Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNE DONACIJE

U ovoj zagrebačkoj bolnici robotska kamera mjerit će temperaturu i paziti na maske

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
26.09.2020.
u 18:41

Brojne tvrtke i organizacije u pandemiji daju velike i vrijedne donacije zdravstvenim ustanovama.

Osim što mjeri tjelesnu temperaturu svakome tko ulazi kroz glavnu pješačku portu u KBC-u Sestara milosrdnica, nova termokamera zaboravne će glasom upozoriti da stave na lice zaštitnu masku ako to nisu učinili, odnosno upozorit će da maska nije ispravno stavljena, a nakon što je osoba popravi i nakon što je izmjerena normalna tjelesna temperatura, robot-kamera kazat će da je ulaz slobodan, odnosno: “Slobodno prođite”. Hvalevrijedna je to donacija Rotary Kluba Zagreb.

– Prva termokamera koju su donirali bila je preosjetljiva na propuh, kojeg ima na pješačkoj porti, pa je ona premještena u Kliniku za traumatologiju. A onda su nam donirali novu, koja “govori”, što su ljudi, rekao bih, dobro prihvatili. Kad sam sišao da vidim kako funkcionira, jedan stariji pacijent rekao mi je da im to ulijeva sigurnost – kazao nam je dr. Ivan Radić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite KBC-a. Termalna kamera postavljena je odnedavna i na ulazu u treći objekt ovog KBC-a, u Kliniku za tumore u Ilici. Glavna sestra Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestara milosrdnica Snježana Krpeta objašnjava kako su ove kamere znatno podigle kvalitetu prijma pacijenata, ali i olakšale bolnici.

– Obišli smo mnoge bolnice i često su redovi na trijaži, čeka se katkad i po dvadesetak minuta. S ovom kamerom sve je protočnije, ide brže i temperatura je točnija. Naime, toplomjer za ručno mjerenje tjelesne temperature na vanjskoj površini ispred ulaza u bolnicu podložan je vremenskim utjecajima pa bi u tim uvjetima izmjerene vrijednosti pokazivale npr. 33 stupnja ili pak više ako je vruće. Osim toga, štedimo ljude na trijaži – opisuje glavna sestra Snježana Krpeta.

Iste su kamere nedavno od Rotary Kluba Zagreb dobili i u KBC-u Zagreb, postavljene su na pet-šest punktova bolničkog kompleksa, potvrdili su nam na Rebru. Brojne tvrtke i organizacije u pandemiji daju velike i vrijedne donacije zdravstvenim ustanovama, i to na dnevnoj bazi. Jučer je tako u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb u Petrovoj upriličena primopredaja donacije vrijedne 1,3 milijuna kuna.

Humanitarna organizacija Qatar Charity – Doha, preko veleposlanstva države Katar u Zagrebu, donirala je dva vrijedna uređaja, ultrazvučni uređaj E-CUBE 15 Platinum Premium ultrasound system i napredni insuflacijski sistem Ref – ASIFS2 – AirSeal IFS Intelligent Flow System, koji će se upotrebljavati u Zavodu za ginekološku kirurgiju i urologiju. Distributer visokokvalitetne medicinske opreme Bauerfeind d.o.o. jučer je pak donirao 35.000 troslojnih medicinskih zaštitnih maski dječjim i općim bolnicama te KBC-ima na zagrebačkom području.

“Želimo bolnicama i osoblju olakšati rad i interakciju s pacijentima da bi sve strane bile što sigurnije. Dosad smo diljem Hrvatske donirali 200.000 maski, i na tome nećemo stati”, naglasio je pritom Slobodan Brezak, predsjednik uprave tvrtke Bauerfeind.  

VIDEO: Znanstvenici su dokazali da koronavirus može izravno prodrijeti u mozak

Komentara 9

ED
edgar2
18:50 26.09.2020.

Mnogi od nas se pitaju zašto djeca imaju bolje ishode od nas odraslih u vezi virusa covida-19? Čini se da je znanost dala neke odgovore. Djeca imaju bolji urođeni imunitet (opada negdje od punoljetnosti) od odraslih,pa im to omogućava da brže, jače i bolje odgovore na nove patogene. Više o tome u novom istraživanju objavljenom u Science Translational Medicine.

BA
Barbasmora
09:48 27.09.2020.

Opet smo prvi izpred svih na lipom suncem obasjanom Balkanu! Takav robot drugim balkancima izgleda nalik vanzemaljca, dok je u Domovini nesto normalno!

Avatar salko1951
salko1951
22:01 26.09.2020.

Još ima samo treba poslati aparat za pranje guze na WC-ima.da se ne pretrgnu od posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije