Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveti Nikola

Ribari počastili sugrađane srdelom, vinom i pjesmom

nikola (1)
Foto: Anton Ficko/VLM
1/3
06.12.2010.
u 16:23

Na gradelama u glavnome gradskom portu našlo se zahvaljujući šestorici od 20 registriranih članova Sekcije ribara iz obitelji Lončarić i Klement 40 kilograma svježih srdela

Blagdan svojega nebeskog zaštitnika svetog Nikole crikvenički su ribari proslavili, a kako drukčije nego čašćenjem svojih sugrađana ribom i vinom. Na gradelama u glavnome gradskom portu našlo se zahvaljujući šestorici od 20 registriranih članova Sekcije ribara iz obitelji Lončarić i Klement 40 kilograma svježih srdela, a da fešta bude potpuna, pobrinulo se Udruženje obrtnika prilogom "teškim" 20 litara vina. Dakako, nije nedostajalo i pjesme pa ovogodišnju četvrtu službenu proslavu sv. Nikole crikveničkih ribara nije pokvarila ni neumoljiva kiša.

Proslavu ribarima najvećeg i najdražeg blagdana ni ove godine nije propustio ribarski veteran, 74-godišnji Ante Capić, ni nešto mlađi Eduard Klement, ponosni potomak čuvenog crikveničkog ribara Šime Kostrenčića Rica, koji je izumio nadaleko poznatu mrežu migavicu. Prigodno, na obližnjem ribarskom brodu našao se i transparent "Ribarnicu nimamo - sv. Nikolu imamo", s obzirom na to da se na mjestu crikveničke ribarnice na placi od prije pet dana nalazi - prodavaonica kozmetike!

Zbog toga ili nečega drugog crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina Svetog je Nikolu proslavio u 15 kilometara udaljenoj Kraljevici, a njegovim primjerom među crikveničkim se ribarima nisu imali vremena ili volje naći ni njegovi zamjenici te nitko od gradskih dužnosnika. No problema da se sva ponuđena riba pojede i sve vino popije te usto i zapjeva nije bilo zahvaljujući "običnim" smrtnicima. Bisera Košćec, rođena Zagrepčanka, koja je 1966. godine postala crikvenička nevjesta i posljednjih je 15 godina i stanovnica Crikvenice, nije krila oduševljenje ribarskom proslavom.

- Puno mi je srce kada vidim ribare kako s puno volje i gušta svoje slavlje žele podijeliti i s drugima. Čovjeku je i malo dovoljno da zaboravi na brige i opusti se bar na sat, dva i na tome treba zahvaliti našim dragim ribarima, rekla je B. Košćec poželjevši da fešta crikveničkih ribara postane tradicionalna te u opustjelu Crikvenicu privuče i po kojeg turista.

Komentara 1

TA
tanburo
17:48 06.12.2010.

šta ti ribari tu sad muljaju ko je vidio davat šta besplatno!!sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije