Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fiskalni rat Italije i EU

Rim rekao 'Ne' Bruxellesu: 'Povećat ćemo deficit – to je naša stvar'

Giuseppe Conte
Foto: Reuters/PIXSELL
23.10.2018.
u 19:19

Talijanska vlada za provedbu svojih predizbornih povećanja treba više novca, no Europska komisija na to ne gleda blagonaklono i traži stezanje remena

Mi jesmo i ostajemo u Europskoj uniji i eurozoni te ne želimo sukob, već dijalog s Bruxellesom, kazao je talijanski premijer Giuseppe Conte na jučerašnjem susretu sa stranim novinarima u Rimu, u čuvenoj Stampa Esteri. Conte je potvrdio da talijanska vlada neće mijenjati državni proračun za sljedeću godinu kojim se predviđa povećanje deficita za 2,4 posto BDP-a, ali to ne znači da će se stići do tog iznosa i sigurno je da on neće biti premašen. Talijanska žuto-zelena vlada sastavljena od Lige čelnika i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija te Pokreta 5 zvijezda (M5S) čelnika i ministra ekonomskog razvitka Luigija Di Maia smatra da će uvjeriti Europsku komisiju, koja danas treba razmotriti talijanski prijedlog proračuna, da će njezine mjere omogući ukupni rast i prema tome neće ugroziti stabilnost ni eura ni talijanskih računa.

Tri mjere vlade

– Ne dovodimo u pitanje ulogu EK i želimo raspraviti s europskim institucijama – izjavio je ministar ekonomije Giovanni Tria, kojega u Bruxellesu smatraju razumnim sugovornikom. Tria jamči, ako talijanski BDP ne bude dovoljno rastao kako bi se pokrivao deficit i zatim dug, koji ne bi smio rasti, da će se uvesti dodatne mjere za neulazak u krizu.

– Talijanska vlada obvezuje se da će intervenirati dodatnim potrebnim mjerama kako bi ciljevi bili ostvareni – zajamčio je Tria u pismu Komisiji.

– Ako neki povjerenik EK, prije nego što je pročitao proračun i prije nego što je u EU stiglo pismo objašnjenja, kaže da proračun treba biti odbijen, onda ja kažem da je to predrasuda i nešto neprihvatljivo – kazao je Conte novinarima u udruženju stranih novinara u Rimu. Bio je to odgovor povjereniku EK za proračun, Nijemcu Güntheru Oettingeru koji je kazao da talijanski proračun treba odbaciti. Oettinger se zatim ispravio i dodao kako govori u osobno ime, ali Conte mu je uzvratio i naglasio kako nije točno ni opisivati Italiju kao ksenofobnu jer “nismo ostavili umrijeti u moru ni jednu osobu”.

Dokument o ekonomiji i financijama, kako se naziva proračun za iduće tri godine, predviđa povećanje deficita za 2,4 posto (EK je predlagao povećanje od 1,6 posto za Italiju) za 2019., a zatim smanjenje na 1,8 posto u 2020. i na 1,5 posto u 2021. godini. Zapravo EK, ali i stranke talijanske oporbe od Demokratske stranke (PD) do pokreta Naprijed Italijo Silvija Berlusconija, drže kako će to “uzimanje” novca iz deficita biti potrošeno samo na plaćanje predizbornih obećanja, odnosno na davanje plaća bez rada (program M5S) i izmjenu mirovinskog sustava sa snižavanjem dobne granice za mirovinu na 62 godine i na 38 godina staža (program Lige), kao i uvođenje nižih poreza s dvije jedinstvene stope od 15 i 20 posto dohotka.

Naime, sve tri mjere pokrenute odjednom koštat će Italiju gotovo svih 36,5 milijardi eura. Odnosno samo oko 3,5 milijardi eura predviđa se za ulaganja s kojima bi se trebao povećati BDP. Kada bi EK uvidio da će većina sredstava biti uložena u razvitak, u ulaganja, možda bi i progledao kroz prste dodatnom zaduživanju Italije, ali time što će novac otići za plaće bez rada neće se povećati potrošnja. Možda će se smanjiti broj siromašnih, ali Italija, ako ne budu rasla ulaganja, a time i BDP, neće imati novca za takve plaće i upast će u financijsku krizu. Tog se pribojavaju ne samo u Bruxellesu već i u drugim državama eurozone. M5S svojim programom želi, kako je pompozno najavio, ukinuti siromaštvo. To je svakako plemenita želja, ali ostaje pitanje je li sada ostvariva. Uostalom, ne ukida se siromaštvo zakonom, već ekonomskim rastom.

I saveznici skeptični

Ni Salvinijev saveznik, populistički austrijski kancelar Sebastian Kurz ne štedi kritike na račun Italije i odlučno kaže da, ako talijanski proračun ne bude izmijenjen, EK ga mora odbiti. Austrijski ministar financija Hartwig Löger dodaje da “Austrija nije spremna podržati dugove drugih država koje sistematski pridonose nesigurnosti financijskih tržišta”.

Nakon oštrih napada na talijanski proračun, europski povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici kaže da “EK ne želi krizu između Bruxellesa i Rima” te kako je Italiji mjesto u eurozoni, a ne izvan. No Italija mora poštovati zajednička pravila kako to rade ostale države. Di Maio i Salvini izjavljuju da je proračun koji su oni donijeli “za narod”, za razliku od prethodnih koji su bili “za banke” i “za birokrate”. No “proračun za talijanski narod” mogao bi postati “proračun koji će platiti talijanski narod”. Ključno je da zasad nitko ne želi rat Rima i Bruxellesa.

Pogledajte video 7 stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi:

Komentara 11

Avatar gordi
gordi
20:40 23.10.2018.

EU više nikom ne koristi nego samo Njemačkoj i luftbrenzerima birokratima...nama treba povezanost s Amerikom i eventualno Kinom...EU se raspada po šavovima

Avatar siva_sova
siva_sova
20:47 23.10.2018.

šteta da mi nemamo državnika koji radi u interesu hrvatske a ne u interesu brisela

PA
pavel1001
20:33 23.10.2018.

ujedinjeni u različitosti 👌🏻

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije