Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2015.

Rezat ću plaće do 30 posto zastupnicima, ministrima i sebi!

Uštedjelo bi se godišnje oko 27 milijuna kuna, no važnija je poruka
19. listopada 2015. u 20:15 105 komentara 1755 prikaza
06.10.2015., Zadar - Tomislav Karamarko predsjednik HDZ-a na proslavi dana obrane grada Zadra u Dracevcu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Postane li premijer, šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku prvi će potez biti rezanje plaća saborskim zastupnicima, ministrima i sebi za 25 do 30 posto. Potvrđeno nam je to u vrhu HDZ-a nakon što je Večernji list prvi objavio njegovu poruku članstvu sa Središnjeg odbora gdje je hadezeovcima rekao neka se ne tuku za pozicije na listama za Sabor jer će ionako smanjivati plaće. Iako je ta poruka prvo bila namijenjena članovima na zatvorenim stranačkim tijelima, Karamarko ju je nakon objave u Večernjem listu potvrdio i na sastanku s čelnicima IFO instituta u subotu u Münchenu.

Dodaci i naknade

Iako se tom mjerom neće ostvariti znatne uštede, na godišnjoj razini oko 27,21 milijun kuna kada se za 30 posto umanje godišnji iznosi za saborske i ministarske plaće (u to nisu uračunati dodaci na saborske i ministarske plaće), to je ipak snažna poruka. Želi li nova vlada provesti potrebne reforme koje podrazumijevaju i određena rezanja, onda je najlegitimnije rezove prvo provesti na vlastitim plaćama. Kada se uzme u obzir odgovornost ministarske i premijerske dužnosti, onda prosječna plaća od 18.000 kuna i nije prevelika, ali ona prosječnom čovjeku koji u Hrvatskoj ne živi bajno ipak bode oči. Druga su priča saborski zastupnici koji su u javnosti percipirani kao mašinerija koja po stranačkom nalogu u parlamentu diže ruke, a pri tome i ne dolazi baš redovno na posao. Osim prosječne plaće od 16.000 kuna, saborski zastupnici dobivaju i paušal od 1500 kuna za tekuće troškove, primaju i naknadu za odvojeni život, imaju i plaćen podstanarski stan ako ne žive u Zagrebu, naknadu za prijevoz... U svakom slučaju, saborski zastupnici ni izbliza ne dijele sudbinu prosječnog Hrvata koji živi od gole plaće. Karamarko je, doznajemo, na zatvorenim stranačkim sastancima tumačio kako se plaće političkoj eliti mogu vratiti na staro tek kada se otvore radna mjesta i povećaju plaće radnicima. Budući da se u HDZ-u, kao i u ostalim strankama uoči sastavljanja lista, koje HDZ danas predstavlja, stvorila jagma za izglednim pozicijama za Sabor, Karamarko je hadezeovcima poručio da ih čeka naporan posao, odricanje i mala plaća.

Iskorak u promjene

Otvoreno je rekao da se moraju približiti prosječnom građaninu Hrvatske i da neće dopustiti da glume političku elitu. Karamarkovo kresanje plaća saborskim zastupnicima, ministrima i sebi kao premijeru ne podrazumijeva smanjivanje plaća u državnoj upravi. Karamarko je svom članstvu poručio kako političku elitu treba svesti u realne okvire da bi se zajednički došlo do novih iskoraka i promjena koje su hrvatskom gospodarstvu neophodne. 

>> Sinčić traži sučeljavanje: Karamarko, imajte hrabrosti. Pokažite da znate složiti više od dvije rečenice 

>> Karamarko: Ne tucite se za liste, rezat ću plaće u Saboru i ministrima!

ČUDNI ŽIVOTNI PUTEVI
Danas je poznati hrvatski glazbenik, a nekoć je pobjeđivao Đokovića sa 6:0!
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  25-27 milijuna kuna nije puno tvrdi novinarka. puno je Iva puno je to novca.pa ako se po 30% uzme ratno raznim udrugama osim onim socijalnim,pa se ukine 60-70 nepotrebnih agencija u kojima uhljebi ne rade niša . kada se ukinu ... prikaži još! nepotrebne agencije,nema troškova automobila,mobitela,kartica,režija. izračunajte to pa ćete vidjet da se radi o strašno puno novca kojeg ova država nema.

 • bizonko1:

  U državnoj upravi je najviše prilika za rezanje i uštede, a ne u općinama i gradovima. Ok da imamo MUP, MVP i ministarstvo financija, ali ja uz najbolju volju ne razumijem koja je u zadnje 4 godine bila korist od ... prikaži još! Marasa, Bauka, Miljenića i sličnih nesposobnjakovića u svojim malim minitarstvima u kojima nisu napravili apsolutno ništa. Mogli smo mirne duše umjesto ta tri ministarstva imati neki ured s tri činovnika u nekom podrumu na plaći od 4000 kn, učinak bi bio isti.

 • Sviraj_kraj:

  E to je ono sto sam godinama cekao od jednog kandidata za premijera...glas zabetoniran