Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko srce

Riječki zubar besplatno će liječiti siromašne Kenijce

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
03.03.2014.
u 14:15

Dr. Perković već je pomagao Kenijcima, sada čini korak više

Plemenita ideja Marka Perkovića, dentalnog liječnika iz Rijeke, poziv je i drugim liječnicima u Hrvatskoj da mu se pridruže. Prije dvije godine posjetio je Keniju. Zapanjen bijedom u kojoj lokalno stanovništvo živi, donio je životnu odluku - ondje otvoriti zubarsku ambulantu i pomoći im u besplatnom liječenju.

Fra Babić

Osobito ga je motivirao njegov kolega kod kojega je desetak godina usavršavao ortodonciju, američki liječnik, Teskašanin dr. Roger Alexander. On je godinama odlazio u Etiopiju i pomagao u liječnju siromašnih. Perkovićevu odluku dodatno je učvrstilo poznanstvo sa ženom iz Kenije koja je udana za Riječanina. I dosad je pomagao afričkoj djeci tražeći sponzore za njihovo školovanje.

- Htio sam i nešto više od toga, otvoriti ambulantu i besplatno ih liječiti. U Keniji sam ostvario kontakte s franjevcem iz BiH Mirom Babićem, katoličkim misionarom u Subukiju, koji me je u tome podržao. Ambulanta će se nalaziti u prostorijama katoličke misije. Za mog posjeta vidio sam sam koliko je učinio, pomaže ljudima, ima zdravstveni centar, zapravo ih održava na životu. Taj je okrug visoravan od 30-tak kilometara i ondje zapravo nema ničega. Fra Babić jedini u selu ima automobil i odlazi u dva i pol sata vožnje udaljeno mjesto Nakuru, gdje im nabavlja hranu i ostale potrepštine. Oskudica je tolika da sam, kao gost za ručak dobio šaku riže i šaku kuhanog graha i time zapravo bio počašćen. Lokalno stanovništvo takvu si gozbu ne može priuštiti. Žive u kućicama od šiblja i blata, podovi su zemljani. I škole su im takve - ispričao je dr. Prković.

Liječenje se u Keniji plaća, zbog čega je velikoj većini nedostupno, siromašni seljani nemaju zdravstveno osiguranje. Mnogo ih je bez zubiju. Perkovićeva je ideja okupiti dvadesetak liječnika iz Hrvatske koji bi u smjenama po mjesec dana odlazili u Keniju i ondje besplatno liječili.

Transport

- Već se javilo njih šest, sedam. Planiram namjestiti ambulantu i početi, pa ćemo vidjeti u što će se to razviti - kaže dr. Perković i domeće kako je od dr. Alexandera naučio mnogo i o stomatologiji i o životu.

Njegovo je geslo, kaže riječki zubar - koliko napora uložiš, toliko imaš i rezultata. Na pitanje što mu veli obitelj odgovara kako su već navikli da pomaže ljudima.Zubarska oprema koju je prikupio uskoro bi trebala krenuti iz riječke luke prema Africi i stići u Sumbuki, koji je oko 1200 kilometara udaljen od Nairobija, pa će putovanje trajati najmanje mjesec dana.

- I za transport valja skupiti novce, stajat će to oko dvije tisuće dolara - kaže dr. Peković, koji vjeruje da bi njegova zubarska ambulanta mogla biti otvorena već tijekom ljeta.

>> Splitski liječnik razvio revolucionarnu metodu liječenja bolova u kralježnici

Komentara 5

EV
evropljanin
15:06 03.03.2014.

bilo bi plemenito od tih svih ljecnika da pomazu hrvatskim siromasnim obiteljima .

NV
novo vriijeme
22:27 03.03.2014.

Uobičajno je da u drugim zemljama liječiš one bolesti kojih u svojoj nemaš ili nisu problem. Onda ovaj doktor bi tamo samo vadio zube, jer sve drugo je insuficijentno i u Hrvatskoj.

HA
hajduk1966
17:10 03.03.2014.

Slazem se imas Kenijce u Rijeci i cijeloj lijepoj nasoj,isto je dobro djelo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije