Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA SEZONA

Rezervacije počele, na jugu puno toga ovisi o Britancima

Sve brojnije grupe gostiju u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
19.06.2021.
u 10:42

U dubrovačkoj zračnoj luci očekuju gotovo dvostruko više putnika nego lanjske sezone iako su linije s Otoka i dalje na čekanju i dolazak Britanaca neizvjestan

Pandemija je lani prepolovila turističke rezultate iz 2019., a u najvećem zaostatku bile su dvije najjužnije županije. Dok su sjevernije od Šibenika domaćini bilježili pedesetak i više posto noćenja od rezultata rekordne 2019., Splitsko-dalmatinska županija morala se zadovoljiti s 45 posto prometa, a Dubrovačko-neretvanska sa samo 31 posto.

Najava 180 novih avionskih linija iz Europe ovoga ljeta podigla je ambicije domaćina na jugu, koji uvelike ovise baš o aviogostima, a prve brojke podgrijavaju optimizam. Na splitskom su području od početka godine upisali nešto više od 700.000 noćenja, dok je lani taj broj iznosio skromnih 386.000. No i dalje vlada neizvjesnost vezana za nastavak sezone.

Što će reći Boris Johnson

Pogotovo što su brojne aviolinije iz Velike Britanije na čekanju do 24. lipnja, kada bi britanska vlada trebala objaviti hoće li (napokon) svojim građanima liberalizirati putovanja u inozemstvo.

– Da, puno toga ovisi o Britancima. Iako, mi smo već 25 godina orijentirani na Nijemce, Poljake, Čehe, Austrijance i Slovence, a oni su pretežno autogosti i stižu. To je naša prednost u odnosu na dubrovačko područje, koje jako ovisi o Britancima i Amerikancima – kaže direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella i otkriva da je posljednja dva tjedna rezervacija za ljeto u nekim hotelima više nego i rekordne 2019.

Do kraja godine u toj županiji, u kojoj su prije pandemije knjižili po 18 milijuna noćenja, računaju s bar dva milijuna noćenja više od lanjskih osam. Iako se izostanak Britanaca, koji su prije korone u Dubrovniku bili broj jedan, jako osjeća, brojke pomalo rastu i na samom jugu naše obale.

– U prvom tjednu lipnja imali smo trostruko više rezervacija u odnosu na prvi tjedan svibnja – kaže Petar Krvarić, direktor marketinga u dubrovačkoj kompaniji Royal Hotels and Resort.

– Očekujemo i puno last minute rezervacija, a najviše gostiju od 15. srpnja do 15. kolovoza. U ta dva mjeseca očekujemo između 70 i 90 posto prometa iz 2019. Najveći je skok rezervacija iz SAD-a, a ugodno iznenađuju i Rusi.

Dubrovačka zračna luka, koja je 2019. imala gotovo 2,9 milijuna putnika, trenutačno je povezana s 35 destinacija, dok ih je lani u ovo vrijeme bilo samo deset. U srpnju očekuju 50 posto više prometa nego lani u tom mjesecu, a do kraja godine plan je 650.000 putnika i gotovo dvostruko više nego 2020.

Štetno usporavanje

No treba reći da svi sugovornici razgovaraju uz istu opasku koja glasi “ako epidemiološka situacija bude dobra”. Tome u prilog ne idu informacije o usporavanju cijepljenja, a da za turizam Dalmacije sve bude složenije, među pet županija s najmanje cijepljenih stanovnika čak su tri dalmatinske. Broj cijepljenih u Šibenskoj, Splitskoj i Zadarskoj županiji tek je na 26 do 28 posto stanovnika, dok je dubrovačko područje nešto malo bolje.

– Cijepljenje je najbolji alat da se poboljša epidemiološka situacija, a odlična je vijest da se u nekim županijama cijepilo više od 70 posto turističkih radnika. Time su pokazali ne samo brigu za svoje zdravlje nego i za zdravlje gostiju, ali i za sezonu i očuvanje radnih mjesta. Još jedna loša godina i sektor bi bio u velikim problemima – kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. Turistički radnici složni su da bi takvu svijest rado vidjeli kod svih u zemlji.

VIDEO Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, otkrila što sve skriva Samoborsko gorje koje privlači sve više izletnika

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar majkuvam
majkuvam
19:58 19.06.2021.

Donijet će nam novi soj virus tako da se na jesen ponovo zatvaramo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije