svjetlosne zrake propuštene kroz okulus savršeno preklapaju s izgledom polukružnog kamenog luka iznad ulaza. Sličan efekt može se promatrati i 21. travnja kada Rimljani slave dan grada. U podne zrake sunca obasjavaju metalnu rešetku iznad ulaza i odbijaju se kako bi obasjale kolonade u dvorištu.

Panteon je zasigurno jedan od izvrsnih primjera antičkog graditeljstva, a njegovo izvrsno stanje i očuvanost do danas može se zahvaliti pretvaranju u crkvu još u 7. stoljeću kada ga je papi predao bizantski car. O očuvanju ovog čuda nastalog ljudskom rukom dovoljno govori činjenica da se na ulazu još uvijek nalaze brončana vrata i mramorni stupovi izrađeni u Egiptu te brodovima niz Nil i preko Mediterana dopremljeni u Rim.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Nikad robom
Nikad robom
01:16 02.08.2011.

\"... otkrili su da točno u podne na proljetni ekvinocij sunčeva svjetlost prolaskom kroz okulus osvjetljava Panteonov impozantni ulaz.\" i? što je tu tako fascinantno??? isti taj štos je primijenjen STOTINAMA puta u raznim konstrukcijama... zaista nije jasno da jee trebalo čekati stotine godina pa da netko \"otkrije\" tu činjenicu... koja je vidljiva apsolutno svakome,.. i to dva puta godišnje!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije