Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV SLUČAJ

Revni policajci tražili sutkinju da kazni Zagrepčanku jer je nažicala 5 kuna i 5 lipa

Milostinja u rukama prosjaka
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
14.10.2022.
u 09:13

Sutkinja Općinskog suda u Rijeci Višnja Radović-Maričić oslobodila je ženu optužbe naredivši da joj se oduzete kovanice vrate. Ako se to ne učini u roku od jednog mjeseca od pravomoćnosti presude, onda će riječka policija taj iznos morati uplatiti u proračunska sredstva. Tako je po zakonu, radilo se o milijun kuna ili par kovanica.

U našoj zemlji i ovo je dobro znati. Revni policajci u Prvoj policijskoj postaji u Rijeci nisu znali. Valjda se s takvim slučajem prije nikad nisu suočili. Zbog toga je ispalo da su uzalud pisali optužni prijedlog protiv 35-godišnje Zagrepčanke koju su zatekli "kako se odaje prosjačenju na način da od prolaznika traži milostinju u novcu i da je činjenjem navedenog prekršaja stekla 5,05 kuna"!

Uzalud su pisali i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta – pet kuna i pet lipa, koje od prosinca 2020. policija čuva kao "corpus delicti".

Sutkinja Općinskog suda u Rijeci Višnja Radović-Maričić oslobodila je ženu optužbe naredivši da joj se oduzete kovanice vrate. Ako se to ne učini u roku od jednog mjeseca od pravomoćnosti presude, onda će riječka policija taj iznos morati uplatiti u proračunska sredstva. Tako je po zakonu, radilo se o milijun kuna ili par kovanica.

Sutkinja se na prijedlog i uz sudjelovanje više sudske savjetnice-specijalistice Moire Gulja kao zapisničarke, pozvala na članak 161. stavak 6. Prekršajnog zakona u kojem je određeno da će sud ispitujući optužni prijedlog odmah donijeti presudu kojom se okrivljenik oslobađa optužbe nađe li da djelo koje se okrivljeniku stavlja na teret nije prekršaj. A to je u ovom slučaju i zaključila.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U optužnom prijedlogu pisalo je da je okrivljenica u 11 sati ispred Trgovačkog centra Plodina u Viškovu tražila milostinju od prolaznika i tako došla do spomenutog "plijena". Ali, za prekršaj "odavanje prosjačenju" potrebno je da prekršitelj "učestalo ponavlja" prosjačenje, a jednokratnim činom ne čini prekršaj koji se sastoji od više radnji izvršenja koje treba dokazati da bi se moglo zaključiti da je riječ o odavanju prosjačenju.

K tomu, sutkinja je 22. kolovoza od Ministarstva pravosuđa i uprave dobila potvrdu da okrivljenica ni prije, a ni poslije tog događaja nije prekršajno osuđivana.

Na koncu je morala napisati i zakonsko obrazloženje zašto je odlučila oduzeti novac vratiti okrivljenici koju je oslobodila optužbe.

Troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava suda. Možda da padaju na teret riječke policije, do ovoga ne bi ni došlo. Ali, eto policija, sud, ministarstvo pa i Večernjak ipak se nisu posve uzaludno angažirali. Sada barem znamo, zlu ne trebalo, što je "odavanje prosjačenju", a što jednokratno "žicanje".

VIDEO: Izlet na Medvedgrad: Učenik 7. razreda i dvije profesorice imali jače reakcije na ubod stršljena, prebačeni su u bolnicu.

Komentara 28

RA
rasturaljkaaa
09:21 14.10.2022.

I besposlen pop jarceve krsti, tako i pajkani kad nemaju muda da jure kriminalce, iz dosade hapse prosijake.

BA
Barba56
09:29 14.10.2022.

Mogao joj dati jos par kuna , mozda zena nije imala sto pojesti .

DU
Deleted user
09:36 14.10.2022.

Država će kazniti prosjačenje, ali neće prstom mrdnuti da prosjaka ne bude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije