Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBIO ŽIVCE

Ribić: Što i kome imam priznati o svojoj plaći? Jesam li kriminalac?

Zagreb: Sindikat znanosti najavio drugi dan štrajka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
29.10.2019.
u 20:37

Vilim Ribić reagirao je temperamentno na pitanja o visokim plaćama nastavnika, ali i sindikalnih čelnika

Sindikati iznose podatke o bruto plaćama učitelja i nastavnika jer su elementi tih plaća javno dostupni, dok neto ovisi o tome gdje netko živi, koliko uzdržavanih članova ima itd. Učitelj bez staža ima bruto 8583 kn. Ako je samac u Zagrebu, to je 5998 kn neto, ako živi u Svetoj Nedelji i ima dvoje djece – 6866 kuna, iznijeli su danas u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog školstva.

– Argument o masi plaće za javne službe ne stoji jer ona je u tri godine rasla 14%, a masa ostalih plaća u zemlji rasla je 22%. To jasno pokazuje da nema eksplozivnog rasta plaća i da one nisu visoke, već je to primarno problem BDP-a. On se kreće anemično zbog pogrešne ekonomske politike tijekom krize, ali i ekonomske politike u vrijeme otkad je Hrvatska krenula u oporavak, koja se temeljila na fiskalnoj konsolidaciji i uravnoteženosti proračuna, dok nikakav napor nije usmjeren za iskorak u razvoju i stopi rasta – iznio je Matija Kroflin, makroekonomski analitičar Nezavisnog sindikata.

“Najbolji će otići iz javnog sektora”

Podsjetio je pritom na vrlo raširenu pojavu podobničkog uhljebljivanja u državnim i javnim službama, rekavši da masa plaća ne ovisi samo o cijeni rada nego i o broju zaposlenika, a “sindikati zasigurno ne kadroviraju po ministarstvima, Bandićevim uredima ni općinama u Dalmatinskoj zagori.” I dok odgovorne zemlje razmišljaju kako prevenirati ili ublažiti novu ekonomsku krizu, Hrvatska to ne čini. – Da Vlada ima ideju kako ćemo efektnije odgovoriti na novu krizu, dogovarali bi sa sindikatima politiku plaća za sljedeće godine, no o tome ni ne razmišlja – naveo je Kroflin.

Vilim Ribić reagirao je temperamentno na pitanja o visokim plaćama nastavnika, ali i sindikalnih čelnika.

– Ako je javni sektor tako neefikasan, hoće li biti efikasniji ako plaće u njemu zaostaju u odnosu na druge dijelove društva? Pa najbolji će otići iz tog sektora! Vaša djeca neće imati učitelje i nastavnike, doktore i medicinske sestre! Elementarni je poučak: ako želiš efikasniji sustav, moraš u njemu imati kvalitetne ljude – kazao je Ribić. Kad ne možeš više smanjivati kamatne stope, obrana od recesije je ekspanzivna fiskalna politika, a to među ostalim znači i dizanje plaća, pa i povećanje javnog duga.

Gdje se sutra štrajka

– Manje je zlo povećati nešto javni dug nego ostaviti zemlju u recesiji, jer javni dug ne rješava se tako da ga smanjuješ, nego tako da povećavaš proizvodnju pa ga lakše vraćaš. Možeš smanjivati javni dug, ali ako BDP pada brže, udio javnog duga još uvijek ti raste – objašnjava Ribić, koji je izgubio živce zbog ponovnog potezanja visine plaća sindikalnih čelnika, ponajprije formulacije kako je on to “priznao”.

– Što i kome imam nešto priznati o plaći koju pošteno zarađujem?! Jesam li ja kriminalac?! Sto puta sam rekao i svatko može znati kolika mi je plaća, a ljutit sam jer je na djelu manipulatorski mehanizam koji potiče poduzetnička klasa – oštar je bio Ribić, navevši da nitko ne pita kolika je plaća direktoru HUP-a, zašto mu Europska komisija plaća let biznis-klasom ili koji automobil vozi. Postavio je i pitanje kolike su plaće glavnih urednika medija, nazvavši ih avangardom poduzetničke klase koju ne brine društveni interes.

– Politika ne vlada medijima, kako to naivni ljude misle, već poduzetnička klasa vlada i politikom i medijima. A politika i mediji ulaze u sukob kada politika ne slijedi interes poduzetničke klase. Postoji sloboda medija, ali zapitajte se kolika je sloboda novinara – poručio je. Štrajk se 30. listopada nastavlja u školama Splitsko-dalmatinske i Virovitičko-podravske županije te na visokoobrazovnim ustanovama kao prošlog četvrtka.

VIDEO Ivana Pernara straža iznijela iz sabornice:

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar anlaser
anlaser
21:04 29.10.2019.

Ovi sindikalni šefovi se ponašaju kao da su svu pamet svijeta popili . Itekako bi svojim članovima trebali polagati račune i opravdati te plaće koje nisu zaslužili !

BF
bf2
22:28 29.10.2019.

dali mi uopće imamo sindikate,osim one državnih službi?

RI
rimac444
22:13 29.10.2019.

Ribiću, ti i takvi spadate u najgore kriminalce, osim što pljačkate, zavodite maloumne i činite ogromnu štetu našoj djeci i državi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije