Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk sutra i u Zagrebu

Ribić negodovao zbog pitanja o plaći. Aladrović: Ne pristajemo na ucjene

Sindikati pjevali bećarce premijeru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
28.10.2019.
u 14:09

Dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga. Jedan od načina jest produljivanje školske godine, rekla je ministrica Divjak o nadoknađivanju nastave zbog štrajka

Sutra neće biti nastave u školama u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najavili su prosvjetari koji su napustili sastanak u Ministarstvu rada. Poručili su Vladi da oni i dalje stoje kod svojih zahtjeva te da nastavljaju sa štrajkom.

Završio je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi koji su raspravljali o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Sastanak je počeo u 10 sati u u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

"Nakon uvodnih rečenica postavili smo pitanje: ima li Vlada termin za rješavanje naših zahtjeva. Nakon razmišljanja dobili smo odgovor da Vlada ne zna. To su rekli i ministar financija Zdravko Marić i ministar rada Josip Aladrović. Njih doživljavam kao Vladu. Objavljuju kako rješavaju pitanje zaostajanja plaća. Mi u tim pregovorima ne želimo sudjelovati", kazao je Branimir Mihalinec.

"Premijer treba rješavati probleme, a ne skrivati se", kazao je. "Ovaj izlazak sa sastanka bio je simboličan. Dovoljno je predstavnika sindikata koji su ostali na sastanku i koji mogu pregovarati o osnovici", dodao je.

"Ostajemo pri našim zahtjevima. Ignoriranjem problema produljuje se sukob", kazala je Sanja Šprem. "Moja je plaća puno, puno manja, manja je od plaće njegova pomoćnika", kazala je Šprem na pitanje je li njena plaća veća od premijerove. "Štrajk ne jenjava. Za potrese su krivi oni koji sjede u Vladi", dodala je. 

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša izjavio je nakon sastanka da su potpisali protokol o temama pregovora, jednokratnim materijalnim pravima, te naglasio da se može pregovarati i o svim drugim materijalnim pravima.

"Mi niti o jednom materijalnom pravu, osim osnovici u konkretnom apsolutnom iznosu, nismo pregovarali, dakle sve je na stolu, sve je otvoreno", rekao je Pleša novinarima dodavši kako je sljedeći sastanak predviđen za iduću srijedu.

Najavio je da prijedlog Vlade o povećanju osnovice za 6,12 posto u idućoj godini ide na sindikalna tijela, ali kada dobiju kompletnu sliku Vladine ponude. "Osim osnovice i sve drugo, i kad završimo pregovore onda idemo na sindikalna tijela", rekao je.

Pleša nije htio ulaziti u to treba li analizu koeficijenata napraviti domaća ili strana tvrtka, ali se složio da je ona potrebna kako bi se napravila što objektivnija analiza radnih mjesta.

Jagić: To je startna pozicija, vidjet ćemo što će dalje biti

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ocijenio je kako je prijedlog povećanja osnovice za 6,12 posto dobar početak.

"To je startna pozicija, vidjet ćemo što će dalje biti, protokol je potpisan, pregovarat će se ne samo o jednokratnim materijalnim pravima, već i o drugim materijalnim pravima policijskih službenika, a kasnije započinjemo pregovore s resornim ministrima za povećanje koeficijenta na 1,0 ", kazao je Jagić.

Dodao je da koeficijenti nisu bili tema sastanka ali njegov sindikat i dalje inzistira na najnižem koeficijentu od 1,0 za policijskog službenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je da će sada riješiti osnovicu i razgovarati o jednokratnim materijalnim pravima. I on se složio da je potrebna pravednija raspodjela sredstava za plaće.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nema nikakve informacije o sastanku na kojem bi se razgovaralo o koeficijentima, a na današnjem se sastanku pričalo o osnovicama, javlja N1. "O koeficijentima nećemo razgovarati", rekao je.

"Mi ovdje štitimo sve javne službe, danas je bilo 11 sindikata, ako netko planira privatizirati sastanke za parcijalne interese mi kao Vlada na to nećemo pristati. Na stolu su sve opcije koje su bile i ranije, mislim da ćemo vrlo brzo poduzeti mjere i vidjet će se u narednim danima", odgovorio je na upit hoće li država poduzeti mjere oko štrajka i dodao da će do četvrtka odlučiti hoće li platiti štrajk.

"Povećanje koje se traži kroz koeficijente je istovjetno povećanju koje tražimo kroz osnovice, mi financijski dio zahtjeva rješavamo, a druga strana ima drugačiji stav. Učitelji će s onim prijedlogom koji smo mi predložili dobiti plaće koje su tražili", tvrdi Aladrović i ističe da je to stav Vlade.

Za kompenzacijske mjere HNS-a kaže da su to medijske spekulacije i da o tome nisu razgovarali. "Nećemo pristajati na ucjene pojedinaca i jednoobrazno ponašanje gledajući aspekte jedne strane. I u mirenju smo nudili rješenja i u ovom trenutku nudimo rješenja."

Ribić: Moja je plaća u visini državnog tajnika

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da nema niti jednog razloga da se ozbiljno ne razmotre zahtjevi sindikata javnih službi.

"Vlada je rekla da je njezin fiskalni kapacitet 1,2 milijarde kuna i da se svi trebamo naći u tom okviru. To znači rast osnovica od 6 posto i ništa drugo, to je njihova startna pozicija . Mi smatramo da je našom analizom fiskalni kapacitet 4,7 milijarde kuna", izjavio je Ribić novinarima nakon završetka prvog kruga pregovora o osnovica plaća u javnim i državnim službama.

"Prošle godine je 4 milijarde kuna bilo za Uljanik, nije li 250.000 ljudi vrijedno kao i jedno poduzeće Uljanik", upitao je Ribić ustvrdivši kako se u 10 godina nikada nisu odvojili odgovarajući novci za javne službe, što je dovelo do zaostajanja plaća za 18 posto za onima u privredi.

"Sada imamo rast BDP-a, imamo povoljnu fiskalnu situaciju, dakle nema nijednog razloga da se zahtjevi sindikata barem ozbiljno ne razmotre i o njima ne razgovara", kazao je Ribić poručivši kako su zahtjevi sindikata "više nego realni".

Na novinarski upit kolika je njegova plaća Ribić prvo nije želio odgovoriti, uputivši "pozdrave urednicima". "Neću vam odgovoriti", kazao je Ribić, no potom je rekao kako je ona u visini državnog tajnika. Smatra da su pitanja o plaćama sindikalaca propaganda protiv sindikata jer se time želi stvoriti svađa između sindikalnih čelnika i članova sindikata.

Prethodno su predstavnici sindikata državnih službi početak pregovora o osnovici, u kojima Vlada nudi povećanje u idućoj godini za 6,12 posto, ocijenili kao dobar početak istaknuvši da treba napraviti i analizu koeficijenata.

Pregovore u Ministarstvu rada i socijalne skrbi napustili su čelnici sindikata obrazovanja, nezadovoljni jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili postoji li termin za razgovor o izmjeni koeficijenata složenosti poslova, zbog kojih su već treći tjedan u štrajku.

Divjak o nadoknadi: Jedan od načina jest produljivanje školske godine

Ministrica Blaženka Divjak govorila je o nadoknadi izgubljenih dana nastave u školama te poručila da se mora razgovarati.

"Dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga. Jedan od načina jest produljivanje školske godine'', rekla je Divjak.

Video: Sindikati pjevaju bećarce premijeru

 

Komentara 176

DU
Deleted user
11:28 28.10.2019.

Ministrica koja se ponaša kao sindikalistica trebala bi sada već ponuditi ostavku.

DU
Deleted user
11:03 28.10.2019.

E sad već je to. A štetu djece. Što nisu štrajkali cijeli 7 i 8 mjesec ?

IT
I-To
10:51 28.10.2019.

Štajk dani nesmiju biti plaćeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije