Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNA ZEMLJA

Turisti stižu: U Njemačkoj najbrže raste potražnja za odmorom u Hrvatskoj

Brnjac u Münchenu
Foto: MINTS
1/6
14.06.2021.
u 22:56

Rasploženje za putovanjem živnulo je u Njemačkoj, nakon mrtvila početkom godine, posljednjih tjedana, a posebice, među kampistima, navode u utjecajnom ADAC-u

U Njemačkoj su puno toga promijenilo od veljače kada je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier svoje sunarodnjake, koji inače u to vrijeme već uveliko planiraju ljetovanje, odvraćao od putovanja. Cijepljenje u toj zemlji dobro napreduje, karantena za putnike na povratku se ukida – za Hrvatsku od nedjelje vrijedi još samo za Varaždinsku i Međimursku županiju – a koliko je raspoloženje za putovanja naraslo, osvjedočila se u Bavarskoj i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Štoviše, kako se zaključuje nakon sastanka s predstavnicima utjecajnog njemačkog autokluba ADAC, koje je predvodio zamjenik predsjednika Karlheinz Jungbeck, Hrvatska se među motorizirane njemačke turiste vraća na velika vrata. Potražnja za odmorom u Hrvatskoj, posebice u kampovima, trenutačno raste brže nego za bilo koju drugu europsku zemlju, tijekom travnja i svibnja posve se približila vrhuncu iz rekordne 2019. godine, otkrivaju predstavnici ADAC-a. Sličan rast interesa među Nijemcima bilježi se jedino za putovanjima unutar same Njemačke.

Utrka s vremenom

Ne čudi, stoga, da je iz ADAC-a hrvatskoj strani ponuđeno potpisivanje sporazuma o suradnji. Njemački autoklub koji, zahvaljujući projektu “Safe stay in Croatia”, Hrvatsku promovira kao sigurnu destinaciju za odmor u 2021., zainteresiran je, među ostalim, na svoje platforme i aplikacije uvezati hrvatsku turističku ponudu i time članovima osigurati dodatne informacije i kvalitetu usluge.

– Hrvatska je prva država za koju je ADAC izrazio želju za ovakvom vrstom institucionalne suradnje. Naša je zemlja dugogodišnja omiljena autodestinacija njemačkih, turista stoga je ovaj sastanak s predstavnicima ADAC-a izuzetno važan za hrvatski turizam. Kao udruženje s 22 milijuna članova, ADAC nam omogućava pristup velikom segmentu tržišta, a danas smo postavili okviri za buduću institucionalnu suradnju – kazala nam je ministrica Brnjac nakon sastanka s ADAC-om i uoči poslijepodnevnog susreta sa zamjenikom predsjednika bavarske Vlade i ministrom za gospodarstvo Hubertom Aiwangerom, podsjetivši da nam Nijemci čine gotovo četvrtinu ukupnog turističkog prometa.

Foto: MINTS

I trenutačno su gosti iz Njemačke najbrojniji stranci kod nas. Među 160.000 turista, njih je čak 45.000.

– Posljednjih desetak dana buking za Hrvatsku u stalnom je porastu i sad je utrka s vremenom. U sedam-osam tjedana mora se odraditi ono što se inače radi pet mjeseci. U vrijeme kad Nijemci masovno rezerviraju ljetovanje ove su godine, nažalost, poruke bile obeshrabrujuće za putovanja i od toga smo imali dosta štete. Gosti sada traže brze i precizne informacije, pomaže nam dobre vijesti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, ali prerano je očekivati turističke brojke iz 2019. Realnije je uspoređivati se s lanjskom godinom, a ova bi, kako sada stvari stoje, morala biti bolja. Što se rezultata iz 2019. tiče, to ćemo mu se više približiti što će ovogodišnja sezona dulje trajati – uvjeren je Selimir Ognjenović, vlasnik njemačkog turoperatora ID Riva tours.

Kampovi najtraženiji

U rekordnoj 2019. Hrvatsku je, inače, posjetilo 18,2 milijuna stranih turista, od čega samo Nijemaca tri milijuna. Lani je, pak, stranaca bilo tek 6,1 milijuna, a Nijemaca je s više od 1,5 milijuna dolazaka i te prve koronasezone bilo natprosječno puno. Dominirali su i u kampovima, gdje do kraja 2021. očekuju oko 75 posto broja Nijemaca iz 2019.

– Najave su dobre, vjerujemo da će Nijemci opet biti najbrojniji. Od nas su, inače, optimističniji jedino u talijanskoj regiji Veneto, gdje je ponajveća koncentracija kvalitetnih kampova u Europi, i gdje očekuju 80 posto rezultata iz 2019. – kaže Adriano Palman, direktor Kamping udruženja.

Domaćim turističkim radnicima, kao i ministrici turizma u Münchenu, dobrodošao je argument cijepljenje samih domaćina, ali i u cijeloj populaciji, te pojačavanje kampanje, odnosno slanje COVID busova diljem zemlje. Jučer su, recimo, medicinske ekipe cijepile u šest mjesta Virovitičko-podravske županije, a pridružio im se i ministar zdravstva.

– Sada smo u neobično izazovnoj situaciji uoči sezone, a u svijetu ima i novih sojeva. Želimo biti promišljeni, sigurni i odaslati poruku sigurnosti svima pa tako i našim gostima. Cijepljenje je najbolje što možemo učiniti u ovom trenutku – poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

VIDEO Turistička sezona nekad i 2020.

Ključne riječi

Komentara 10

DL
dvanaest_legija
07:50 15.06.2021.

Turisti se žele maknuti iz konc logora u svojim zemljama, pa zato dolaze kod nas, gdje su mjere blaže!

TO
tomzag
10:16 15.06.2021.

Tako je bilo i prošle godine dok nisu naši "stručnjaci" počeli sa svojim brojkama početkom osmog mjeseca, te smo dospjeli na crvenu listu i u rujnu više nije bilo nikog.

MZ
mali zeleni
06:19 15.06.2021.

Gle cuda-krenuli godisnji epidemija jenjava!? Sta korona zna da je pocela sezona..koja bijedna propaganda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije