Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE JE NEODRŽIVO

Ribari nezadovoljni, brodovi dvostruko stariji od kapetana

Bogata ponuda u ribarnici u Puli
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/2
30.01.2022.
u 09:56

Otkupne cijene ribe ostale su iste kao prije 15 godina, a ulazni troškovi, poput plavog dizela, rasli su tri puta, upozorava Odbor za ribarstvo HPK

Trenutačno stanje u ribarstvu dugoročno je neodrživo. Otkupne cijene ribe ostale su na istoj razini od prije 15 godina, dok su cijene plavog dizela rasle tri puta, kao i ostali ulazni troškovi poput kante motornog ulja koja je koštala 100 kuna, a sad košta čak 236, čulo se na sastanku predstavnika Odbora za ribarstvo HPK s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Naglašen je i problem starosti brodova, koji se trebaju obnoviti, a dostupni europski fondovi im, tvrde, to ne omogućuju.

– Tijekom pregovaranja o ribarstvu pri ulasku RH u EU nije uzeta u obzir starost brodova, koji su trenutačno veliki rizik za poslovanje ribara. Ribarski brodovi u prosjeku su dvostruko stariji od kapetana koji ih voze. S druge strane, jedina smo članica EU čija Uprava za ribarstvo i inspekcija ima zrakoplovne snage i dronove vojne namjene izraelske proizvodnje. Taj nerazmjer između ribara koji vode bitku na tržištu i golemih ulaganja u kontrole i državni aparat nikako nije dobar za cijeli sektor i njegovu učinkovitost. Da može, svaki drugi vlasnik dao bi brod u rezalište jer se rad ne isplati. Zabrinjava nas i budućnost kočarskog ribolova koji se svaki danom smanjuje – upozorio je predsjednik Odbora Petar Baranović.

Ni operativni programi za ribarstvo nisu bili dostupni malim ribarima zbog čega je među njima golemo nezadovoljstvo. Zato predlažu da se u novom programskom razdoblju sredstva za ribarstvo usmjere na jačanje tržišne pozicije i sufinanciranje tehničke ispravnosti te na unapređenje sigurnosti plovila modernizacijom i rekonstrukcijom.

U priopćenju HPK napominje se da ministrica, među ostalim, rješenje za manje ribare vidi u udruživanju u proizvođačke organizacije, osobito u dijelu investiranja u preradu. Što se tiče ulaganja u obnovu brodica i kupnju novih, ne postoji mogućnost financiranja preko fondova i nacionalne omotnice, ali će resorno ministarstvo razmotriti mogućnosti financiranja preko HABOR-a ili HAMAG-a. 

>> VIDEO Gordan Grlić Radman: Doživjeli smo jednu veliku sramotu zbog izjava Zorana Milanovića

Ključne riječi

Komentara 3

NE
Nemojtimenimojneme
10:49 30.01.2022.

I moj auto je već dosta star. Hoće li i meni država pomoći. A što se tiče cijene goriva, valjda je samo njima narasla pa je legitimno da se bune.

TE
Teig1
10:02 30.01.2022.

Prije kao dijete more je bilo puno ribe i u plićaku, a sada sve obrijano.

BA
Barbasmora
12:32 30.01.2022.

Slobodno neka idu lovit ribu u zloveniju, austriju....AAA hahaha! U domovini možda nemamo dovoljeno novca za nove brodove...ali zato je Bog uz nas! Dole komunjare!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije